Kokosomanija: Pet ljetnih zdravih i egzotičnih slastica

Kokosomanija

Kokos je jedan od simbola ljeta, tropskih plaža, sunca, osvježenja te neodoljivog okusa i mirisa. Kokosoljupci vole sve od kokosa – sladoled, slastice, kolače, napitke, čak i mirisne svijeće na bazi kokosa. 

Iako je egzotično voće, kokos se udomaćio na našim prostorima te su nam dostupni njegovi različiti proizvodi: 

Ako i vi obožavate kokos, a ne želite kupovati gotove slastice i sladolede pune dodanog šećera, onda iskoristite neke od ideja. 

Tropski smoothie od kokosa i manga
FOTO: Shutterstock

Tropski smoothie od kokosa i manga

Osim što je tropsko voće neodoljivog okusa, mirisa i boja, bogato je antioksidansima i elektrolitima koji su nam potrebni posebice za zaštitu hidratacije organizma tijekom vrućih dana. Također, kokosova voda je bogata elektrolitima pa je ovaj smoothie idealna opcija nakon jutarnjeg trčanja ili kod prekomjernog znojenja

Sastojci:

  • 1 šalica manga (narezanog na kockice)
  • pola banane
  • 1/4 šalice kokosovih mrvica
  • 1 šalica kokosove vode
  • led

Priprema

  1. U blender stavite sve sastojke osim leda i izblendajte u smoothie.
  2. Dodajte led i uživajte.

Ako želite teksturu sladoleda, koristite zamrznuti mango i bananu. Ogulite ih i narežite na kockice te zamrznite preko noći. Izvadite iz zamrzivača, ubacite odmah sve sastojke u blender i izblendajte te konzumirajte odmah dok još zadržava teksturu sladoleda. 

Kremasto-hrskavi međuobrok od kokosa 
FOTO: Shutterstock

Kremasto-hrskavi međuobrok od kokosa 

Ovaj recept je jako jednostavan, a možete ga nadograditi whey proteinom (od kokosa) i od njega napraviti doručak. 

Sastojci:

  • 1 šalica grčkog jogurta
  • pola šalice jogurta od kokosa ili s okusom kokosa
  • 2 jušne žlice kokosovih mrvica
  • 1/4 šalice granole bez dodanog šećera
  • 2 jušne žlice borovnica
  • 2 jušne žlice ribanog svježeg kokosa
  • 1 čajna žličica meda

Priprema

  1. Najprije u zdjelici pomiješajte kokosov i grčki jogurt
  2. U staklenu čašu za posluživanje na dno stavite dio mješavine od jogurta.
  3. Na jogurt stavite dio granole, borovnica i svježeg kokosa te još jednom ponovite postupak s navedenim slojevima. 
  4. Vrh deserta prošarajte žličicom meda. 
Puding od kokosa i chia sjemenki
FOTO: Shutterstock

Puding od kokosa i chia sjemenki 

Naše tržište su preplavili proteinski pudinzi koji su odlična opcija za desert bez dodanog šećera, a bogati proteinima. No, nekima smetaju zaslađivači te ih ne probavljaju dobro.

Uvijek možete sami kod kuće napraviti puding koji je i hranjiviji od kupovnog. 

Sastojci:

  • 1 šalica kokosovog mlijeka
  • 3 jušne žlice chia sjemenki 
  • 1 čajna žličica meda
  • pola čajne žličice ekstrakta vanilije 
  • 1 mjerica kokosovog proteina
  • 3 jušne žlice malina ili drugog voća po želji

Priprema

  1. U čaši ili zdjelici pomiješajte sve sastojke da se sjedine i ostavite u hladnjaku oko 10 minuta da chia sjemenke nabubre. 
  2. Izvadite čašu iz hladnjaka, ponovno promiješajte i posipajte malinama. 
Ledene kokos kocke
FOTO: Shutterstock

Ledene kokos kocke 

Nismo zaboravili ljetne deserte ravno iz zamrzivača, a ovo je idealna prilika da napravite ledene kokos kocke koje će izdržati cijeli tjedan – osim ako im ne možete odoljeti. 

Sastojci:

  • 1 konzerva punomasnog kokosovog mlijeka
  • 1/4 šalice javorovog sirupa
  • pola šalice kokosovih mrvica
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 1 šalica raznog ljetnog voća (maline, mango, svježi kokos … ).

Priprema

  1. U zdjeli najprije pomiješajte kokosovo mlijeko, javorov sirup i ekstrakt vanilije.
  2. Umiješajte kokosove mrvice. 
  3. Na dno plitkog pravokutnog kalupa rasporedite narezano voće. 
  4. Prelijte voće smjesom od kokosovog mlijeka i poravnajte.
  5. Prekrijte kalup prozirnom folijom i stavite u zamrzivač na ravnu podlogu na barem četiri sata dok se smjesa ne smrzne.
  6. Prije posluživanja ostavite kalup nekoliko minuta na sobnoj temperaturi i narežite desert na kocke. 
Cheesecake od kokosa iz čaše
FOTO: Shutterstock

Cheesecake od kokosa iz čaše 

Priznajte, kad ste pročitali naslov ovog recepta, počele su vam rasti zazubice. I nama su pa se bacamo na recept koji je brzo gotov. 

Sastojci za koru:

  • pola šalice badema
  • pola šalice datulja.

Sastojci za kremu:

  • 1 šalica posnog sira
  • pola šalice kokosovog jogurta
  • 1/4 šalice punomasnog kokosovog mlijeka iz konzerve 
  • 2 jušne žlice meda
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 1/4 šalice kokosovih mrvica

Sastojci za gornji sloj:

  • 1 šalica svježe ribanog kokosa ili kokosovih listića
  • 1 čajna žličica meda

Priprema

  1. Datulje potopite u toploj vodi na 10 minuta.
  2. Za to vrijeme usitnite bademe u blenderu, pa im dodajte datulje i dobro izblendajte smjesu. 
  3. Na dno čaša rasporedite sloj za podlogu od datulja i badema te dobro utisnite. 
  4. Potom, u zdjeli pomiješajte sve sastojke za kremu osim kokosovih mrvica.
  5. Kada ste dobro pomiješali sve sastojke, umiješajte i kokosove mrvice
  6. Ravnomjerno rasporedite kremu po podlozi u čašama. 
  7. Svježi ribani kokos dobro pomiješajte sa žličicom meda te dodajte na vrh kreme. 
  8. Ostavite cheesecake od kokosa barem jedan sat u hladnjaku da se stegne. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu