Vrt za početnike: Posadite ovih 10 zdravih biljaka

Vrt za početnike

Ako ste razmišljali o pokretanju vrta, niste jedini. Godine 2022. 80 % kućanstava u SAD-u bavilo se vrtlarstvom, što je najveći broj u pet godina, prema istraživanju američke Nacionalne vrtlarske udruge iz 2023. godine.

Alyssa Simpson iz Nutrition Resolution u Phoenixu u Arizoni za Everyday Health pripisuje ovaj trend kombinaciji zdravstvenih dobrobiti, povezanosti zajednice i ekološki osviještenog života. Dok ljudi traže samodostatnost i načine povezivanja s prirodom, kućno vrtlarstvo postalo je hobi koji se isplati.

Vrtlarstvo također može biti praktično – neki ljudi dizajniraju vrtove oko specifičnih jela u kojima uživa njihova obitelj, kao što su “vrtovi za juhu” ili “vrtovi za pizzu”.

Jennifer Bruning, glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku, napominje da vrtlarstvo djecu uči o cijelom procesu proizvodnje hrane, od uzgoja do konzumacije.

Zdravstvene prednosti kućnog vrtlarstva

Vrtlarstvo nudi brojne zdravstvene prednosti, uključujući fizičku aktivnost, oslobađanje od stresa, pristup svježim proizvodima i potencijalno jačanje imunološkog sustava zbog izloženosti bakterijama u tlu.

Studija je pokazala da provođenje barem dva sata na otvorenom tjedno značajno poboljšava zdravlje i dobrobit.

Druga metaanaliza je pokazala da vrtlarstvo poboljšava kvalitetu života opće populacije i ranjivih skupina, poput onih s mentalnim problemima.

Osim toga, domaće voće i povrće bogato je vlaknima, vitaminima i mineralima koji su neophodni za zdravlje. Također, dokazano je da vrtlari u zajednici konzumiraju više dijetalnih vlakana u usporedbi s nevrtlarima.

Vrtlarstvo nudi brojne zdravstvene prednosti
FOTO: Shutterstock

Vrt za početnike – kako ga napraviti?

Pokretanje kućnog vrta može biti jednostavno.

Započnite polako

Bruning preporučuje da započnete s nekoliko posuda ili malim povišenim sandukom kako biste procijenili potrebno vrijeme, trud i troškove.

Tlo za posude osigurava odgovarajuću ishranu biljaka, posebno ako je vaše tlo bilo kontaminirano.

Upoznajte se sa sezonskim osnovama

Planirajte uzgoj začinskog bilja i povrća u proljeće i ljeto, kako bi bili spremni do jeseni ili ako im treba hladnije vrijeme.

Započnite samo s ručnim alatima

Dovoljni su osnovni alati poput vrtlarskih rukavica, lopatice, škara za rezidbu i kante za zalijevanje.

Kupite sadnice za početak

Vrtlari početnici mogli bi uspjeti sa zdravim sadnicama iz lokalnog rasadnika. Osigurajte visokokvalitetno sjeme ako sadite izravno.

Budite svjesni svoje klime

Istražite svoju lokalnu klimu, prostor i potrebe za biljkama kako biste izbjegli probleme poput zaostalog rasta i osjetljivosti na štetočine.

Otkrijte što funkcionira u vašem prostoru

Procijenite izloženost sunčevoj svjetlosti i odaberite biljke u skladu s tim.

Razmislite o tlu

Dodajte kompost ili organsku tvar kako biste obogatili svoje tlo. Koristite organska gnojiva i malč za hranjenje biljaka i suzbijanje korova.

dokazano je da vrtlari u zajednici konzumiraju više dijetalnih vlakana u usporedbi s nevrtlarima
FOTO: Shutterstock

Vrt za početnike – što saditi?

Razmotrite ove jestive biljke za početnike, zajedno s njihovim zdravstvenim prednostima:

  • rajčice – svestrane i bogate likopenom i kalijem, rajčice uspijevaju u toplim okruženjima s puno vode i sunčeve svjetlosti
  • krastavci – izvrsni za sirovu potrošnju ili kiseljenje, krastavcima su potrebni rešetka, vlažna zemlja i redovito zalijevanje; hidratiziraju i bogati su vitaminom K
  • paprike – njima je potrebno toplo vrijeme i puno sunca, a osiguravaju značajnu količinu vitamina C
  • jagode – prikladne za kontejnere ili povišene gredice, jagode trebaju puno sunca i oprašivanje pčelama; nude vitamin C i kalij
  • grah – bogat vlaknima i proteinima biljnog podrijetla, grah se lako uzgaja
  • tikvice – trebaju prostor i sunce, a beru se kasnije tijekom ljeta; bogate su vitaminom C, kalijem i vlaknima
  • zimske tikvice – zahtijevaju dužu sezonu rasta i beru se ujesen; bogate su vitaminima A i C te proteinima
  • zelena salata – najbolje raste na nižim temperaturama i dobro dreniranom tlu; bogata je kalcijem, vitaminima K i C
  • brokula – uspijeva na nižim temperaturama i puna je vitamina, minerala i željeza
  • bosiljak – lako se uzgaja, voli puno sunca i toplinu; izvrstan je za pripremu pesta i dodaje okus mnogim jelima, osiguravajući kalcij i vitamin K.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu