Probiotici za mačke: Znate li kada i koje im dati? Imamo sve odgovore, a znamo i kako se kreću cijene

Probiotici za mačke

Probiotici za mačke su “dobre” bakterije koje zapravo prirodno borave u crijevima živih bića. “Dobre” bakterije mogu pomoći u razgradnji hrane i borbi protiv bolesti.

U pojedinim slučajevima “loše” bakterije mogu nadmašiti “dobre” bakterije. Kada se to dogodi, vaša bi mačka mogla osjetiti nelagodu u rasponu od probavnih smetnji do infekcije.

Neravnoteža nezdravih i zdravih mikroba u crijevima može doprinijeti problemima s težinom, hormonalnim problemima, prekomjernom rastu bakterija ili gljivica bilo gdje u tijelu, problemima s raspoloženjem i niskim imunitetom.

Zbog toga je važno odabrati najbolji probiotik za mačke kako bi unijela više dobrih bakterija u svoj organizam te kako biste spriječili neravnotežu “loših” i “dobrih” bakterija.

Probiotik za mačke
FOTO: Shutterstock

Probiotici za mačke – jesu li uopće potrebni?

Probiotici za mačke po svojoj se ulozi ne razlikuju značajno od probiotika za ljude. U idealnom slučaju, vaša bi mačka trebala dobiti sve hranjive tvari koje su joj potrebne kroz pravilnu, visokokvalitetnu mačju hranu. Međutim, u nekim slučajevima, ako je vaša mačka bila na terapiji antibioticima neko vrijeme, koji uništavaju bakterije, odnosno uzročnike pojedinih bolesti, ponekad mogu uništiti i one “dobre” bakterije.

Kada uzimate antibiotik za svoju mačku, poželjno je da se konzultirate s veterinarom i u vezi dodatka probiotika koji će dodatno zaštititi njezino zdravlje.

Uz održavanje balansa bakterija u organizmu, probiotici su također efikasni za olakšanje probave vaše mačke, posebno ako je sklona proljevu ili drugim gastrointestinalnim tegobama, poput upalne bolesti crijeva.

Drugi slučajevi kada je mački potrebno dati probiotik obično su vezani uz promjene ili stres u mačjem životu, a to su:

  • emocionalni događaj (poput useljenja u novu kuću ili stan)
  • promjena mačje hrane
  • separacijska anksioznost (odnosno ako mačka dolazi kod novog vlasnika ili ako mačića odvojite od njegove majke).
Probiotici za mačke - vrste
FOTO: Shutterstock

Probiotici za mačke – vrste

Nakon obavezne konzultacije s veterinarom o tome treba li vaša mačka probiotike, veterinar može predložiti sljedeće vrste:

  • prašak
  • tablete
  • pastu.

Probiotici za mačke – nuspojave

Iako u većini slučajeva probiotici nisu štetni za vašu mačku, određene vrste i marke mogu im stvarati probleme. Primjerice, s obzirom na to da probiotici sadrže žive bakterijske kulture, postoji rizik od infekcije ili rizik da će te žive kulture proizvesti štetne tvari.

Korištenje probiotika također može biti štetno za mačke sa značajno oštećenim probavnim traktom ili one koje su podvrgnute tretmanima kao što je kemoterapija.

Zbog toga je najbolje da pitate svojeg veterinara kojim proizvodima vjeruje.

Probiotici za mačke - nuspojave
FOTO: Shutterstock

Mogu li mačke koristiti ljudske probiotike?

Ako smatrate da bi ljudski probiotici mogli koristiti vašoj mački, ipak se ne biste trebali odlučiti na taj pothvat. Ljudski probiotici sadrže bakterije korisne za ljudski mikrobiom koji se razlikuje od mačjeg mikrobioma. Probiotici za mačke osmišljeni su na temelju formula koje pogoduju posebnom načinu na koji funkcionira probavni sustav mačaka.

Probiotici za mačke – cijena

Probiotike za mačke možete kupiti u pojedinim ljekarnama ili pet shopovima. Cijene se kreću otprilike ovako:

  • OMNi-BiOTiC®, CAT&DOG (60 g) – 31,50 eura
  • PVD Cat Fortiflora, probiotik za mačke (1 g/1 kom) – 1,30 eura
  • PROTEXIN SYNBIOTIC D-C (tablete) – 18 eura.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu