Zdravi kolač s datuljama i bananama: Recept bez šećera
- Budite prvi i komentirajte!
 - 2 min čitanja
 
					
				Datulje i banane ističu se svojom slatkoćom pa u receptima za kolače smanjuju potrebu za dodanim šećerom. Drugim riječima, prirodni su zaslađivači, a pored toga obiluju vlaknima i vitaminima.
Banane vrhunac svoje slatkoće postižu kada su zrele ili kada počinjemo primjećivati crne točkice na njihovoj kori. Umjesto bacanja hrane, takve banane uvijek možete iskoristiti za nutritivno bogatiju verziju slastica i kolača.
Evo recepta koji možete iskoristiti kada vam se jede nešto slatko, a da sadrži samo prirodno prisutan šećer.

Zdravi kolač s datuljama i bananama
Za ovaj kolač, pored banana i datulja, trebat će vam dobro poznati sastojci koje imate u svojim kuhinjskim ladicama.
Sastojci:
- 1,5 šalica integralnog brašna
 - 1 šalica datulja bez koštica
 - 2 zrele banane
 - 2 jaja
 - 1/4 šalice otopljenog kokosovog ulja
 - 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
 - 1 čajna žličica praška za pecivo
 - pola čajne žličice sode bikarbone
 - pola čajne žličice cejlonskog cimeta
 - 1/4 šalice sjeckanih oraha
 - prstohvat soli.
 
Priprema
- Datulje prelijte toplom vodom i ostavite ih 10 minuta u vodi da omekšaju.
 - Nakon što su omekšale, ocijedite datulje, ubacite ih u blender i izblendajte u pastu.
 - Zagrijte pećnicu na 180 °C.
 - Kalup za pečenje obložite papirom za pečenje.
 - U velikoj zdjeli usitnite banane vilicom pa dodajte jaja, otopljeno kokosovo ulje i ekstrakt vanilije te sjedinite sastojke.
 - Dodajte u smjesu pastu od datulja i pomiješajte.
 - U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašno, sodu bikarbonu, cimet, sol i prašak za pecivo. Dodajte i sjeckane orahe, a ako ih ne volite, preskočite ih.
 - Postepeno dodajte suhe mokrim sastojcima i sjedinite smjesu.
 - Prelijte smjesu u kalup za pečenje i pecite do 50 minuta.
 - Čačkalicom provjerite je li kolač pečen, a prije posluživanja pustite da se malo ohladi i dodatno ga posipajte cimetom po želji.
 

Zdravi kolač s datuljama, bananama i mrkvom
Kolač od mrkve više nije nikakva egzotika, svi smo oduševljeni ovim kolačem i rado ga pravimo. Ako volite malo više eksperimentirati, onda u smjesu za kolač od datulja i banana dodajte mrkvu.
Sastojci:
- 1 šalica datulja bez koštica
 - 2 zrele banane
 - 2 šalice naribane mrkve
 - 2 jaja
 - 1/4 šalice otopljenog kokosovog ulja
 - 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
 - 1,5 šalice pirovog ili drugog integralnog brašna
 - 1 čajna žličica praška za pecivo
 - pola čajne žličice sode bikarbone
 - 1 čajna žličica cejlonskog cimeta
 - pola čajne žličice đumbira u prahu
 - 1/4 šalice sjeckanih badema
 - prstohvat soli.
 
Priprema
- Datulje prelijte toplom vodom i ostavite ih 10 minuta u vodi da omekšaju.
 - Nakon što su omekšale, ocijedite datulje, ubacite ih u blender i izblendajte u pastu.
 - Zagrijte pećnicu na 180 °C.
 - Kalup za pečenje obložite papirom za pečenje.
 - U velikoj zdjeli usitnite banane vilicom pa dodajte jaja, otopljeno kokosovo ulje i ekstrakt vanilije te sjedinite sastojke.
 - Dodajte u smjesu pastu od datulja i ribanu mrkvu te pomiješajte.
 - U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašno, sodu bikarbonu, cimet, đumbir, sol i prašak za pecivo. Dodajte i sjeckane bademe, a ako ih ne volite, preskočite ih.
 - Postepeno dodajte suhe mokrim sastojcima i sjedinite smjesu.
 - Prelijte smjesu u kalup za pečenje i pecite do 50 minuta.
 - Čačkalicom provjerite je li kolač pečen, a prije posluživanja pustite da se malo ohladi i dodatno ga posipajte cimetom po želji.
 
Pročitajte i ove članke:
- Zdrave kuglice od datulja: Jednostavno, fino i zdravo! Zasladite se i “naboostajte” energijom uz ove recepte
 - Kolač s bananama i čokoladom: Imamo recept za banana bread s dodatkom koji će osigurati dozu proteina i neodoljiv miris
 - Recept za kolač od banane za koji trebate samo četiri sastojka, jednu zdjelu i nekoliko minuta.
 
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
	
	7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
- Tomislav Stanić
 - 2 min čitanja