Brzi kolač od breskve: Pet laganih i sočnih recepata

najbolji kolač s breskvama

Breskva je omiljeno ljetno voće koje na 100 g sadrži tek oko 42 kalorije, a iznimno je sočna. Sadrži vitamin C, pojedine vitamine topive u mastima, kao što su A, K i E, a od minerala ponešto kalija, magnezija i fosfora. 

Također, trebali biste iskoristiti sezonu bresaka jer su bogate vodom, što pridonosi hidrataciji organizma, a antioksidansi koje sadrže, poput polifenola i karotenoida, bore se protiv slobodnih radikala, ali i štite kožu od štetnog UV zračenja

Iako breskve rado jedemo svježe, idealne su za lagani ljetni kolač.

Kako želimo što manje dodanog običnog šećera, a što više nutritivno kvalitetnih sastojaka, donosimo nekoliko recepata između kojih možete odabrati svoj najbolji kolač s breskvama

Brzi kolač od breskve 
FOTO: Shutterstock

Brzi kolač od breskve 

Kada vidite popis sastojaka za ovaj kolač, pomislit ćete da pravite doručak. No, i ovaj kolač zaista može biti ljetni izbor doručka, a nadogradite ga uz još koji izvor proteina, npr. pojedite kajganu, a nakon toga ovaj sočni kolač. 

Sastojci:

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Pripremite kalup za pečenje tako što ćete ga nauljiti ili obložiti papirom za pečenje. 
  3. Nakon što ste oguliti i narezali breskve, pomiješajte ih s dvije jušne žlice kokosovog šećera i cimetom.
  4. U zasebnoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – integralno brašno, zobene pahuljice, prašak za pecivo, sol i preostali kokosov šećer. 
  5. U drugoj zdjeli pomiješajte mokre sastojke – med, kokosovo ulje, ekstrakt vanilije, jaje i biljni napitak. 
  6. Potom, sjedinite mokre i suhe sastojke
  7. Polovicu smjese prelijte u kalup i ravnomjerno rasporedite.
  8. Zatim, rasporedite breskve preko smjese
  9. Dodajte ostatak smjese na breskve i poravnajte.
  10. Pecite u pećnici oko 30 minuta, dok površina kolača ne poprimi zlatnu boju. 
  11. Prije posluživanja pustite da se kolač malo ohladi. 
Puding kolač s breskvama
FOTO: Shutterstock

Puding kolač s breskvama 

U ovom receptu možete kombinirati sastojke ovisno o vašim željama i ciljevima. Primjerice, umjesto instant pudinga možete koristiti proteinski puding od vanilije ili čokolade. 

Sastojci:

Sastojci za puding

  • 1 pakiranje instant pudinga od vanilije
  • 2 šalice mlijeka ili biljnog napitka
  • 2 jušne žlice eritritola

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Pripremite kalup za pečenje tako što ćete ga nauljiti ili obložiti papirom za pečenje. 
  3. Nakon što ste oguliti i narezali breskve, pomiješajte ih s dvije jušne žlice kokosovog šećera i cimetom.
  4. U zasebnoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – integralno brašno, zobene pahuljice, prašak za pecivo, sol i preostali kokosov šećer. 
  5. U drugoj zdjeli pomiješajte mokre sastojke – javorov sirup, kokosovo ulje, ekstrakt vanilije, jaje i biljni napitak. 
  6. Potom sjedinite mokre i suhe sastojke
  7. Zatim rasporedite breskve preko smjese
  8. Napravljenu smjesu prelijte preko bresaka i poravnajte. 
  9. Pecite u pećnici oko 30 minuta. 
  10. Skuhajte puding prema uputama, a potom ga prelijte preko ohlađenog kolača. 
  11. Stavite kolač u hladnjak da se stegne. 
Brzi kolač s breskvama
FOTO: Shutterstock

Brzi kolač s breskvama u čaši

Ako ne želite paliti pećnicu ljeti, a želite nešto brzo i ukusno, onda se bacite na recept za cheesecake od bresaka iz čaše

Sastojci za podlogu:

  • oko 6 komada integralnih keksa
  • 2 jušne žlice otopljenog maslaca ili kokosovog ulja

Sastojci za kremu:

  • 100 g omekšalog krem sira
  • 2 jušne žlice grčkog jogurta
  • 2 jušne žlice eritritola u prahu 
  • pola čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 1 jušna žlica limunovog soka

Dodaci:

  • 1 breskva (oguljena i narezana na kockice)
  • 1 čajna žličica meda
  • pola čajne žličice cejlonskog cimeta

Priprema

  1. Kekse stavite u prozirnu zip vrećicu te ih usitnite valjkom ili ih jednostavno usitnite u blenderu. 
  2. Pomiješajte kekse s otopljenim maslacem ili kokosovim uljem te rasporedite na dno čaša i dobro utisnite. 
  3. Potom, sjedinite sve sastojke za kremu i rasporedite je po čašama.
  4. Narezane kockice breskve dobro pomiješajte s medom i cimetom te stavite na vrh kreme.
  5. Ostavite čaše u hladnjaku da se ohlade. 
Kolač s breskvama i jogurtom
FOTO: Shutterstock

Kolač s breskvama i jogurtom 

Za sočni kolač s breskvama važan je jedan sastojak, a to je jogurt. Općenito, deserti u kombinaciji s voćem i jogurtom odličan su odabir kad nam se jede nešto slatko, ali ne preteško.

Sastojci:

  • 2 breskve (oguljene i narezane na kriške)
  • 180 g brašna (integralnog)
  • 2 čajne žličice praška za pecivo
  • pola čajne žličice sode bikarbone
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije 
  • 1/4 čajne žličice soli 
  • pola šalice jogurta
  • pola šalice kokosovog šećera
  • 1/4 šalice kokosovog ulja
  • 2 jaja
  • pola šalice biljnog napitka ili mlijeka

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Pripremite kalup za pečenje tako što ćete ga nauljiti ili obložiti papirom za pečenje. 
  3. U zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašno, sol, sodu bikarbonu, prašak za pecivo.
  4. U drugoj zdjeli umutite jaja s kokosovim šećerom do pjenaste teksture. 
  5. Potom, dodajte jogurt, kokosovo ulje i mlijeko ili biljni napitak te pomiješajte. 
  6. Postupno dodajte suhe sastojke mokrima i sjedinite smjesu, a prema potrebi dodajte još mlijeka ili biljnog napitka. 
  7. Jednu narezanu breskvu dodajte u smjesu.
  8. Prelijte smjesu u kalup te ostatak breskvi rasporedite po vrhu kolača.
  9. Pecite u pećnici oko 35 minuta, a čačkalicom provjerite je li kolač pečen. 
Sočni kolač s breskvama
FOTO: Shutterstock

Sočni kolač s breskvama

Za kraj donosimo jedan recept koji može biti doručak, međuobrok ili pak desert. Brzo i lako se pravi, a ubraja se u popularne chia pudinge. 

Sastojci:

  • 250 ml sojinog napitka od vanilije
  • 3 jušne žlice chia sjemenki
  • 1 čajna žličica meda
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 2 breskve.

Priprema

  1. U čaši pomiješajte chia sjemenke, med i sojin napitak od vanilije te ostavite u hladnjaku na 15 minuta.
  2. U međuvremenu izblendajte breskve u blenderu do teksture pirea
  3. Pire od breskve možete preliti preko chia pudinga ili na dno čaše staviti polovicu pirea od breskve, potom chia puding te završiti drugom polovicom pirea od breskve. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu