10 joga poza koje biste trebali raditi svaki dan

Joga, vježba drevnih korijena, nudi bezbroj dobrobiti za tijelo i um

Joga, vježba drevnih korijena, nudi bezbroj dobrobiti za tijelo i um. Uključivanje dnevne rutine joge može povećati fleksibilnost, ojačati mišiće i unijeti osjećaj smirenosti i ravnoteže u vaš život.

Evo 10 joga poza koje su savršene za svakodnevno vježbanje, a svaka je odabrana zbog svojih jedinstvenih prednosti i prikladnosti za sve razine.

1. Poza planine (Tadasana)

Poza planine je temeljni joga položaj koji promiče dobro držanje i svijest o tijelu. Stanite uspravno sa spojenim stopalima, opuštenim ramenima i rukama uz tijelo. Utisnite stopala u tlo, spojite bedra i podignite prsa. Dišite duboko, osjećajući stabilnost i snagu u svojem tijelu.

Pogledajte video koji prikazuje pravilnu izvedbu.

2. Pas okrenut prema dolje (Adho Mukha Svanasana)

Ova poza isteže cijelo tijelo i može pomoći u oslobađanju od napetosti. Počnite na rukama i koljenima, skupite nožne prste i podignite kukove prema stropu, tvoreći obrnuti V oblik. Pritisnite ruke na prostirku, držite glavu između ruku i povucite pete prema tlu. Uživajte u istezanju stražnje lože, listova i ramena.

Pogledajte video koji prikazuje pravilnu izvedbu.

3. Poza mačke i krave (Marjaryasana-Bitilasana)

Poza mačke i krave izvrsna je za fleksibilnost kralježnice i zagrijavanje tijela. Započnite na rukama i koljenima u položaju na podu. Udahnite, izvijte leđa (poza krave) i pogledajte gore. Izdahnite, zaokružite kralježnicu (poza mačke) i privucite bradu prsima.

Tecite između ove dvije poze, usklađujući dah s pokretima.

Pogledajte video koji prikazuje pravilnu izvedbu.

4. Poza djeteta (Balasana)

Poza djeteta je opuštajući položaj koji nježno isteže bokove, bedra i gležnjeve. Iz klečećeg položaja sjednite natrag na pete, široko raširite koljena i spustite trup između bedara. Ispružite ruke naprijed ili ih naslonite uz tijelo. Dopustite da vam čelo dodirne prostirku i dišite duboko, oslobađajući se bilo kakve napetosti.

Pogledajte video koji prikazuje pravilnu izvedbu.

5. Ratnik I (Virabhadrasana I)

Ratnik I moćna je poza koja gradi snagu i izdržljivost. Stanite sa stopalima u širini kukova, zakoračite jednom nogom unatrag i savijte prednje koljeno pod kutom od 90°. Podignite ruke iznad glave, držeći ramena spuštena i opuštena. Ispravite kukove prema naprijed i gledajte naprijed. Zadržite i promijenite stranu.

Pogledajte video koji prikazuje pravilnu izvedbu.

6. Poza trokuta (Trikonasana)

Poza trokuta isteže noge, kukove i kralježnicu dok poboljšava ravnotežu i stabilnost. Stanite sa široko razmaknutim stopalima, desno stopalo okrenite prema van i ispružite ruke paralelno s podom. Ispružite desnu ruku prema desnom gležnju, potkoljenici ili podu, a lijevu ruku ispružite prema stropu. Podignite pogled prema lijevoj ruci i ponovite s druge strane.

Pogledajte video koji prikazuje pravilnu izvedbu.

7. Poza stabla (Vrksasana)

Poza stabla poboljšava ravnotežu i fokus. Započnite u pozi planine, prebacite težinu na lijevo stopalo, a desno stopalo stavite na unutarnju stranu lijevog bedra ili lista (izbjegavajte koljeno). Prinesite ruke središtu srca ili iznad glave. Pronađite središnju točku koja će vam pomoći u održavanju ravnoteže i dišite duboko. Zamijenite strane i ponovite.

Pogledajte video koji prikazuje pravilnu izvedbu.

8. Poza mosta (Setu Bandhasana)

Poza mosta jača leđa, gluteuse i noge dok otvara prsa. Lezite na leđa sa savijenim koljenima i stopalima u širini kukova. Pritisnite stopala na prostirku, podignite kukove prema stropu i spojite ruke ispod leđa. Bedra i stopala držite paralelno. Zadržite i dišite, a zatim se polako spustite.

Pogledajte video koji prikazuje pravilnu izvedbu.

9. Pregib u sjedećem položaju (Paschimottanasana)

Ova poza omogućuje duboko istezanje leđa i tetiva koljena. Sjednite s nogama ispruženim ispred sebe, savijte stopala i izdužite kralježnicu. Nagnite se oko bokova i posegnite za stopalima, potkoljenicama ili koljenima. Držite kralježnicu dugom i dišite u istezanju.

Pogledajte video koji prikazuje pravilnu izvedbu.

10. Mrtvačka poza (Savasana)

Savasana je ultimativna poza za opuštanje, koja potiče dubok odmor i meditaciju. Lezite ravno na leđa s blago raširenim nogama i rukama uz tijelo, dlanovima okrenutim prema gore. Zatvorite oči, dišite prirodno i dopustite tijelu da se potpuno opusti.

Ostanite u ovoj pozi nekoliko minuta, oslobodite se sve napetosti i stresa.

Pogledajte video koji prikazuje pravilnu izvedbu.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Freytag, C. (2023). 10 Yoga Poses You Should Do Every DayGet Healthy U.
  2. Pizer, A. (2023). 10 Yoga Poses You Should Do Every Day. Verywell Fit.
  3. Dean, C. (2017). 10 Yoga Poses You Should Do Every Day. Avocadu.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu