Imate visoki tlak? Ovako ćete smanjiti rizik od demencije!

ljudi s visokim krvnim tlakom mogu smanjiti rizik od demencije pijenjem umjerenih količina kave ili čaja

Studija objavljena u časopisu Scientific Reports istraživala je vezu između konzumacije kofeina i rizika od demencije analizom podataka više od 453.000 osoba.

Istraživači su otkrili da ljudi s visokim krvnim tlakom mogu smanjiti rizik od demencije pijenjem umjerenih količina kave ili čaja – točnije pola do jedne šalice kave ili 4 – 5 šalica čaja dnevno. Iako su potrebna dodatna istraživanja, studija sugerira da bi kofein mogao ponuditi određenu zaštitu za osobe s visokim krvnim tlakom.

Povezanost visokog krvnog tlaka i rizika od demencije

Osobe s visokim krvnim tlakom izložene su većem riziku od demencije, pri čemu je 11 – 20 % slučajeva demencije povezano s abnormalnim krvnim tlakom. Dr. Verna Porter, neurologinja koja nije bila uključena u studiju, za Medical News Today je objasnila da je hipertenzija, osobito u srednjim godinama, poznati faktor rizika za demenciju, uključujući vaskularnu demenciju i Alzheimerovu bolest.

Visoki krvni tlak oštećuje krvne žile u mozgu, što s vremenom dovodi do kognitivnog pada. Kronična hipertenzija može uzrokovati male moždane udare, lezije bijele tvari i poremetiti krvno-moždanu barijeru, a sve to povećava vjerojatnost neurodegenerativnih bolesti.

Usto, hipertenzija je povezana s drugim vaskularnim rizicima poput dijabetesa i visokog kolesterola, što dodatno pridonosi kognitivnom oštećenju.

Utječe li kofein na rizik od demencije?

Studija je ispitala podatke britanske Biobanke, usredotočujući se na odnos između konzumacije kave i čaja i rizika od demencije. Sudionici, uglavnom u dobi od 72 godine, uključivali su mnoge s visokim krvnim tlakom.

Nakon što su isključili osobe koje su već imale demenciju ili sekundarni visoki krvni tlak, istraživači su otkrili da visoki krvni tlak povećava rizik od demencije svih uzroka, Alzheimerove bolesti i vaskularne demencije.

mljevena kava je povezana s nižim rizikom od demencije svih uzroka
FOTO: Shutterstock

Analiza je također otkrila vezu u obliku slova J između konzumacije kave i rizika od demencije kod osoba s visokim krvnim tlakom, što znači da je umjerena konzumacija (pola do jedne šalice dnevno) povezana s najmanjim rizikom od demencije, u usporedbi s većom konzumacijom.

Sličan obrazac u obliku slova U pojavio se kod onih koji piju čaj, s 4 – 5 šalica dnevno koje nude najmanji rizik. Studija nije pronašla takve veze kod osoba bez visokog krvnog tlaka.

Kada su kavu i čaj konzumirali zajedno, oni s visokim krvnim tlakom koji su pili 4 – 5 šalica kave i šest ili više šalica čaja dnevno imali su najmanji rizik od Alzheimerove bolesti i demencije svih uzroka.

Međutim, upozoreno je na pretjerani unos kofeina jer bi mogao povećati rizik.

Vrsta kave i učinak kofeina

Vrsta kave koja se konzumira također je bila važna – mljevena kava bila je povezana s nižim rizikom od demencije svih uzroka i vaskularne demencije u usporedbi s kavom bez kofeina.

Istraživači su također otkrili odnos u obliku slova U između unosa kofeina i rizika od demencije, pri čemu umjerena konzumacija smanjuje rizik, dok ga prekomjerni unos kofeina povećava, osobito kod sudionika bez visokog krvnog tlaka.

Dr. Cheng-Han Chen, kardiolog koji nije bio uključen u studiju, za Medical News Today je naglasio potrebu za umjerenošću u konzumaciji kave i čaja kako bi se smanjio rizik od demencije. Napomenuo je da, iako je umjereni unos koristan, šest ili više šalica dnevno može povećati rizik zbog prekomjerne količine kofeina.

Kliničke implikacije i ograničenja

Dr. Porter je dodala da bi, ako se ovi nalazi potvrde, umjerena konzumacija kave i čaja mogla biti dio prehrambenih preporuka za smanjenje rizika od demencije kod hipertenzivnih pacijenata. Međutim, naglasila je važnost kontrole visokog krvnog tlaka kao primarne strategije prevencije, pri čemu faktori načina života poput unosa kofeina potencijalno mogu utjecati na rizik.

Studija je imala ograničenja, uključujući nereprezentativni uzorak iz U.K. Biobank, koji je uglavnom uključivao bijelce, zdravstveno osviještene sudionike, što je otežavalo generaliziranje rezultata. Osim toga, neki su podaci sami prijavljeni, što je izazvalo zabrinutost oko točnosti, a studija nije mogla utvrditi izravnu uzročno-posljedičnu vezu između kofeina i demencije.

Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdili ovi nalazi i otkrili temeljni mehanizmi koji stoje iza potencijalnih zaštitnih učinaka kofeina. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o demenciji u sljedećim tekstovima:

Vodič kroz najbolje čajeve:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu