Početni simptomi Alzheimera nisu vezani samo uz pamćenje

Početni simptomi Alzheimera

Većina ljudi zna da su početni simptomi Alzheimera vezani uz probleme s pamćenjem, ali zanimljivo je da ih mnogi u početku zanemaruju i ne percipiraju kao ozbiljne poteškoće, nego smatraju da su u pitanju uobičajeni simptomi vezani uz kognitivni pad u starijoj odrasloj dobi.

Oni koji u svojoj blizini imaju osobu oboljelu od Alzheimerove bolesti itekako znaju da se simptomi mogu razlikovati od osobe do osobe te da ih je moguće nabrojati puno više osim problema s pamćenjem, koji zaista predstavlja prvi znak da se nešto ozbiljno događa.

Početni simptomi Alzheimera

Alzheimerovu bolest nije tako jednostavno prepoznati u njezinim početnim fazama kao što se na prvi pogled čini. U pitanju je kompleksno neurodegenerativno stanje čiji se simptomi progresivno pogoršavaju, a počinju puno ranije od onog trenutka kada okolina prvi put primijeti da postoji problem.

U pitanju je ozbiljna neurološka bolest od koje obolijeva oko 7 % populacije iznad 65 godina, a simptomi pogađaju kako oboljelu osobu, tako i njezinu užu i širu okolinu jer s vremenom dolazi do gubitka samostalnosti u svakodnevnim aktivnostima te sve veće potrebe za njegom i skrbi neformalnih ili formalnih njegovatelja.

početak Alzheimerove bolesti
FOTO: Shutterstock

Prvi znakovi Alzheimera nisu samo poteškoće povezane s gubitkom pamćenja, nego i brojne druge poteškoće u svakodnevici koje će vjerojatnije primijetiti samo oni koji svakodnevno provode vrijeme s oboljelom osobom. Početni simptomi Alzheimera su:

  • sve češće poteškoće s pronalaženjem prave riječi da bi osoba izrazila ono što želi reći
  • problemi s razumijevanjem i shvaćanjem vizualnih podražaja te prostornih odnosa te sve češći problemi u prostornoj i vremenskoj orijentaciji
  • oštećeno rasuđivanje, odlučivanje i rješavanje problema
  • osjećaj zbunjenosti i izgubljenosti u situacijama u kojima se zahtijeva minimalna prilagodba ili pojavi bilo kakva promjena u okolini kojoj osoba dotad nije bila izložena
  • oštećeno kratkoročno pamćenje, odnosno problemi s dosjećanjem informacija koje su se dogodile u bliskoj prošlosti, a očuvano prisjećanje informacija iz daleke prošlosti
  • ponavljanje pitanja na koje je osoba već dobila odgovor i zaboravljanje nedavno naučenih informacija
  • poteškoće s održavanjem koncentracije u svakodnevnim aktivnostima koje su inače bile jednostavne i automatske (npr. zaboravljanje gašenja štednjaka nakon kuhanja i sl.)
  • gubljenje stvari koje osoba svakodnevno koristi ili stavljanje na čudna mjesta
  • povremene i iznenadne promjene raspoloženja (uznemirenost, pasivnost, svadljivost, anksioznost, strah i sl.).

Kako prepoznati Alzheimerovu bolest?

Alzheimerova bolest je jedna od najčešćih vrsta demencija koja pogađa starije odrasle osobe, a unatoč brojnim istraživanjima u ovom području, još uvijek nije jasno kako se bolest razvija.

Kod nekih oboljelih nastupa brzo i naglo, bez prethodne najave i mogućnosti uočavanja početnih simptoma, ali kod drugih se razvija sporo i progresivno, kroz više stadija, što rijetki u okolini prepoznaju na vrijeme, nego tek u poodmakloj fazi kada se simptomi već umnože i pogoršaju.

Kod većine oboljelih, posebno onih koji imaju kasniju pojavu ove bolesti, prvi simptomi se uočavaju tek u srednjim šezdesetim godinama ili kasnije.

Ako se bolest razvije ranije, smatra se da je u pitanju rani početak Alzheimerove bolesti, a prema podacima istraživanja, to se može dogoditi čak i u tridesetim godinama života, iako je takva pojava u populaciji rijetkost.

Kada se pojavi u godinama starije odrasle dobi, najčešće prolazi kroz nekoliko faza – predklinička faza, blaga faza ili rani stadij, umjerena faza te, u konačnici, teška faza koja se naziva još i kasni stadij.

O iskustvu skrbi i njegovanja osobe oboljele od Alzheimerove bolesti više pročitajte u članku “‘Izgubila sam podršku za koju sam mislila da je imam!’: Evo kako izgleda život s osobom koja boluje od Alzheimerove bolesti“.

Alzheimerova bolest je jedna od najčešćih vrsta demencija koja pogađa starije odrasle osobe
FOTO: Shutterstock

Od početnih simptoma do teške faze Alzheimerove bolesti

U predkliničkoj fazi se javljaju prve moždane promjene povezane s ovom bolešću, koje počinju i do 10-ak godina prije početnih prethodno navedenih simptoma.

Takve promjene u mozgu, koje dovode prvenstveno do slabljenja i postupnog gubitka moždanih funkcija, ne moraju nužno dovesti do razvoja Alzheimerove bolesti, ali ako se nakon ove faze pojavi sljedeća – blaga faza ili rani stadij (u kojem se javljaju prvi znakovi koje primjećuje okolina), onda se ona naziva predkliničkom fazom.

U blagoj fazi ili ranom stadiju se javljaju početni simptomi Alzheimera, a u umjerenoj fazi se pogoršavaju i dijagnoza postaje očita i onima u široj okolini.

U umjerenoj fazi se i socijalni odnosi oboljele osobe prorjeđuju, javljaju se značajne poteškoće sa spavanjem te brojnim kognitivnim funkcijama (pamćenjem, pažnjom, čitanjem, razumijevanjem, učenjem itd.). Već započinju povremene poteškoće s prepoznavanjem članova obitelji te je izraženija sve veća potreba za skrbi i njegom u svakodnevnim aktivnostima.

Teška faza bolesti ili kasni stadij podrazumijeva potpunu ovisnost oboljelih o drugima. Sve teže im postaje komunicirati do trenutka kada potpuno prestanu govoriti i razumjeti druge. U ovoj fazi osoba je većinu ili cijelo vrijeme u krevetu, dok se njezino tijelo postupno gasi.

Svijest o okruženju se također gubi, a zbog općeg tjelesnog slabljenja se javljaju problemi s kožom, kostima, zubima te unutarnjim poteškoćama (gubitak kontrole crijeva i mjehura, problemi s gutanjem, otežano disanje i sl.).

Čest uzrok smrti osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti u ovoj kasnoj fazi je aspiracijska upala pluća koja se razvija kod osoba koje gube funkcije pravilnog gutanja i disanja te, umjesto zraka, udišu tvari iz usta i želučanog sadržaja koje ugrožavaju rad pluća.

Sve one koji trebaju više informacija o samoj bolesti ili smatraju da netko njima blizak pokazuje početne simptome Alzheimerove bolesti, potičemo da potraže stručno mišljenje i savjet liječnika koji će pregledati oboljelu osobu.

Također, možete potražiti pomoć u Hrvatskoj udruzi za Alzheimerovu bolest koja djeluje u Zagrebu, gdje ima otvoreno savjetovalište za članove obitelji oboljelih u kojem svakodnevno možete potražiti pomoć te saznati kako pomoći oboljeloj osobi i pružiti joj najkvalitetniju moguću skrb. Više informacija potražite na njihovoj stranici https://alzheimer.hr/.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Ulep, M. G. i sur. (2018). Alzheimer disease. The Journal for Nurse Practitioners, 14(3): 129–135.
  2. Rusac, S. (2016). Alzheimerova bolest: izazovi socijalnog radaLjetopis socijalnog rada, 23(3): 439–461.
  3. Checkoway, H. i sur. (2011). Neurodegenerative diseases. IARC scientific publications, 163: 407–419.
  4. Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest.
  5. 10 Early Signs and Symptoms of Alzheimer’s and Dementia. Alzheimer’s Association.

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu