Nova studija na više od 173.000 ispitanika: Antioksidansi u ovim namirnicama smanjuju rizik od raka crijeva kod muškaraca
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Prehrana bogata povrćem, cjelovitim žitaricama i grahoricama može smanjiti rizik od razvoja raka crijeva kod muškaraca za više od petine, pokazalo je opsežno američko istraživanje.
Nova studija provedena u SAD-u kojom je bilo obuhvaćeno 79.950 muškaraca otkrila je da je u onoj skupini koja je konzumirala najveće količine zdrave biljne hrane rizik od razvoja raka debelog crijeva bio za 22 % manji u usporedbi s onima koji su jeli najmanje količine takvih namirnica.
Kolorektalni rak treći najčešći rak u svijetu
Znanstvenik Jihye Kim s južnokorejskog Sveučilišta Kyung Hee je istaknuo:
Kolorektalni rak je treći najčešći rak u svijetu. Od njega u svijetu oboli svaki 23. muškarac i svaka 25. žena.
Tim znanstvenika zaključuje da je povezanost između načina prehrane i razvoja raka debelog crijeva jasnija kod muške populacije, kod koje je rizik od tog tipa raka veći.
Za potrebe studije, objavljene u časopisu BMC Medicine, ispitanici su odgovarali na više pitanja o učestalosti konzumacije određene hrane i napitaka s popisa s više od 180 stavki, kao i o veličini porcija.
Ispitanicima su mogli odgovoriti da određenu namirnicu konzumiraju “nikad ili rijetko” ili “dva ili više puta dnevno”. Kada su posrijedi napitci, odgovori su se kretali u rasponu od “nikad ili gotovo nikad” do “četiri ili više puta dnevno”.
Skupine namirnica razvrstane su u tri skupine:
- zdrava biljna hrana (cjelovite žitarice, voće, povrće, biljna ulja, orašasti plodovi, mahunarke poput leće i slanutka, čaj i kava)
- manje zdrava biljna hrana (rafinirane žitarice, voćni sokovi, krumpir, dodani šećeri)
- hrana životinjskog porijekla (životinjska mast, mliječni proizvodi, jaja, riba ili plodovi mora, meso).
Istraživači su podijelili dnevnu konzumaciju od 1.000 kalorija na kvintile, od najveće konzumacije do najmanje. U prosjeku su muškarci na početku studije imali 60 godina, a žene 59.
Pročitajte članak “Hrana i zdravlje: Nutricionistica otkriva kako hrana utječe na naše zdravlje i zašto to ne smijemo olako shvaćati“.
Antioksidansi iz voća, povrća i cjelovitih žitarica smanjuju rizik
Autori pretpostavljaju da antioksidansi iz namirnica poput voća, povrća i cjelovitih žitarica pridonose smanjenju rizika od razvoja raka debelog crijeva jer suzbijaju razvoj kroničnih upala, koje mogu rezultirati rakom:
S obzirom na to da je u muškaraca uočen veći rizik od raka debelog crijeva nego u žena, smatramo da bi rezultati našeg istraživanja mogli pridonijeti da se pojasni zašto je konzumiranje većih količina zdrave biljne hrane povezano sa smanjenim rizikom od raka debelog crijeva u muškaraca, ali ne i u žena.
Ustanovili su da među muškarcima sklonost razvoju raka debelog crijeva varira i ovisno o rasi i etničkoj pripadnosti, pa je primjerice među američkim Japancima rizik od ovog tipa raka iznosio 20 %, a među bijelcima 24 %.
Znanstvenici su rekli da je potrebno provesti dodatna istraživanja kako bi se ustanovilo zbog čega postoje razlike među etničkim skupinama.
Tijekom studije rak debelog crijeva razvio se u 4.976 ispitanika ili kod njih 2,9 %, a pritom su uzeti u obzir i neki elementi koji su mogli utjecati na rezultate, poput prekomjerne tjelesne težine.
Pročitajte članak “Debljina je bolest i ne liječi se dijetom: Nutricionistica otkriva kako trajno promijeniti životni stil, navike i uvjerenja o hrani i tijelu“.
Potvrđena ranija saznanja
Dr. Helen Croker, voditeljica odjela za istraživanja Svjetskog fonda za istraživanje raka, rekla je kako ona i kolege pozdravljaju ovo istraživanje jer potvrđuje ranija saznanja i dokaze po kojima konzumacija povrća, cjelovitih žitarica i grahorica smanjuje rizik od razvoja raka crijeva.
Dodala je i da se preporučuje ograničeno konzumiranje crvenog mesa i izbacivanje iz prehrane mesnih prerađevina:
Zanimljivo je da je u ovoj studiji biljna prehrana povezana s manjim rizikom od razvoja raka crijeva samo kod muškaraca. Pretpostavljamo da bi jedan od razloga mogao biti to što su muškarci općenito u organizam unosili manje biljnih namirnica, a češće su konzumirali meso od žena.
Beth Vincent, voditeljica zdravstvenog odjela organizacije Cancer Research UK smatra da nova američka studija ide u prilog postojećim dokazima o prednostima uravnotežene prehrane bogate voćem, povrćem i vlaknima i za muškarce i žene:
Uravnotežena prehrana može pridonijeti održavanju zdrave tjelesne težine, što smanjuje rizik od razvoja raka, a smanjeno konzumiranje alkohola i nepušenje pridonose općem zdravlju te istodobno utječu i na zdravlje crijeva.
Pročitajte i članke:
- Rak debelog crijeva – uzroci, simptomi i liječenje
- 10 razloga da se odazovete Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva
- Gastroenterolog odgovara na najčešća pitanja o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja