Mujadara: Samo tri sastojka! Imamo recept za bliskoistočno jelo koje se može jesti hladno ili toplo, kao glavno jelo ili prilog
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Mujadara je tradicionalno bliskoistočno jelo koje se sastoji od smeđe ili zelene leće, riže i karameliziranog luka. Može se jesti toplo ili hladno te kao glavno jelo ili s prilozima kao što su avokado, prženo jaje i/ili rikola.
Mujadara je bezglutensko, vegansko i vrlo jeftino jelo. Postoje različite varijacije ovog jela, pa se tako umjesto riže ponekad koristi bulgur. Ima i različite druge nazive, kao što su mujadarra, mujadarah, majadra, mejadra itd.
Za ovo jelo najbolja je smeđa ili zelena leća jer zadržava oblik i neće se lako raskuhati. Više o vrstama leće i njezinim dobrobitima možete saznati u članku “Leća – dobrobit, vrste, recept“.
Luk je potrebno dobro karamelizirati, barem pola sata, a neki recepti pozivaju i na duže karameliziranje (dok luk ne pocrni). Vrlo je važno da se luk dobro karamelizira zato što tako jako karamelizirani luk daje specifičan okus ovom jelu. Osim toga, za pripremu mujadare se tradicionalno koriste začini kao što su kumin i papar.
U nastavku vam donosimo recept za pripremu.
Mujadara – recept
Neki recepti pozivaju na djelomično kuhanje leće prije nego što se stavi kuhati s rižom. Osobno preferiram što manje suđa tijekom kuhanja. Iz tog razloga volim pripremiti mujadaru u jednom loncu (iako sama priprema na taj način traje malo duže), a upravo takav recept ćete pronaći u nastavku.
S ovim receptom dobit ćete 4 – 6 obilnih porcija mujadare (i više ako je pripremate kao jedan od priloga jelu). Ostaci se mogu jesti i hladni, a mogu stajati u hladnjaku do pet dana. Pripremite je za obiteljski ručak ili kao dio “meal prepa” za radni tjedan te uz nju servirajte različite dodatke.
Sastojci:
- 1 šalica suhe smeđe ili zelene leće
- 1 šalica bijele riže dugog zrna
- šalica i pol vode
- 1 čajna žličica soli
- 4 – 6 žuta luka
- 4 jušne žlice ulja
- pola čajne žličice kumina u prahu
- papar po ukusu.
Priprema
- Zagrijte ulje u loncu i izrežite luk na tanke polumjesece.
- Pržite luk na srednje jakoj vatri s pola čajne žličice soli. Luk je potrebno pržiti barem pola sata kako bi se karamelizirao, uz učestalo miješanje kako bi se izbjeglo da luk pregori. Pred kraj možete dodati i malo šećera, kako biste pospješili karameliziranje. Kada je luk karameliziran, volim odvojiti dio u zdjelicu kako bih ga kasnije stavila na vrh jela.
- Dok se luk karamelizira, operite leću i rižu (odvojeno).
- Luk je karameliziran kada poprimi tamno smeđu boju (a po nekim receptima za mujadaru dijelovi bi trebali biti i crni!). Kada je luk karameliziran, dodajte vodu, ostatak soli i začine. Dobro promiješajte dno zdjele kako bi se zalijepljeni dijelovi luka odvojili od dna lonca i dali fini okus vodi.
- Kada voda zavrije, dodajte leću i kuhajte oko 10 minuta.
- Nakon što se leća djelomično skuha, dodajte rižu. Sve skupa kuhajte dok se riža i leća ne skuhaju i dok se sva voda ne upije, oko 15 – 20 minuta.
- Servirajte toplo ili hladno, s prilozima ili bez i uživajte!
S čim servirati mujadaru?
Iako ima samo tri sastojka, ovo jelo je zdravo i cjelovito jer sadrži dobar balans ugljikohidrata, proteina i vlakana. Kao što smo već napomenuli, mujadara se može jesti na različite načine – topla, hladna, kao glavno jelo ili prilog. S njom možete servirati različite priloge, kao što su:
- avokado
- falafel
- pečeno povrće
- prženo jaje
- rikola ili salata
- humus
- grčki jogurt.
Pročitajte i članke:
- Zdrava jela bez mesa: Mnogi se iznenade koliko su ukusna, a neki i ne primijete da nema mesa! Imamo 5 recepata
- Salata s kvinojom: Idealno za ponijeti na posao! Imamo recept za energetsku bombu za koju vam treba manje od 20 minuta
- Proso s tikvicama: Imamo recept za fini kremasti složenac koji će podići raspoloženje i na najkišniji dan.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
- Abood, M. (2021). How To Make Mujadara, a Powerhouse Blend of Rice, Lentils, and Deeply Caramelized Onions. The Kitchn.