Krpelji kod pasa: Mogu biti opasni po život! Evo koje bolesti uzrokuju, kako ih ukloniti i zaštititi psa

Krpelji kod pasa

Krpelji kod pasa česta su pojava koja može biti izrazito opasna za psa. Dolazak proljeća i toplijih dana idealni su uvjeti za krpelje, ali njihova prisutnost nije isključena ni tijekom hladnijih mjeseci. Krpelji mogu izazvati infekcije i bolesti koje mogu biti opasne po život psa. Zato je važno koristiti zaštitu protiv krpelja te znati na vrijeme reagirati kad krpelj ugrize psa.

U nastavku vam donosimo savjete o zaštiti pasa od krpelja te metodu uklanjanja istih. 

Krpelji kod pasa – zaštita

Izrazito je važno na vrijeme zaštititi psa od krpelja, kako bi se što više umanjio rizik od ugriza i pojave bolesti. Zaštitu od krpelja i drugih nametnika, poput buha, možete pronaći u različitim oblicima. Najuobičajeniji preparati za zaštitu od krpelja su sljedeći.

1. Ampule

Vrijeme djelovanja ampule je 4 – 6 tjedana. Sadrži insekticid koji se nanosi na stražnji dio vrata psa, kako ga pas ne bi uspio polizati. Pas se ne smije smočiti dva dana prije i dva dana nakon nanošenja ampule. Iako ne sprječava u potpunosti ugriz krpelja, ako dođe do ugriza, krpelj umire unutar 24 sata.

Krpelji kod pasa - zaštita
FOTO: Shutterstock

2. Ogrlice

Vrijeme djelovanja je duže, do osam mjeseci. Djeluju na način da mirisom odbijaju krpelje, što kod nekih pasa nije najdjelotvornija metoda.

Ogrlice protiv krpelja djeluju na način da mirisom odbijaju krpelje
FOTO: Shutterstock

3. Tablete

Vrijeme djelovanja je do dva mjeseca. Djeluju na način da insekticid ulazi u krvotok psa i proširi se po tijelu. Kao i kod ampula, ako dođe do ugriza krpelja, krpelj umire unutar 24 sata. Imajte na umu da neki psi ne reagiraju dobro na tablete za zaštitu od krpelja. 

Tablete protiv krpelja djeluju na način da insekticid ulazi u krvotok psa i proširi se po tijelu
FOTO: Shutterstock
Nisu svi oblici zaštite od krpelja jednako dobri za sve pse. Isprobajte različite oblike od različitih proizvođača, dok ne pronađete zaštitu koja najviše odgovara vašem psu.

Ipak, ni ovakva zaštita od krpelja ne garantira da pas zasigurno neće pokupiti krpelja u šetnji. Zato je potrebno redovito kontrolirati kožu psa i pratiti moguće simptome ugriza krpelja. Idealno bi bilo nakon svake šetnje prekontrolirati psa, a posebno nakon šetnji po šumi gdje najčešće ima više krpelja. Kod pregleda psa posebno obratite pozornost na sljedeća područja:

  • prepone
  • glava
  • vrat
  • uši
  • analno područje
  • šape.

Krpelji se najčešće nastanjuju na navedenim područjima, ali mogu se nastaniti i na drugim mjestima na tijelu psa.

 Idealno bi bilo nakon svake šetnje prekontrolirati psa
FOTO: Shutterstock

Treba napomenuti da se krpelji mogu pojaviti i zimi. Bilo da se radi o posljedici zatopljenja ili razvoju otpornosti kod krpelja, pojavnost krpelja može se ponekad uočiti i tijekom hladnijih mjeseci. Stoga je važno psa štititi od nametnika tijekom cijele godine i kontrolirati kožu zbog mogućih krpelja.

Krpelj na psu – simptomi

Kada se krpelj uhvati za psa, jedini simptom koji biste trebali uočiti je tijelo krpelja koje viri iz kože psa. Ako je krpelj zaražen i prenio je tu bolest na psa, mogu nastupiti simptomi koji upućuju na hitnu intervenciju. Simptomi uključuju bilo kakva ponašanja koja odstupaju od uobičajenog ponašanja vašeg psa. Među njima mogu biti:

Ove simptome potrebno je pratiti i nakon (pravilnog) uklanjanja krpelja, kako biste bili sigurni da pas nije zaražen. 

Bolesti pasa od krpelja
FOTO: Shutterstock

Bolesti pasa od krpelja

Krpelj kod pasa u principu parazitira i siše njihovu krv, što samo po sebi nije nužno opasno. Međutim, krpelj može biti zaražen određenom bolešću. Ako je krpelj zaražen, potrebno je 24 – 72 sata od ugriza da se ta bolest prenese na psa. Neke od bolesti koje krpelji mogu prenijeti na psa su:

Ove bolesti mogu biti izrazito opasne za psa. Primjerice, piroplazmoza kod pasa može dovesti do anemije i zatajenja organa ako se ne liječi na vrijeme. 

Zato je važno na vrijeme zaštititi psa preparatima protiv krpelja i redovito ga kontrolirati, pogotovo nakon šetnji u šumama. Važno je poznavati vlastitog psa i vjerovati instinktima ako uočite ponašanja koja vam se čine čudnima za vašeg psa. Ako ste primijetili krpelja, važno ga je što prije ukloniti, a u nastavku ćete pronaći upute za njegovo uklanjanje.

Krpelj kod pasa - uklanjanje
FOTO: Shutterstock

Krpelj kod pasa – uklanjanje

Krpelji su vanjski paraziti crne ili tamno smeđe boje. Kada ugrizu psa, glavom uranjaju ispod kože, a izvan kože ostaje prepoznatljiv trup. Veličinom najčešće sežu između 3 – 5 mm, ali dobro uhranjeni krpelji mogu biti i veći. Kada primijetite krpelja na psu, važno ga je što prije ukloniti.

Često se postavlja pitanje kako se riješiti krpelja na psu prirodnim putem. “Prirodne” metode se ne preporučuju jer je krpelja potrebno što prije ukloniti sa psa, kako bi se spriječili razvoj bolesti i bespotrebno ugrožavanje života psa. 

Najbolji način za ukloniti krpelja je mehanički – pincetom ili alatom za vađenje krpelja. U trgovinama za ljubimce možete kupiti posebnu pincetu/alat za uklanjanje krpelja koji smanjuje mogućnost neadekvatnog uklanjanja. Krpelja je potrebno ukloniti u cijelosti iz psa na način da se izvadi i glava krpelja, a ne da se tijelo izvadi i odvoji od glave, koja ostaje u psu. Tijekom uklanjanja krpelja preporučuje se nošenje rukavica.

Kako biste adekvatno uklonili krpelja, razmaknite dlaku na mjestu na kojem se krpelj nalazi. Krpelja uhvatite posebnom pincetom za vađenje krpelja, što bliže koži. Pincetu okrenite u smjeru kazaljke na satu i povucite krpelja prema van. Dobro provjerite jeste li izvadili i glavu krpelja zajedno s tijelom. Ranu možete dezinficirati antiseptikom, a psa nagradite poslasticom i maženjem kako bi se naviknuo na postupak uklanjanja krpelja.

Psa nagradite poslasticom i maženjem kako bi se naviknuo na postupak uklanjanja krpelja
FOTO: Shutterstock
Ako niste sigurni kako ukloniti krpelja – posjetite veterinara što prije!

Ako mislite da je glava krpelja ostala u psu, posjetite veterinara. Iako tijelo psa najčešće samo izbaci glavu, ostavljanje glave krpelja povećava rizik od komplikacija. Posjetite veterinara i ako rana na mjestu gdje je bio krpelj izgleda inficirano.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu