Jednostavna torta od lješnjaka: Ne trebate biti majstor u pravljenju kolača, a s ovim receptima izgledat će kao iz slastičarnice
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Lješnjaci su omiljeni sastojci u slatkim desertima, ne možemo odoljeti njihovom okusu, a ni mirisu. Sjeckani, prženi, cijeli – volimo ih na sve načine.
Naravno, o ukusima se ne raspravlja, ali sigurni smo da vam već sad rastu zazubice. Ako niste majstor u pravljenju kolača, donosimo nekoliko recepata s kojima će vaša jednostavna torta od lješnjaka biti baš kao ona iz izloga slastičarnice.
Jednostavna torta od lješnjaka od biskvita i kreme
Ako se želite držati osnovnih i poznatih sastojaka, onda je ovaj recept za vas. Vjerojatno nećete morati ni do trgovine, već se direktno baciti na posao kako bi vaša fina torta od lješnjaka ugodno iznenadila ukućane.
Sastojci za biskvit:
- 150 g mljevenih lješnjaka
- 150 g šećera
- 1 jušna žlica brašna
- 1 prašak za pecivo
- 4 jaja.
Sastojci za kremu:
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Najprije pripremite biskvit tako da pomiješate jaja i šećer.
- Potom jajima dodajte preostale sastojke za biskvit i pomiješajte.
- Pripremite kalup za biskvit i premažite ga uljem.
- Izlijte smjesu za biskvit u kalup te ga pecite do 30 minuta. Provjerite čačkalicom je li pečen.
- Dok se biskvit peče, pripremite kremu tako da zagrijete šlag za vrhnje, ali pazeći da ne prokuha.
- Zatim šlagu dodajte šećer i lješnjake te sjedinite.
- Maknite kremu s vatre.
- Kad je biskvit pečen i malo ohlađen, prerežite ga na dva dijela.
- Premažite prvi sloj biskvita kremom pa na nju stavite drugi biskvit.
- Ostatkom kreme premažite vrh drugog biskvita.
- Posipajte tortu sjeckanom čokoladom i stavite u hladnjak na hlađenje.
Sočna torta od lješnjaka za vegane
Za one koji ne podnose mliječne proizvode ili ne jedu životinjske namirnice evo jednog veganskog recepta.
Sastojci za biskvit:
- 140 g veganskog maslaca
- 300 g šećera u prahu
- 240 ml biljnog napitka
- 5 ml jabučnog octa
- 2 čajne žličice ekstrakta od vanilije
- 250 g višenamjenskog brašna
- 1 čajna žličica soli
- zamjena za 4 jaja
- 4 čajne žličice praška za pecivo
- 100 g lješnjakovog brašna.
Sastojci za čokoladni ganache:
- 450 g veganske čokolade
- 240 ml biljnog napitka.
Sastojci za kremu:
- 6 jušnih žlica lješnjakovog brašna
- 1 čajna žličica cimeta
- čokoladni ganache
- sirup od lješnjaka (pomiješajte 1/4 šalice vode s 1/4 šalice šećera i dvije čajne žličice likera od lješnjaka).
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 175 °C.
- Najprije pripremite biskvit tako da umutite veganski maslac sa šećerom do pjenaste teksture.
- Biljni napitak pomiješajte s jabučnim octom i ekstraktom vanilije.
- Brašno prosijajte.
- Polako sjedinite sastojke za biskvit.
- Kalup za biskvit obložite papirom za pečenje, ulijte biskvit i pecite ga do 40 minuta. Provjerite čačkalicom je li pečen.
- Dok se biskvit peče, pripremite čokoladni ganache tako da nasjeckanu čokoladu i biljni napitak zagrijete u lončiću na srednjoj vatri, miješajući dok se čokolada ne otopi i sastojci sjedine.
- Potom pripremite kremu tako da sjedinite sve sastojke.
- Kad je biskvit pečen, prerežite ga i svaki sloj premažite kremom.
- Na kraju cijelu tortu prelijte čokoladnim ganacheom.
Starinska torta od lješnjaka
Sigurno se sjećate nekog recepta svojih baka za tortu od lješnjaka. Iako svatko ima svoj recept i postoje varijacije na temu, mi smo se odlučili za ovaj.
Sastojci za biskvit:
- 100 g prženih lješnjaka (mljevenih)
- 500 g brašna
- 2 jaja
- 1 – 2 jušne žlice kakaa bez šećera
- 4 jušne žlice maslaca
- 150 g šećera
- 2 jušne žlice meda
- 1 čajna žličica sode bikarbone.
Priprema za kremu:
- 600 ml mlijeka
- 250 g maslaca
- 5 – 6 jušnih žlica gustina
- 1 vanilin šećer
- limunov sok.
Priprema
- Najprije pomiješajte jednu jušnu žlicu maslaca sa šećerom i medom te zagrijte na laganoj vatri da se sastojci otope.
- Ostatak maslaca izmiksajte, a jaja dodajte u tekuću smjesu.
- Potom sve sastojke lagano sjedinite dodajući i mljevene pržene lješnjake.
- Zamijesite tijesto, a potom ga podijelite na četiri jednaka dijela.
- Od svakog komada tijesta napravite koru tako da je razvaljate i stavite na pek papir. Pecite u pećnici na 160 °C oko 10 minuta.
- Potom pripremite kremu tako da dio mlijeka pomiješate s gustinom, a ostatak mlijeka zakuhajte s dodanim šećerom.
- Potom sjedinite prethodne dvije smjese, ostavite da se ohladi pa dodajte limunov sok.
- Maslac izmiksajte.
- Svaku koru premažite kremom, a na kraju po želji dodajte šlag.
Biskvit od lješnjaka za tortu
Biskvit od lješnjaka za tortu omiljena je vrsta biskvita za čokoladne i kremaste verzije torti. Donosimo jednostavan recept za biskvit u nešto nutritivno bogatijoj verziji.
Sastojci:
- 200 g mljevenih lješnjaka
- 4 jaja
- 1 jušna žlica meda
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Pripremite kalup promjera oko 20 cm te ga obložite pek papirom.
- Razdvojite bjelanjke i žumanjke, potom bjelanjke istucite u snijeg.
- U posebnoj zdjeli umutite žumanjke i dodajte im med i ekstrakt vanilije. Miješajte do pjenaste teksture.
- Zatim u smjesu od žumanjka dodajte lješnjake i prašak za pecivo te sjedinite.
- Postupno dodajte bjelanjke u drugu smjesu i sjedinite.
- Ulijte smjesu u kalup i pecite do 30 minuta. Provjerite čačkalicom je li pečen.
- Biskvit jedite samostalno ili ga premažite željenom kremom.
Lagana torta od lješnjaka za koju ne trebate pećnicu
Ako ne želite koristiti pećnicu i preferirate kremaste kolače, onda je ova kremasta torta od lješnjaka iz čaše pun pogodak. Također, s obzirom na pripremu, ovo je zaista jednostavna torta od lješnjaka.
Sastojci:
- 200 g grčkog jogurta
- 200 g mljevenih lješnjaka
- 2 – 3 jušne žlice javorovog sirupa
- 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije
- svježe voće po želji.
Dodatni opcionalni sastojci:
- 1 – 2 jušne žlice kakaa za čokoladni okus
- drobljeni keksi za podlogu
- dodatak začina poput cimeta
- 1 mjerica whey proteina s okusom lješnjaka ili čokolade.
Priprema
- Najprije pomiješajte jogurt, lješnjake, med i ekstrakt vanilije.
- Na dno čaše dodajte sloj voća po želji, npr. kolutove banana (ili drobljene kekse).
- Na voće ili kekse stavite sloj kreme i ponovite postupak do kraja.
Pročitajte i ove članke:
- Sočna i brza čokoladna torta: Lagana, a topi se u ustima! Imamo recepte za svaku priliku, a dva su bez brašna
- Zdrava torta od mrkve: Nemojte biti skeptični! Ova će vas slastica oboriti s nogu! Imamo 3 brza i sočna recepta
- Jednostavna torta od kokosa: Melem za nepce! Imamo recept za fantaziju od kokosa koja nas neodoljivo podsjeća na snijeg.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja