Dobri i loši susjedi u vrtu: Imamo tablicu

Dobri i loši susjedi u vrtu

Vrtlarstvo nisu samo sadnja sjemena i redovito zalijevanje – uključuje razumijevanje odnosa između različitih biljaka.

Ovi odnosi mogu poboljšati rast i produktivnost ili ih spriječiti i naštetiti zdravlju vašeg vrta.

Ovaj koncept je poznat kao prateće sadnje, gdje su određene biljke ili “dobri susjedi” ili “loši susjedi” jedna drugoj.

Evo koji su dobri i loši susjedi u vrtu, fokusirajući se na specifične biljke kao što su peršin, paprika, mahune, cikla, patlidžan i krumpir.

Razumijevanje dobrih i loših susjeda u vrtu

Usporedna sadnja temelji se na ideji da neke biljke mogu obostrano koristiti jedna drugoj tako da odbijaju štetnike, poboljšavaju kvalitetu tla ili pospješuju rast. Suprotno tome, neke biljke mogu negativno utjecati na svoje susjede tako da se natječu za resurse, privlače štetnike ili šire bolesti.

Poznavanje koje su biljke dobri, a koje loši susjedi u vrtu ključno je za stvaranje uspješnog i skladnog vrtnog ekosustava.

Dobri i loši susjedi u vrtu – tablica

Kako bismo vam pomogli da učinkovitije planirate svoj vrt, sastavili smo tablicu koja prikazuje dobre i loše susjede za neke uobičajene vrtne biljke. Ova tablica služi kao brzi referentni vodič za vrtlare koji žele optimizirati zdravlje i produktivnost biljaka.

BiljkaDobri susjediLoši susjedi
peršinrajčice, mrkva, rotkvice i ružezelena salata, menta
paprikabosiljak, luk, špinat, rajčicagrah, kupus, komorač
mahunekukuruz, rotkvice, krastavciluk, češnjak, vlasac
ciklazelena salata, luk, korabicamahune, gorušica
patlidžanmahune, grašak, nevenkomorač, korabica
krumpirgrah, kukuruz, nevenrajčice, krastavci, suncokret
Dobri i loši susjedi u vrtu - peršin
FOTO: Shutterstock

Dobri i loši susjedi u vrtu – peršin

Peršin je svestrana biljka koja ima koristi od sadnje u blizini rajčica, mrkve, rotkvica i ruža. Ove biljke pospješuju rast peršina i pomažu u odvraćanju štetnika. Međutim, peršin se ne smije saditi u blizini zelene salate ili metvice jer mogu jedno drugome spriječiti rast.

Dobri i loši susjedi u vrtu – paprika

Paprika uspijeva ako se uzgaja uz bosiljak, luk, špinat i rajčice. Ovi pratioci poboljšavaju okus i štite od štetnika. S druge strane, papriku treba držati podalje od graha, kupusa i komorača zbog potencijalne konkurencije i privlačnosti štetnika.

Dobri i loši susjedi u vrtu – mahune

Mahune dobro djeluju u kombinaciji s kukuruzom, rotkvicama i krastavcima, koji pomažu u poboljšanju razine dušika u tlu i pružaju strukturnu potporu. Međutim, uz mahune trebate izbjegavati luk, češnjak i vlasac jer mogu usporiti njihov rast.

Dobri i loši susjedi u vrtu – cikla

Cikla najbolje raste uz zelenu salatu, luk i korabicu, koji podržavaju zdrav rast i odvraćaju štetnike. Međutim, grah i gorušica ne smiju se saditi u blizini cikle jer se mogu natjecati za nutrijente i prostor.

Dobri i loši susjedi u vrtu – patlidžan

Patlidžanu dobro ide društvo graha, graška i nevena koji pospješuju rast i odbijaju štetne insekte. S druge strane, komorač i koraba loši su susjedi patlidžanima zbog svojih alelopatskih učinaka i konkurencije za resurse.

Dobri i loši susjedi u vrtu – krumpir

Krumpir dobro raste s grahom, kukuruzom i nevenom, koji pomažu poboljšati zdravlje tla i odvratiti štetnike. Međutim, rajčica, krastavci i suncokret loši su pratioci krumpira zbog rizika od prijenosa bolesti i natjecanja za nutrijente.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Hansen, J. (2023). Good and Bad Neighbours in the Garden: A Companion Planting Guide. Dengarden.
  2. Rawlins, K. (2021). Companion Planting: A Good Neighbour GuidelineBumbleseeds.
  3. Good And Bad Plant Neighbors. (2018). Stockslagers.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu