Cijepljenje pasa protiv bjesnoće: Spriječite smrtonosnu bolest! Evo kada i koliko često trebate cijepiti psa te koja je cijena

Cijepljenje pasa protiv bjesnoće

Cijepljenje pasa protiv bjesnoće ključni je korak u osiguravanju zdravlja i sigurnosti vašeg ljubimca i zajednice u cjelini.

Bjesnoća je smrtonosna virusna bolest koja pogađa živčani sustav sisavaca, uključujući ljude i pse. Prenosi se najčešće ugrizom, a rjeđe slinom i drugim izlučevinama. Cijepljenjem svojeg psa ne samo da ga štitite od ove smrtonosne bolesti, nego također pridonosite širim naporima za kontrolu i konačno iskorjenjivanje bjesnoće.

Ovo je je posebno važno u regijama gdje je bjesnoća endemična ili predstavlja značajnu prijetnju. Stvaranjem barijere od cijepljenih životinja možemo učinkovito prekinuti ciklus prijenosa, spriječiti izbijanje i spasiti nebrojene živote, kako ljudske, tako i životinjske.

Kada cijepiti psa protiv bjesnoće
FOTO: Shutterstock

Cijepljenje pasa protiv bjesnoće

Cijepljenje pasa protiv bjesnoće često je propisano zakonom i uvjet je za posjedovanje psa na mnogim mjestima, pa tako i u Hrvatskoj. Ova zakonska obveza postoji s dobrim razlogom jer pomaže zaštiti javnog zdravlja i sigurnosti.

U slučaju da se necijepljeni pas zarazi bjesnoćom, mogao bi predstavljati ozbiljnu opasnost za ljude i druge životinje s kojima dolazi u kontakt.

Cijepljenjem svojeg psa ne samo da ispunjavate svoju građansku dužnost, već i doprinosite sigurnijoj i odgovornijoj zajednici vlasnika kućnih ljubimaca.

Kada cijepiti psa protiv bjesnoće?

Pravilnik o cijepljenju pasa protiv bjesnoće možete provjeriti na poveznici. Naredba o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti donosi se na početku svake godine za tu godinu te određuje dinamiku i učestalost cijepljenja životinja.

Iz pravilnika ćemo izdvojiti dvije točke članka 3. Prva je:

(2) Psi stariji od tri mjeseca moraju, jednom godišnje, biti cijepljeni protiv bjesnoće, s time da između dva cijepljenja ne smije proteći više od 365 dana.

Druga glasi:

(3) Pas koji tijekom godine navrši tri mjeseca mora biti cijepljen u narednih 14 dana, a pas koji nije ranije cijepljen u roku od 14 dana od dana njegove nabave.
Cijepljenje pasa protiv bjesnoće - cijena 2023.
FOTO: Shutterstock

Cijepljenje pasa protiv bjesnoće – cijena 2023.

Ako se pitate koliko košta cijepljenje pasa protiv bjesnoće, imajte na umu da za psa koji se prvi put cijepi cijena iznosi 33 eura, dok docjepljivanje košta 20 eura.

Cijepljenje pasa protiv bjesnoće i čipiranje pasa

Uz cijepljenje, čipiranje psa je također obavezno u Republici Hrvatskoj. Tijekom procesa čipiranja veterinar iglom probija kožu psa i kroz nju ispušta čip ispod njegove kože.

Svaki veterinar posjeduje uređaj za dobivanje informacija s čipa, pa ako slučajno naiđete na psa bez vlasnika, odvedite ga najbližem veterinaru kako biste saznali vlasnikove podatke o izgubljenom psu.

Cijena čipiranja je oko 13 eura.

Što učiniti ako je pas zaražen virusom bjesnoće
FOTO: Shutterstock

Što učiniti ako je pas zaražen virusom bjesnoće?

Ako se sumnja ili se potvrdi da je pas zaražen virusom bjesnoće, hitno djelovanje je ključno za zaštitu i zaražene životinje i javnog zdravlja. Prije svega, neophodno je staviti zaraženog psa u karantenu na sigurno i izolirano mjesto kako bi se spriječio svaki mogući kontakt s ljudima ili drugim životinjama.

Ovu karantenu treba održavati tijekom razdoblja koje su odredile lokalne zdravstvene vlasti ili veterinarski stručnjaci. Osim toga, ključno je prijaviti slučaj javnozdravstvenim tijelima te odmah zatražiti veterinarsku skrb za zaraženog psa. Iako nema lijeka za bjesnoću, kada se pojave klinički znakovi, veterinar može pružiti potpornu njegu i osigurati da se životinja drži što je moguće ugodnije.

Nadalje, u nesretnom slučaju da je pas zaražen bjesnoćom ugrizao ili došao u kontakt s drugim životinjama ili ljudima, važno je poduzeti odgovarajuće mjere. Svaki pojedinac koji je bio izložen slini ili krvi zaraženog psa, primjerice putem ugriza, trebao bi odmah potražiti liječničku pomoć. Profilaksa nakon izlaganja (PEP) može učinkovito spriječiti bjesnoću kod ljudi ako se primijeni odmah nakon izlaganja. Međutim, ako djelujete prekasno, ovo može rezultirati brzom smrću.

Osim toga, sve životinje koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženim psom treba pregledati veterinar i mogu zahtijevati karantenu ili cijepljenje, ovisno o statusu cijepljenja i okolnostima izloženosti. Brzo i koordinirano djelovanje ključno je u ovim situacijama kako bi se smanjio rizik od prijenosa bjesnoće i zaštitilo javno zdravlje.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

1 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu