Hidrolat smilja – dobrobiti za njegu kože

smilje-njega-koze

Smilje je veoma dragocjeno bilje koje je svoju primjenu našlo u prirodnoj kozmetici, prvenstveno zbog svojeg njegujućeg djelovanja na kožu. Preporučuje se svim tipovima kože, a posebice zreloj koži zbog svojih obnavljajućih i umirujućih svojstava. Najčešće korišteni su naravno eterično ulje smilja, a potom i hidrolat smilja o čijim ćete dobrobitima čitati u nastavku. 

Smilje se još naziva i dugovječnom biljkom te bilježi nekoliko desetaka blagotvornih djelovanja na razne sustave našeg organizma. Ipak, ulje i hidrolat smilja najčešće se koriste za nanošenje na kožu jer pružaju regenerativno i protuupalno djelovanje te pomažu u liječenju površinskih rana, hematoma ili kožnih promjena. 

Hidrolat smilja tako se dobiva parnom destilacijom cvjetova smilja, dok se eterično ulje dobiva na isti način, ali u mnogo manjem postotku. Upravo zato, hidrolat smilja u sebi sadrži male količine eteričnog ulja i zadržava miris samih cvjetova. Nakon parne destilacije, hidrolat smilja također ima dulji rok trajanja unatoč sadržaju same vode jer se destilacijom uklanjaju mikroorganizmi i dobiva se čisti hidrolat. 

Dobrobiti hidrolata smilja za njegu kože

  • Potiče mikrocirkulaciju kože,
  • Smanjuje bore i fine linije,
  • Potiče regeneraciju stanica kože,
  • Smanjuje hematome i masnice,
  • Zacjeljuje oštećenu kožu i rane,
  • Ubrzava zacjeljivanje ožiljaka,
  • Pomaže ublažiti bolove kod sportaša,
  • Umiruje osjetljivu kožu,
  • Pruža blago analgetsko djelovanje,
  • Smanjuje vidljivost podočnjaka.
smilje

Hidrolat smilja – upotreba

Hidrolat smilja možete koristiti u čistom obliku, za nanošenje ili čišćenje kože. Još jedan odličan način korištenja je da izradite vlastiti tonik koji će potaknuti elastičnost i vlažnost kože, a može se nanositi prije kreme ili makeup-a za lice te za jednostavno osvježavanje. Preporučuje se za njegu osjetljive i zrele kože, no pogodan je za korištenje na svim tipovima kože.

Za izradu prirodnog tonika za lice, slijedite naše upute u sljedećem receptu.

U obliku kompresa, može se koristiti za smanjivanje podočnjaka ili nabubrene kože oko očiju, kod bolnih hematoma te za smanjenje masnica. Jednostavno namočite pamučne vatice u hidrolat, lagano iscijedite i prislonite na zatvorene oči. Odmarajte tako 10-15 minuta, dok je za najbolje rezultate poželjno ovaj tretman provoditi svakih tjedan dana.

Hidrolat smilja također je odlično rješenje za njegu kože nakon operacija jer ubrzava zarastanje rana i ožiljaka te smanjuje hematome koji su često popratna pojava. Poželjan je za korištenje i kod sportaša jer utrljavanjem u kožu smanjuje upale i pospješuje oporavak od ozljeda.

Hidrolat smilja za higijenu usne šupljine

Osim za njegu kože, hidrolat smilja odličan je za čišćenje jetre i oralno konzumiranje pri kurama čišćenja organizma. Od hidrolata se također može napraviti i vodica za usta kod oboljenja od gingivitisa ili paradentoze jer će hidrolat smanjiti upalu i djelovati analgetički. Pomiješajte ga s vodom u omjeru 1:1 ili koristite čistog za mućkanje u usnoj šupljini.

Članak objavljen:

Saznajte više o njezi i zaštiti kože:

Saznajte više o zreloj koži u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu