Alergije kod pasa: Mogu biti izrazito neugodne, a nekad i opasne po život! Evo na koje simptome trebate obratiti pozornost i što učiniti

Alergije kod pasa

Alergije kod pasa, kao i kod ljudi, predstavljaju preosjetljivost i pretjeranu reakciju organizma na određeni okolišni čimbenik. Alergijska reakcija kod pasa može varirati prema intenzitetu i vrsti simptoma te može biti izrazito neugodna za psa, a u nekim slučajevima i po život opasna. Važno je na vrijeme prepoznati da se radi o alergijskoj reakciji i otkriti uzročnika, kako bismo adekvatno pomogli našem ljubimcu.

Alergije kod pasa – tipovi

Tipovi alergija kod pasa mogu se podijeliti na različite načine:

  • prema tipu alergena: buhe, određena hrana, pelud itd.
  • prema načinu na koji alergen dolazi u kontakt s tijelom: u dodiru s kožom, udisanjem, konzumiranjem hrane
  • prema brzini nastupanja alergijske reakcije: akutna reakcija (anafilaksa) ili usporena reakcija
  • prema simptomima: kožne lezije, respiratorni simptomi, gastrointestinalni simptomi.

U nastavku ćemo opisati tri tipa alergija kod pasa, koji proizlaze iz kombinacija ranije navedenih kategorizacija tipova alergija.

Kožne alergije kod pasa
FOTO: Shutterstock

Kožne alergije kod pasa

Kožna alergija ili alergijski dermatitis kod pasa najučestaliji je oblik alergije kod pasa. Kod alergijskog dermatitisa može doći do iritacije i crvenila kože te povećanog svrbeža, a mogu se pojaviti i kraste na koži.

Kožne alergije mogu nastupiti uslijed ugriza buhe, konzumiranja određene hrane ili udisanja određenih drugih okolišnih alergena. Alergija na buhe kod pasa jedan je od najčešćih oblika kožne alergije, a radi se o alergiji na slinu buhe, koja dolazi u kontakt s kožom prilikom ugriza. Intolerantnost na određenu hranu i određeni okolišni alergeni poput prašine i peludi također mogu dovesti do alergijskog dermatitisa kod pasa.

Alergija na hranu kod pasa

Iako su manje uobičajene, kod pasa se mogu javiti i alergije na hranu. Kod alergije na hranu zapravo se najčešće radi o osjetljivosti, tj. intolerantnosti na određeni tip hrane. Najčešće se javlja intolerancija na određeni izvor proteina, kao što su govedina, piletina, mliječni proizvodi, jaja itd. Pa se tako može pojaviti alergija na piletinu kod pasa, prilikom čega je potrebno potražiti hranu koja ne sadrži taj sastojak.

Alergije na određeni tip hrane mogu izazvati različite simptome – od promjena na koži do gastrointestinalnih problema.
Alergija na buhe kod pasa
FOTO: Shutterstock

Akutne alergijske reakcije kod pasa

Kao i ljudi, i psi mogu doživjeti akutnu reakciju uslijed izlaganja alergenu. Akutne reakcije mogu varirati od oticanja lica uslijed izlaganja alergenu pa sve do anafilaktičkog šoka, koji može biti opasan po život psa ako ne dobije hitnu veterinarsku pomoć.

Ubodi pčela i reakcije na cjepiva mogu, između ostalog, uzrokovati akutnu alergijsku reakciju kod nekih pasa. Zato je važno pratiti simptome koje pas ima prilikom takvih iskustava i zatražiti veterinarsku pomoć, ako je potrebna.

Alergija kod pasa – simptomi

Simptomi alergije kod pasa mogu varirati, ovisno o tipu alergije, te mogu biti opći (cijelo tijelo) ili lokalizirani. Lokalizirane reakcije mogu se odnositi na organ na kojem je došlo do kontakta s alergenom ili organski sustav putem kojeg je alergen ušao. 

Neki simptomi koji mogu upućivati na alergijsku reakciju kod pasa su:

Alergija kod pasa - simptomi
FOTO: Shutterstock

Dijagnosticiranje i liječenje alergije kod pasa

Prije svega važno je utvrditi je li pas alergičan i o kakvom se tipu alergije radi. Prije takvih testiranja veterinar može provesti i druga testiranja, kako bi se isključila mogućnost ozbiljnijih stanja koja uzrokuju uočene simptome. Ako smatra da je alergija vjerojatni uzorak simptoma kod psa, veterinar može provesti alergološke testove. Takvi testovi provode se uzimanjem uzorka krvi.

Testiranje alergena na hranu također se može provesti testiranjem krvi, a može se provesti i eliminacijskom dijetom. Prilikom takvog testiranja psu se u određenom vremenskom periodu u dijetu pomalo (ponovno) dodaje jedna nova namirnica, kako bi se utvrdilo na što reagira. Ovakvu dijetu potrebno je provesti uz nadzor i savjetovanje s veterinarom.

Liječenje alergije kod pasa
FOTO: Shutterstock

Alergija na ugriz buhe kod pasa može se dijagnosticirati i pregledom kože psa. Nakon utvrđivanja prisutnosti buha psu je potrebno dati sredstvo protiv buha koje ujedno uklanja i postojeće buhe na psu.

Liječenje alergija provodi se uklanjanjem ili izbjegavanjem uzroka alergije. Nakon utvrđivanja alergena kod psa veterinar pruža informacije o tome kako najbolje ukloniti taj alergen i što napraviti u slučaju da pas dođe u kontakt s istim. Kao što smo napomenuli, u slučaju da je uzrok alergijske reakcije ugriz buhe, preporuka je redovito koristiti sredstvo protiv nametnika.

U slučaju alergije na hranu, potrebno je pronaći hranu koja psu ne izaziva alergijsku reakciju.

U određenim slučajevima, kao što je alergija na određene biljke, veterinar može savjetovati i što dati psu protiv alergije kako bi se ublažili simptomi u slučaju kontakta. Primjerice, ako je psu dijagnosticiran alergijski rinitis ili dermatitis, veterinar može prepisati tablete za alergiju za pse.

Ako pas ima ozbiljnu alergijsku reakciju ili ako mislite da pada u anafilaktički šok, potrebna mu je hitna veterinarska pomoć.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Burke, A. (2021). Dog Allergies: Symptoms and Treatment. American Kennel Club.
  2. Eldredge Basedow, K. (2020). Allergies in Dogs: How to Help Your Pup Find Relief. Daily Paws.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu