Čaj od luka za kašalj: Lijek iz kuhinje protiv prehlade koji jača krvožilni sustav i regulira kolesterol! Imamo recepte za 3 načina pripreme

Čaj od luka za kašalj

Luk ne samo da daje okus našim jelima, već je stoljećima korišten u mnogim kulturama kao domaći lijek za prehladu, gripu i glavobolju te za liječenje bolesti srca i rana u ustima. Priprema se s vrućom vodom kako bi se dobio čaj od luka protiv kašlja ili prokuhava sa šećerom za sirup za iskašljavanje. Čak se radi i med od luka za jačanje krvožilnog sustava.

Čaj od luka kao domaći lijek naših baka znanstveno je podržan kao učinkovito sredstvo u jačanju našeg imuniteta i ublažavanju kašlja, grlobolje, prehlade i curenja iz nosa.

Luk pripada porodici Amaryllidaceae iz roda cvjetnica Allium u koji spadaju i vlasac, češnjak, poriluk te ljutika.  

Ova vrlo hranjiva namirnica s malo kalorija sadrži razne vitamine, minerale i moćne biljne spojeve koji svojom ljekovitošću promiču zdravlje.

Čaj od luka za kašalj ima posebno visok sadržaj vitamina C koji podupire imunološko zdravlje i apsorpciju željeza te sadrži antioksidanse i spojeve koji imaju značajnu ulogu u borbi protiv upala.

Luk se stoljećima koristi u mnogim kulturama kao domaći lijek za prehladu, gripu i glavobolju
FOTO: Shutterstock

Luk je također bogat vitaminima B skupine i folnom kiselinom koji su ključni za metabolizam, živčani sustav i proizvodnju crvenih krvnih stanica. Dobar je izvor i kalija koji je potreban za ravnotežu organizma.

Zdravstvene prednosti luka vrlo su impresivne. Navest ćemo neke od njih:

  • smanjuje rizik od srčanih bolesti – svojim antioksidansima i protuupalnim svojstvima smanjuje trigliceride i razinu kolesterola, pomaže u smanjenju visokog krvnog tlaka i štiti od krvnih ugrušaka
  • pomaže u kontroli šećera u krvi – specifični spojevi koji se nalaze u luku kao što su kvercetin i spojevi sumpora imaju antidijabetičko djelovanje kojim pomažu u kontroli i regulaciji razine šećera u krvi
  • ima antibakterijsko djelovanje – kvercetin ekstrahiran iz luka ima posebno moćno djelovanje za smanjenje rasta bakterija, čak i onih potencijalno opasnih i bolničkih bakterija kao što su Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus i Bacillus cereus, bakterija koja je raspostranjena u prirodi i može se razviti u hrani bogatoj škrobom
  • povećava gustoću kostiju – luk pomaže u zdravlju i održavanju jakih kostiju te im poboljšava mineralnu gustoću; osobito je koristan za žene u perimenopauzi i postmenopauzi; jedna je studija pokazala da je starija grupa ispitanika koja često jede luk imala više od 20 % smanjeni rizik od prijeloma kuka, u usporedbi s grupom koja nikad nije jela ovu namirnicu
  • poboljšava zdravlje probavnog sustava – luk je bogat vlaknima, prebioticima inulinom i fruktooligosaharidima; prebiotici povećavaju broj dobrih bakterija u crijevima čime se poboljšava ne samo imunološka funkcija, već i zdravlje probavnog sustava; prehrana bogata prebioticima ujedno poboljšava apsorpciju važnih minerala poput kalcija, čime se poboljšava i zdravlje koštanog sustava
  • sadrži spojeve koji sprječavaju rak – luk sadrži fisetin i kvercetin, spojeve sumpor i flavonoidne antioksidanse koji sprječavaju razvoj tumornih stanica i smanjuju rizik od raka debelog crijeva.

Topla šalica čaja s lukom omogućit će vam da u potpunosti iskoristite njegove zdravstvene dobrobiti u sezoni gripa i prehlada.

Čaj od luka za kašalj - recept
FOTO: Getty Images

Čaj od luka za kašalj – recept

Kad vas muči kašalj, naročito noću, popijte ovaj ljekoviti napitak pred spavanje. Pomoći će da mirnije zaspite, a ujutro vam olakšati iskašljavanje viška sluzi. Čaj je moguće pripremiti na tri načina – klasičnom pripremom, hladnom pripremom i dugim kuhanjem.

1. Klasičan način pripreme čaja

Čaj od luka možete pripremiti kao i svaki drugi čaj.

  1. Provrijte u lončiću jednu čašu vode.
  2. Dodajte nasjeckanu glavicu luka i 2 – 3 zrna crnog papra.
  3. Po želji možete dodati i jedan kolutić đumbira.
  4. Poklopite i pustite da lagano kuha oko 15 – 20 minuta.
  5. Procijedite čaj i pijte toplo, a po želji dodajte zaslađivač.

2. Dugo kuhanje čaja

Čaj od luka za kašalj dobiva se i dugim kuhanjem, poput hranjivih juha. U ovom slučaju koristite glavicu crvenog luka s ljuskom jer i ona sadrži ljekovite sastojke.

Sastojci:
  • 2 šalice vode
  • 1 glavica luka s ljuskom (narezana na četvrtine)
  • 2 jušne žličice meda (ili smeđeg šećera ili javorovog sirupa).
Priprema
  1. Zakuhajte vodu u lončiću.
  2. Dodajte luk, smanjite vatru i pustite da lagano kuha oko jedan sat.
  3. Procijedite vruću tekućinu kroz cjediljku.

Ulijte topli čaj u šalicu i po želji ga zasladite medom.

Napomena

Med nikad nemojte dodavati u vrući čaj jer gubi svoja svojstva i postaje toksičan.

3. Hladna priprema napitka od luka

Treći način pripreme, tj. hladan način izvući će ljekovitu sluz luka koja će pomoći u iskašljavanju.

  1. Narežite glavicu crvenog ili žutog luka na manje komadiće.
  2. Stavite luk u staklenku i prelijte s dvije čaše hladne, po mogućnosti filtrirane vode.
  3. Zatvorite staklenku i ostavite u hladnjaku preko noći ili najmanje 12 sati.
  4. Procijedite dobivenu tekućinu i odmah poslužite.
  5. Po želji dodajte malo meda i soka od limete (ili limuna).

Slobodno eksperimentirajte s vlastitim odabirom sastojaka kako biste uživali u umirujućem čaju koji jača imunitet.

Čaj od luka protiv kašlja za djecu
FOTO: Shutterstock

Čaj od luka protiv kašlja za djecu

Kako bi djeca lakše popila čaj od luka, zasladite ga. Šećerni sirup od luka je jedna od opcija, a prikladan je za bebe od šest mjeseci i malu djecu koju muče kašalj i začepljen nosić.

Sastojci:

  • 1 veliki žuti luk (oguljen)
  • 3 pune jušne žlice smeđeg šećera u prahu.

Priprema

  1. Narežite luk na velike ploške.
  2. Posipajte svaku plošku šećerom u prahu.
  3. Pustite da odstoji na malom tanjuru nekoliko sati, dok se sok od luka ne počne skupljati na dnu tanjurića.

Dajte svojem mališanu jednu čajnu žličicu sirupa svakih sat vremena. S obzirom da je sirup sladak i ima fin okus, čak ga i bebe vole.

Svaki dan pripremajte svježu dozu sirupa, a tijekom dana ga čuvajte u hladnjaku.

Za stariju djecu koristite čaj od luka za iskašljavanje u kombinaciji s ovim sirupom kako biste umirili nadraženo grlo. Spojevi sumpora i antioksidansi koji sprječavaju upalu također pomažu u borbi protiv viška sluzi djelujući kao prirodni ekspektorans.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu