Artičoka kao lijek – kapsule, kapi, tablete, tinktura, sirup, ulje

Artičoka kao lijek

Artičoka kao lijek koristila se tisućama godina u drevnom Egiptu, odakle i potječe. Iako je znamo kao povrće, ova zeljasta trajnica je zapravo pupoljak cvijeta koji pripada porodici glavočika. Cvjetna glavica artičoke, tj. artičoka cvijet (lat. Cynara scolymu) najčešće se koristi u prehrani jer posjeduje ljekovita svojstva.

Kao povrtna biljka uzgaja se gotovo u svim zemljama Sredozemlja, pa tako i u našim primorskim krajevima zbog čega ima važnu ulogu u mediteranskoj kuhinji. Najtraženiji dio artičoke je “srce” unutar cvjetne glavice koje je njezin najukusniji dio i prava delikatesa u kulinarskom svijetu.

Pročitajte članak “Artičoka – ljekovitost, recepti, gdje kupiti“.

Osim što se koristi za prehranu, od artičoke je moguće pripremiti ljekovite pripravke kao pomoć pri liječenju raznih zdravstvenih tegoba.

Artičoka - ljekovitost
FOTO: Shutterstock

Artičoka – ljekovitost

Izgledom jedinstvena, artičoka biljka svoju ljekovitost ispoljava već kod primjene u samoj prehrani, ali ako se želi pojačati njezina svojstva, najbolje je koristiti ekstrakt artičoke.

Artičoka list i korijen artičoke kao lijek koriste se u obliku čaja, tinkture, kapsule ili tableta, kao sirup, liker ili ljekovito vino.

Ovisno o formulaciji, uzimaju se 2 – 3 puta dnevno, pola sata prije ili nakon jela.

Artičoka kao lijek pruža brojne zdravstvene blagodati – poboljšava funkciju mozga, djeluje antikancerogeno, snižava loš kolesterol, čisti krv, slezenu, žuč i bubrege. Svojim snažnim antioksidansima spriječava tjelesna oštećenja uzrokovana toksinima.

Kako je bogat izvor kalija i minerala poput fosora, mangana i magnezija, artičoka također podupire regulaciju krvnog tlaka, povećava zdravlje i mineralnu gustoću kostiju.

Artičoka kapsule
FOTO: Guliver image

Artičoka kao lijek – pet blagodati za zdravlje

Njezina ljekovitost ne prestaje niti tu, pa je važno naglasiti pet glavnih blagodati artičoke.

1. Regenerira i poboljšava zdravlje jetre

Artičoka za čišćenje jetre je poznati lijek koji se od davnina koristi u prirodnoj medicini.

Silimarin artičoka – djelovanje

Istraživanja su pokazala da dva antioksidansa koja se nalaze u artičokama, cinarin i silimarin, aktivno potiču ponovni rast i popravak oštećenih stanica jetre, zbog čega artičoka i jetra imaju tu važnu povezanost. Silimarin štiti jetrene stanice od toksina i raznih oštećenja te ubrzava njezinu regeneraciju.

Upravo zato, uz najpoznatiju biljku za jetru, sikavicu, ona je jedan od najboljih prirodnih lijekova za ublažavanje različitih poremećaja funkcije jetre.

Sikavica i artičoka su prava kombinacija za njezinu bolju funkciju te se mogu obje koristiti.

Artičoka kapi – iskustva

Tinktura od artičoke u koncentriranom djelovanju iznimno povoljno djeluje na zdravlje jetre jer smanjuje razinu masnoća, spriječava rak i pomaže kod ciroze jetre uzrokovane pretjeranim uzimanjem alkohola. Svakodnevna kozumacija artičoka kapi kao lijek tijekom dva mjeseca smanjuje upalu i taloženje masti u jetri.

Ukapajte 20 – 25 kapi artičoke u čašu vode ili čaja. Artičoka kapi uzimajte 2 – 4 puta dnevno.

Kapi artičoke
FOTO: Shutterstock

2. Potiče zdravlje probavnog sustava

Artičoke su bogat izvor dijetalnih vlakana koja poboljšavaju zdravlje i funkcionalnost probavnog sustava. Vlakna ublažavaju grčeve, nadutost i opću nelagodu u želucu te pomažu u održavanju redovitog pražnjenja crijeva i smanjenju simptoma konstipacije

Artičoka tablete

Artičoka i crna rotkva u obliku tableta koriste se prilikom otežane probave, kod zatvora te nakon masnih obroka. Tablete od artičoke i crne rotkve štite i čiste jetru te učinkovito olakšavaju želučane i crijevne tegobe.

3. Pomaže u smirivanju upaljenog žučnog mjehura

Još jedna dodatna prednost artičoke u smislu probave je njezin pozitivan utjecaj na žučni mjehur. Smiruje njegovu upalu i potiče normalnu funkciju, čisteći njegove začepljene kanale.

Sirup od artičoke stimulira rad jetre, žuči, slezene i gušterače. Primjenjuje se za bolju funkciju jetre nakon njezinog oštećenja i preboljene žutice. Pročišćava organizam, snižava povišeni kolesterol, trigliceride, mokraćnu kiselinu i ureu. Smanjuje tegobe kod bubrežnih i žučnih kamenaca i reumatičnih bolova.

Artičoka sirup se preporuča i kod alergija. Dobar je izvor folne kiseline, vitamina C i K, te vitamina B skupine. Uzmite tri puta dnevno po dvije jušne žlice, nakon jela.

Sirup od artičoke
FOTO: Guliver image

4. Poboljšava zdravlje srca

Artičoka je dobar izbor u prehrani za održavanje zdravlja srca. Smanjuje razinu lošeg, a povećava razinu dobrog kolesterola. Kolesterol je vrsta masti koja se nakuplja u arterijama kardiovaskularnog sustava, blokira protok krvi, povećava krvni tlak i može dovesti do potencijalno smrtonosnih srčanih i moždanih udara.

Artičoka kapi za kolesterol poboljšavaju zdravlje srca smanjujući razinu lošeg kolesterola.

5. Potiče metabolizam i mršavljenje

Artičoka ima vrlo malo masti i kalorija, a bogata je vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima. Zbog toga je artičoka za mršavljenje idealan izbor.

Magnezij i mangan su važni minerali kod tjelesnih metaboličkih procesa i nalaze se u značajnoj količini u artičokama. Magnezij je važan dio sinteze bjelančevina u cijelom tijelu. Mangan je nešto više uključen od magnezija i utječe na metabolizam kolesterola, aminokiselina i ugljikohidrata.

Artičoka kapsule za mršavljenje na bazi artičoke potiču izlučivanje žuči, što pomaže u probavljanju masne hrane. Pokazale su se vrlo efikasnima pri mršavljenju, ali uz vježbanje. Same kapsule artičoke neće direktno uzrokovati mršavljenje, nego su pomoć uz obaveznu tjelesnu aktivnost.

Pročitajte članak “Kako pronaći motivaciju za vježbanje?“.

Ulje od artičoke
FOTO: Shutterstock

Ulje od artičoke – tradicionalni talijanski recept

Kako biste konzumirali artičoke tijekom cijele godine, isprobajte ovaj tradicionalni recept iz južne Italije. Poslužuju se kao ukusno predjelo, za ukrašavanje hrskavih “bruschettea” ili na plati uz razne poslastice. Marinirano ulje s artičokama može se koristiti u raznim jelima, kao marinada u salatama, preljev na pizzi i toplim sendvičima.

Dobiveno ulje artičoke će zarobiti hranjiva svojstva i aromu ovog ukusnog povrća.

Sastojci:

Ulje artičoke
FOTO: Shutterstock

Priprema

  1. Artičoke pažljivo operite i očistite, uklonite peteljke i tvrde listove. Sačuvajte samo donji dio, a zatim ih prepolovite.
  2. Artičoke stavite u posudu s vodom i limunovim sokom i ostavite da odstoje sat vremena. Voda s limunom spriječit će da artičoke postanu smeđe nakon što se izlože zraku.
  3. U širokom loncu zakuhajte otopinu vode (500 ml) i octa sa soli, paprom i lovorovim lišćem. Pustite da prokuha nekoliko minuta, a zatim stavite artičoke u lonac i kuhajte ih 5 – 7 minuta.
  4. Izvadite ih iz lonca, pustite da se ocijede i okrenite ih naopačke na čistu krpu da se do kraja osuše.
  5. Poredajte ih u dezinficirane staklenke (prethodno prokuhane u vodi), zajedno s lovorovim lišćem i paprom u zrnu.
  6. Napunite staklenku maslinovim uljem da potpuno prekrije artičoke do jednog centimetra iznad njihovog ruba. Pritisnite ih žlicom kako biste uklonili sav zrak iz staklenke.
  7. Staklenke zatvorite poklopcima, ali ne prečvrsto.
  8. Artičoke konzervirane u ulju spremite na hladno mjesto najmanje mjesec dana prije uživanja.

Ako ostanu neotvorene, traju 2 – 3 godine.

Nakon otvaranja čuvajte ih u hladnjaku i potrošite u roku 2 – 3 dana.

Artičoka – nuspojave

Ljudi koji imaju alergiju na biljke kao što su neven, tratinčice, ambrozija i druge slične biljke, moraju biti oprezni kod uzimanja ekstrakta artičoke jer u koncentriranom obliku može izazvati alergijsku reakciju.

Artičoka također može dodatno pogoršati stanje kod problema učestalog mokenja jer ga dodatno potiče.

Članak objavljen:
  1. Moll, J. (2022). The Health Benefits of Artichoke Leaf Extract. Verywell Health.
  2. Staughton, J. (2021). 10 Amazing Benefits Of Artichokes. Organic Facts.
  3. How to Preserve Artichokes in Oil. (2021). Wiki How.
  4. Brown, M. J. (2018).  Top 8 Health Benefits of Artichokes and Artichoke Extract. Healthline.

Ocijenite članak

5 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: articoka, articoka kapi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu