Palačinke od pirovog brašna: Napravite zdraviju verziju omiljenog doručka ili deserta koja ima više proteina i vlakana
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Ako ste veliki ljubitelj palačinki za doručak ili desert, palačinke od pirovog brašna mogu biti zdravija verzija vašeg omiljenog slatkog obroka.
Osim za izradu palačinki, pirovo brašno možete koristiti u pripremi kruha, muffina i keksića, za zgušnjavanje umaka itd. U receptima koji zahtijevaju pšenično brašno možete pola istog zamijeniti pirovim brašnom.
Pirovo brašno – nutritivne vrijednosti
Kao što smo rekli, upotrebom pirovog brašna možete pripremiti zdravije jelo. Osim što se radi o brašnu koje dolazi od cjelovite žitarice (vrsta pšenice), pirovo brašno sadrži malo više proteina i vlakana.
Pa tako 30 g pirovog brašna sadrži:
- 100 kcal
- 0,5 g masnoća
- 22 g ugljikohidrata
- 0 g šećera
- 4 g vlakana
- 5 g proteina.
Pirovo brašno sadrži i vitamine B3 i E, kao i minerale mangan, fosfor, magnezij, cink i željezo.
Palačinke od pirovog brašna
Pomoću ovog recepta možete pripremiti fine palačinke s pirovim brašnom, a uz njih možete jesti voće, grčki jogurt, kikiriki maslac, med i druge zdrave dodatke.
Sastojci:
- 200 g pirovog brašna
- 2 jušne žlice šećera
- 1 jušna žlica praška za pecivo
- 1/4 čajne žličice soli
- 1 jaje (umućeno)
- 370 ml mlijeka
- 3 jušne žlice ulja neutralnog okusa.
Priprema
- U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke, tj. pirovo brašno, šećer, prašak za pecivo i sol.
- U drugoj zdjeli umutite mokre sastojke, tj. jaje, mlijeko i ulje.
- Mokru smjesu ulijte u suhu i lagano sve pomiješajte.
- U tavi zagrijte malo ulja ili maslaca i pecite palačinke dok ne ponestane smjese.
Veganske palačinke od pirovog brašna
Ako prijašnji recept nije u skladu s vašim dijetalnim preferencijama, ovaj recept ne sadrži mliječne proizvode i jaja. U ovom receptu zamjena za jaje je mljeveni lan.
Sastojci:
- 2 jušne žlice mljevenog lana
- 6 jušnih žlica vruće vode
- 360 ml biljnog mlijeka po želji (sojinog, bademovog, rižinog itd.)
- 2 jušne žlice jabučnog octa
- 230 g pirovog brašna
- 4 čajne žlice praška za pecivo
- pola čajne žličice sode bikarbone
- pola čajne žličice soli
- 1 jušna žlica ekstrakta vanilije
- 2 jušne žlice ulja neutralnog okusa.
Priprema
- Prvo pripremite zamjenu za jaje, tj. pomiješajte lan i vruću vodu. Smjesu ostavite sa strane dok se ne stvori tekstura gela.
- U jednoj zdjeli pomiješajte mlijeko i jabučni ocat.
- U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke, tj. pirovo brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
- U prvu zdjelu, u kojoj je mješavina mlijeka, dodajte ekstrakt vanilije, ulje i mješavinu lana. Sve dobro promiješajte.
- Mokru smjesu ulijte u suhu i lagano sve pomiješajte. Nemojte previše miješati smjesu.
- U tavi zagrijte malo ulja ili veganskog maslaca i pecite palačinke dok ne ponestane smjese.
- Vaše zdrave palačinke od pirovog brašna su spremne za konzumaciju!
Pročitajte i članke:
- Palačinke bez jaja i mlijeka: Tako mekane! Imamo tri brza recepta koji nimalo ne zaostaju za tradicionalnim palačinkama
- Zapečene slatke palačinke u duhu jeseni: Imamo recept od kojeg će vam zamirisati cijela kuća
- Finije od klasičnih? Recept za brze palačinke bez bijelog brašna.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
- Lehman, S. (2022). Spelt Flour Nutrition Facts and Health Benefits. Verywell Fit.
- West, H. (2021). What is Spelt, and is it Good For You? Healthline.