Simptomi bolesne mačke: Ne može prenijeti svoju nelagodu riječima, ali je zato majstor govora tijela! Evo kako se ponaša kada je bolesna

Simptomi bolesne mačke

Ako imate mačku kao kućnog ljubimca, i sami ste svjesni da se podrazumijeva njihov zasluženi status člana kućanstva – nude nam ljubav, društvo i bezgraničnu radost. Međutim, kada se mačka osjeća loše, ne može prenijeti svoju nelagodu riječima.

Naša je odgovornost kao njihovih skrbnika da budemo usklađeni sa signalima njihove nevolje. Od promjena u ponašanju do fizičkih pokazatelja, prepoznati koji su simptomi bolesne mačke prvi je korak prema osiguravanju njihovog zdravlja.

Svaki vlasnik mačke zna da naši krzneni prijatelji imaju svoje jedinstvene načine komunikacije. Mačke su majstori govora tijela, pa čak i najsuptilnije promjene mogu ukazivati na temeljni problem.

Simptomi bolesne mačke

Evo koji su najčešći simptomi bolesne mačke.

Jedan od početnih pokazatelja da nešto nije u redu s vašom mačkom je promjena u prehrambenim navikama
FOTO: Shutterstock

Promjene u prehrambenim navikama

Jedan od početnih pokazatelja da nešto nije u redu s vašom mačkom je promjena u prehrambenim navikama. Iznenadni gubitak apetita ili značajno povećanje konzumacije hrane može značiti da postoji zdravstveni problem. Obratite pozornost na bilo kakvu averziju prema njihovim omiljenim poslasticama ili dugotrajnu nezainteresiranost za hranu.

Promijenjeno ponašanje i letargija

Tipično aktivna i razigrana mačka koja postaje letargična i povučena razlog je za zabrinutost. Mačke su poznate po svojoj neovisnoj i znatiželjnoj prirodi. Ako je vaša mačka iznenada manje zainteresirana za svoju okolinu, interakcije ili vrijeme za igru, to može značiti da se ne osjeća dobro.

Probavne tegobe

Simptomi gastrointestinalnog distresa kod mačaka mogu varirati od blagih do teških. To može uključivati povraćanje, proljev, zatvor ili primjetnu promjenu navika u kutiji s pijeskom. Pripazite na bilo kakve abnormalnosti u stolici svoje mačke jer to može biti ključni pokazatelj njihovog zdravlja.

bolesna mačka
FOTO: Shutterstock

Problemi s disanjem

Poteškoće s disanjem, ubrzano disanje ili zviždanje mogu biti pokazatelj respiratornih problema. Otežano disanje treba shvatiti ozbiljno jer može biti znak ozbiljne bolesti koja zahtijeva hitnu pomoć.

Pretjerana žeđ i mokrenje

Dok mačke općenito imaju niske potrebe za vodom, naglo povećanje potrošnje vode zajedno s čestim mokrenjem može signalizirati loše zdravstveno stanje. To može biti povezano s dijabetesom, problemima s bubrezima ili drugim zdravstvenim problemima.

Promjene u stanju dlake

Mačja dlaka često je dobar pokazatelj njihovog cjelokupnog zdravlja. Zdrava mačka će imati sjajnu, čistu dlaku. Suprotno tome, bolesna mačka može imati neurednu dlaku, što može ukazivati na različite zdravstvene probleme.

Bolesti koje se najčešće javljaju kod mačaka su infekcije gornjeg dišnog sustava, mokraćnog sustava i gastrointestinalni poremećaji
FOTO: Shutterstock

Simptomi bolesti mačaka

Osim gore navedenih općih znakova, specifični simptomi mogu ukazivati na određene bolesti. Bolesti koje se najčešće javljaju kod mačaka su infekcije gornjeg dišnog sustava, mokraćnog sustava i gastrointestinalni poremećaji.

Simptomi infekcije gornjeg dišnog sustava su:

Simptomi infekcije mokraćnog sustava su:

Simptomi gastrointestinalnih poremećaja su:

Simptomi otrovane mačke
FOTO: Shutterstock

Simptomi otrovane mačke

Ako sumnjate da je vaša mačka progutala otrovnu tvar, pripazite na ove znakove:

  • povraćanje
  • proljev
  • letargija ili slabost
  • pretjerano slinjenje
  • gubitak koordinacije
  • napadaji.

Prepoznavanje simptoma bolesne mačke ključno je za osiguravanje brze liječničke pomoći vašem mačjem prijatelju. Redoviti pregledi kod veterinara, zajedno s oprezom zbog ovih znakova, mogu uvelike doprinijeti očuvanju zdravlja i dobrobiti vašeg ljubimca.

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, odmah se obratite veterinaru radi pravilne dijagnoze i liječenja.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu