Ovo je 10 najgorih namirnica za vaš mozak

Transmasti nisu samo štetne za zdravlje srca, nego su povezane i s kognitivnim padom

Održavanje zdravog mozga ključno je za sveukupnu dobrobit, ali određeni izbori u prehrani mogu potkopati njegovu funkciju, čak i doprinijeti kognitivnom padu. Iako je opće poznato da je uravnotežena prehrana ključna za fizičko zdravlje, često se zanemaruje utjecaj određenih namirnica na zdravlje mozga.

Evo koje su najgore namirnice za vaš mozak.

Margarin i glazura

Ovi proizvodi, zajedno s mnogim pakiranim grickalicama, sadrže visoke razine transmasti. Transmasti nisu samo štetne za zdravlje srca, nego su povezane i s kognitivnim padom.

Istraživanje objavljeno u časopisu Neurology sugerira da starije odrasle osobe s visokim razinama transmasti u krvi imaju veću vjerojatnost da će razviti demenciju.

Alkohol

Dok umjerena konzumacija alkohola ne mora uzrokovati neposrednu štetu, prekomjerni unos može narušiti kognitivnu funkciju i utjecati na pamćenje. Alkohol ometa komunikacijske putove mozga i može dovesti do zbunjenosti i depresije.

Gazirana pića i druga slatka pića

Pića puna šećera, kao što su sok i zaslađeni čaj, mogu imati negativan utjecaj na zdravlje mozga. Pretjerana konzumacija slatkih pića povezana je s oštećenjem pamćenja i čak može dovesti do smanjenja volumena mozga.

Dijetalna gazirana pića i pića s umjetnim zaslađivačima

Unatoč tome što se reklamiraju kao zdravije alternative slatkim pićima, dijetna gazirana pića i pića koja sadrže umjetna sladila mogu predstavljati rizik za zdravlje mozga. Dokazano je da je redovita konzumacija ovih proizvoda povezana s povećanim rizikom od moždanog udara i demencije.

Ljudi koji jedu obroke bogate prženom i prerađenom hranom često imaju loše rezultate na kognitivnim testovima
FOTO: Shutterstock

Pržena hrana

Pržena hrana ili hrana s visokim sadržajem nezdravih masnoća može pridonijeti upali, što može oštetiti krvne žile u mozgu i narušiti kognitivnu funkciju. Ljudi koji jedu obroke bogate prženom i prerađenom hranom često imaju loše rezultate na kognitivnim testovima.

Rafinirani ugljikohidrati

Bijeli kruh, bijela riža i drugi rafinirani ugljikohidrati mogu uzrokovati skokove u razini šećera u krvi, praćene padovima koji rezultiraju mentalnom maglom (eng. brain fog). Dugotrajna konzumacija rafiniranih ugljikohidrata povezana je s povećanim rizikom od Alzheimerove bolesti.

Crveno meso

Bogato zasićenim masnoćama, crveno meso se povezuje s kardiovaskularnim problemima i može negativno utjecati na zdravlje mozga. Ograničenje konzumacije crvenog mesa preporučuje se za održavanje kognitivnih funkcija.

Punomasni mliječni proizvodi

Maslac, punomasni sir i drugi mliječni proizvodi s visokim postotkom masnoće bogati su zasićenim mastima koje mogu biti štetne za zdravlje mozga. Odabir alternativnih mliječnih proizvoda s niskim postotkom masnoće zdraviji je izbor za održavanje kognitivnih funkcija.

ahi tuna sadrži visoke razine žive
FOTO: Shutterstock

Sabljarka i ahi tuna

Dok se riba općenito smatra korisnom za zdravlje mozga zbog svojih omega-3 masnih kiselina, određene vrste, poput sabljarke i ahi tune, mogu sadržavati visoke razine žive.

Živa je neurotoksin koji može narušiti pamćenje i kognitivne sposobnosti.

Preljevi, marinade i sirupi u bocama

Mnogi komercijalno pripremljeni preljevi i sirupi sadrže kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze, koji se povezuje s gubitkom pamćenja i slabljenjem rada mozga. Preporučuje se izrada domaćih alternativa sa zdravijim sastojcima.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Brody, B. (2024). The Worst Foods for Your Brain. WebMD.
  2. Honda, T. i sur. (2019). Serum elaidic acid concentration and risk of dementia: The Hisayama Study. Neurology, 93(22): 2053–2064. 

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu