Bob na salatu: Jednostavno, brzo i super ukusno! Imamo recept za ljetno jelo koje ćete obožavati
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Kao velika ljubiteljica boba objavljujem premalo recepata s bobom. Ovaj put neću vas uvjeravati da je oguljeni bob ukusniji (ako govorimo o starijem bobu, naravno), ali i dalje stojim pri toj tvrdnji. Više o tome kao i recept za varivo pročitajte u članku “Varivo od boba – jednostavno i brzo gotovo“.
Danas vam donosim super ukusnu salatu s bobom ili bob na salatu. Što sam sve pomiješala i s čime poslužila, pročitajte u nastavku.
Bob na salatu – recept
Ovaj recept uopće nije kompliciran, a nutritivno je bogat.
Sastojci za salatu:
- 450 g boba
- 250 ml povrtnog temeljca
- 1 šaka kuhanog ječma
- 1 šaka kuhanog slanutka
- 4 režnja češnjaka
- rajčice po želji.
Sastojci za dresing:
- 3 jušne žlice tahinija
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 limeta (sok)
- 50 ml povrtnog temeljca
- sol i papar.
Priprema
- Bob po želji ogulite. Ja to uvijek radim ako je bob stariji ili ovaj kupovni smrznuti.
- Skuhajte ga u povrtnom temeljcu. To će bobu dati jako fini okus.
- Kad je bob kuhan, pomiješajte ga s prethodno kuhanim ječmom i slanutkom te dodajte sitno sjeckani češnjak i rajčice.
- Dresing za salatu napravite tako da dobro pomiješate sve sastojke.
- Prelijte preko salate i vaš bob na salatu je gotov.
Bob na salatu je u ovom sastavu fino samostalno ljetno jelo. Možete mu dodati malo pečenog tofua ili sejtana i imate super fini obrok.
Marinirane stapke vrganja
Poželite li se poigrati malo gljivama, točnije stapkama vrganja, evo još jednog ukusnog prijedloga.
Sastojci:
- 150 g stapki vrganja
- 2 jušne žlice maslinovog ulja za prženje.
Sastojci za marinadu:
- 2 manje cikle (oko 100 g sveukupno)
- 5 režnjeva češnjaka
- 1 i pol jušna žlica balzamičnog octa
- 150 ml povrtnog temeljca
- 1 čajna žličica soli
- 1 čajna žličica papra
- svježi timijan ili mažuran.
Priprema
- Stapke gljiva očistite i nakidajte po duljini, a sve ostale sastojke pomiješati u blenderu ili procesoru za hranu.
- Prelijte gljive i dobro promiješajte da marinada prekrije sve stapke.
- Ostavite barem pet sati pokriveno u hladnjaku, a može i preko noći.
- Ocijedite od marinade (nemojte baciti marinadu, možete je koristiti kao dresing za neku salatu), a gljive pržite u zagrijanom ulju.
Ako su vam se svidjeli ovi recepti, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja