Čaj od smilja – ljekovitost, priprema, kako se suši smilje za čaj, gdje kupiti i cijena

Čaj od smilja

Smilje (Helichrysum italicum) je aromatična biljka iz porodice glavočika (Asteraceae) od koje se pravi skupocjeno eterično ulje i pripravlja ljekoviti čaj od smilja.

Tipična je grmolika biljka mediteranskog podneblja južne Europe gdje raste na kamenitim, sušnim i neobrađenim površinama. Cvjeta žutim cvjetićima na sunčanim padinama, a zbog svojeg neuglednog izgleda često je zanemarena i nevidljiva oku prolaznika.

Iako je danas zaboravljena, njezino ime Helichrysum ukazuje na poštovanje koje su stari narodi imali prema ovoj biljci. Grčka riječ “Helios” znači “sunce”, dok “Chrysos” znači “zlato”, pa se ova skromna biljka u prijevodu naziva “zlatno sunce”.

Drugi uobičajeni nazivi smilja su everlasting (eng.) i immortelle (franc.) što u prijevodu znači “besmrtna biljka” zbog “vječne” žute boje njezinih cvjetova nakon što se osuše. Na engleskom se smilje ponekad naziva i “curry biljka” zbog jakog mirisa lišća. Poznato je po svojem egzotičnom, pikantnom mirisu, pa ga koriste mnogi proizvođači parfema.

Njegova ljekovita svojstva imaju dodatnu primjenu u tradicionalnoj medicini u južnoj Europi, Hercegovini, a tako i na našem mediteranskom području.

Pročitajte članak “Smilje – čudotvorna biljka za vječnu ljepotu“.

Čaj od smilja - ljekovitost
FOTO: Shutterstock

Čaj od smilja – ljekovitost

Čaj od smilja poznat je kao “čaj za snove” jer može izazvati živopisne snove kad se pije prije spavanja. Ljekoviti dijelovi smilja su listovi i cvjetići koji sadrže veoma gorke tvari, tj. italidione, te flavonoide koji su odgovorni za njegovo terapeutsko svojstvo.

Flavonoidi su spojevi koji djeluju antioksidacijski jer uništavaju slobodne radikale koji su odgovorni za pojavu raznih bolesti. Zbog sadržaja terpena, esencijalnog ulja koje daje jedinstveni miris svakoj biljci, djeluje antioksidacijski, protuupalno i antimikrobno.

Njegova diuretička svojstva mogu uzrokovati pojačano mokrenje i smanjiti zadržavanje vode. Također, može koristiti kod reumatizma i glavobolje, a preporučuje se za osobe koje imaju psorijazu, ekcem i druge kožne upale.

Travari koriste čaj od smilja za jetru jer djeluje kao holagog (stimulator žuči) i koleretik (potiče protok žuči), čime olakšava proces probave. Čisti jetru, a preporučuje se za liječenje bolesnih stanja jetre i žučnog mjehura. Također se koristi za liječenje probavnih smetnji (dispepsija), poremećaja koji utječu na protok žuči u jetri i drugih stanja. Pojačava lučenje probavnih sokova u želucu (stomahik) te lučenje probavnih enzima iz gušterače. Stoga je idealan lijek za sve koji pate od otežane probave.

Narodna medicina preporučuje čaj od smilja za pluća jer olakšava disanje i pomaže kod upalnih i infektivnih stanja dišnih putova, uključujući kašalj, upalu pluća, bronhitis, laringitis i traheitis (upala sluznice u trahei). Pijenje čaja navečer također može pomoći u smanjenju problema kod osoba koje imaju tegobe uzrokovane alergijskim reakcijama.

Čaj od smilja se može koristiti i za izradu obloga koji se stavljaju na oboljelo mjesto, naročito ako su u pitanju kožne bolesti. 

Čaj od smilja - priprema
FOTO: Shutterstock

Čaj od smilja – priprema

Cvjetovi se koriste za pripremu raznih aromatičnih čajeva s metvicom, kamilicom, trputcem i stolisnikom. Osim cvjetova, koristi se čaj od lista smilja. Premda čaj od žutog smilja ima iznimno ugodan, gotovo parfemski miris, njegov je okus blago gorak i pikantan.

Priprema

  1. Zakuhajte jednu šalicu vode (2 dl).
  2. Stavite dvije čajne žličice suhog i usitnjenog smilja u prokuhanu vodu.
  3. Poklopite i ostavite da odstoji 20 minuta.
  4. Procijedite čaj u šalicu i pijte toplo.

Svježe pripremljeni čaj pijte prije obroka, 1 – 2 puta dnevno.

Kako se suši smilje za čaj
FOTO: Shutterstock

Kako se suši smilje za čaj?

Zlatno-žute cvjetne glavice smilja skupljaju se kada trećina cvjetova dosegne zrelost, a to je najčešće između srpnja i kolovoza, ovisno o klimi i području. Nakon berbe smilje se u malim količinama suši na prirodan način. Prirodni način je najpovoljniji za očuvanje eteričnog ulja i učinkovit je samo kod manjih količina.

Smjestite ga u prostoriju u kojoj stalno cirkulira zrak. Položite ga na drvene okvire u tankom sloju. Ne smije biti izloženo sunčevim zrakama, niti se okretati kako ne bi popucalo. Također, ne smije biti u debljem sloju jer može doći do truljenja. Sušeno smilje, tj. osušeni cvjetovi pakiraju se u platnene vrećice i drže u čistim, suhim i toplim prostorijama.

Smilje je poznato po bezvremenskoj ljepoti. U to se možemo sami uvjeriti kada biljku prvi put sušimo jer njezin cvijet ne vene, već dugo vremena zadržava svoju ljepotu.

Smilje u maslinovom ulju
FOTO: Shutterstock

Smilje u maslinovom ulju – macerat

Prije nego što je destilacija eteričnog ulja postala uobičajena, smilje se tradicionalno “potapalo”, odnosno maceriralo u maslinovom ulju jer oba sastojka potječu iz istog podneblja. Naravno, mogu se koristiti i druga bazna ulja poput bademovog jer biljna ulja dobro otapaju eterično ulje iz biljke.

Macerati se rade tako da se suhe biljke namaču u stabilnom ulju. Staklenke se dobro zatvore i ostave više od mjesec dana na temperaturi od oko 40 °C. Nakon određenog vremena ulje izvlači ljekovita svojstva iz biljke.

Smilje odlično ispušta i otapa ljekovite tvari u ulju i zato je njegov macerat izuzetno važan i ljekovit. Ovaj biljni macerat poprimit će jedinstveni, parfemski miris cvjetova smilja.

Priprema
  1. Priprema macerata obavlja se u vrijeme cvatnje i berbe smilja. Vršne dijelove biljke i što mlađe svježe cvjetove (tek otvorene ili u pupoljcima) zgnječite rukama kako bi se potaknulo izvlačenje eteričnih sastojaka.
  2. Biljnim materijalom napunite čistu staklenku.
  3. Prelijte hladno prešanim uljem po izboru tako da je sloj ulja do tri prsta iznad biljne mase.
  4. Zatvorite staklenku poklopcem i držite je na suncu otprilike šest tjedana. Svakodnevno protresite.
  5. Gotovo ulje procijedite u male, tamne bočice.

Smilje je cijenjeno još od antičkog doba zbog svojih veličanstvenih svojstava kod zacjeljivanja rana. Tradicionalno se koristi zbog protuupalnih i regenerirajućih svojstava kojim obnavlja stanice kože. Iznimno je cijenjeno u njezi lica jer uspješno djeluje protiv bora te revitalizira i regenerira umornu, suhu i zrelu kožu. Također se primjenjuje za ublažavanje boli, smirenje i poboljšanje cjelokupnog zdravstvenog stanja organizma.

Pročitajte članak “Ulje od smilja – ljekovita svojstva i recepti“.

Čaj od smilja - gdje kupiti
FOTO: Shutterstock

Čaj od smilja – gdje kupiti

Ovaj čaj možete kupiti u biljnim ljekarnama, specijaliziranim trgovinama čaja i trgovinama zdrave hrane.

Čaj od smilja – cijena

Cijene se kreću od 20 kuna za 25 g čaja do 39 kuna za 30 g, ovisno o količini i mjestu prodaje.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Marković, S. (2018). Smilje – bezvremenska ljepota. Vaše zdravlje.
  2. Smilje. Plantea.
  3. Sunčica P. Macerat smilja. Prirodna.

Ocijenite članak

3.50 / 5   8

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu