Shatavari ghee: Recept za nutritivnu potporu ženskog reproduktivnog sustava

Shatavari ghee

Ljekoviti ghee je jedna od najvažnijih namirnica u tradicionalnoj ayurvedskoj medicini i indijskoj kuhinji, ne samo zbog svojih hranjivih sastojaka i finog orašastog okusa, već i zbog svojeg ljekovitog djelovanja. Ghee je poznat kao zlatni nektar ayurvede i koristi se u ovom drevnom medicinskom sustavu već tisućama godina.

Ghee omogućuje prekrasan način iskorištavanja punog potencijala biljaka i začina, zbog čega se od njega priprema i poznati shatavari ghee koji je posebno namijenjen ženama.

U ayurvedi se ova dva sastojka namjerno kombiniraju zajedno jer međusobno pojačavaju nutritivne kvalitete biljke i ghee maslaca koji djeluje kao nosač, prenoseći ljekovita svojstva biljke u tjelesna tkiva. Ghee također djeluje kao konzervans za bilje, štiteći njegove hranjive tvari i hlapljiva ulja.

Shatavari (lat. Asparagus racemosus) je pak biljka koja pripada obitelji šparoga
FOTO: Shutterstock

Shatavari (lat. Asparagus racemosus) je pak biljka koja pripada obitelji šparoga.

Ova omiljena ayurvedska biljka naziva se “kraljicom bilja” jer potiče ljubav i odanost.

Ima poseban afinitet prema ženskom zdravlju, što otkriva i samo njezino ime.

Na sanskrtu se shatavari prevodi kao “100 supružnika“, što ukazuje na njezinu tradicionalnu upotrebu u podržavanju svih aspekata zdravog ženskog reproduktivnog sustava i vitalnosti.

Glavni je ayurvedski tonik za pomlađivanje za žene, kao što je biljka ashwagandha glavni tonik za muškarce. Tradicionalno se koristi u ayurvedi za poticanje ravnoteže hormona i poticanje ugodnijeg menstrualnog ciklusa i prijelaza u menopauzu. Ovaj hranjivi tonik pomlađuje, njeguje i revitalizira reproduktivni sustav. 

Shatavari je također korisna biljka za sva tijela. Prah od sušenog korijena biljke je najsvestraniji način njezine upotrebe. Gorko-slatke kvalitete shatavari biljke opisuju se kao rashlađujuće, hranjive i satvične (čiste).

U drevnim ayurvedskim tekstovima naziva se tonikom za živce, diuretikom, sredstvom protiv zatvora, galaktogogom i afrodizijakom, pomlađivačem, karminativom i antiseptikom.

Njezina hidratantna kvaliteta umiruje i njeguje membrane pluća, želuca, bubrega i reproduktivnih organa te mu daje gradivnu prirodu koja je čini izvrsnom potporom za svakoga tko treba uzemljujući, hranjivi učinak na tijelo.

Dobro je poznata ayurvedska rasayana koja sprječava starenje, produljuje dugovječnost, daje imunitet, poboljšava mentalnu funkciju, snagu i vitalnost tijela.

Također se koristi kao adaptogen, pomaže u razdobljima stresa dok smiruje um, živčane poremećaje i upale.

Ghee ili pročišćeni maslac djeluje tako da podmazuje tjelesna tkiva, a također igra veliku ulogu u transportu toksina iz tijela
FOTO: Shutterstock

Ghee ili pročišćeni maslac djeluje tako da podmazuje tjelesna tkiva, a također igra veliku ulogu u transportu toksina iz tijela. Za ghee se kaže da daje energiju, promiče pamćenje i inteligenciju te da podržava metabolizam i probavu koja je kamen temeljac optimalnog zdravlja i dobrobiti.

Prepun je antioksidansa i linoleinske kiseline koji igraju vitalnu ulogu u potpori zdravlja srca. Također, sadrži vitamine topive u mastima A, E, D i K koji mogu poboljšati zdravlje kostiju, vid, imunološki sustav te liječiti kožne probleme.

Tradicionalno, ghee se također koristi za podmazivanje zglobova smanjujući bol i ukočenost te za poticanje fleksibilnosti tijela, zbog čega je od davnina omiljen među praktikantima joge.

U tradicionalnoj literaturi ghee se često spominje kao samostalan lijek i kao važan sastojak složenih medicinskih formulacija (ghrita) u ayurvedi.

To ne samo da ukazuje na njegovu dobrotu kao redovit hranjivi lijek, već i na to da se od davnina pokazao namirnicom koja ne šteti tijelu ako se svakodnevno konzumira.

Nekoliko sanskrtskih i narodnih naziva za ghee ukazuju na njegovu dobrotu:

 • pavitra – ukazuje na čistoću gheeja
 • ajya – prikazuje dugotrajnu prirodu gheeja
 • amrita – predstavlja životvorne kvalitete nektara
 • tejas – predstavlja ljekovitu moć gheeja.

Shatavari ghee – dobrobiti

Savršena kombinacija mješavine shatavari biljke i ghee maslaca pruža mnoge dobrobiti. Duboko podupire naše zdravlje te čini dinamičan duo za reproduktivnu vitalnost i cjelokupno zdravlje.

Kao drevni pomlađujući tonik, prednosti shatavari gheeja uključuju:

 • ravnotežu ženskih hormona
 • pomlađivanje reproduktivnih organa i krvi
 • podršku nesmetanom menstrualnom ciklusu
 • smanjenje menstrualnih grčeva
 • pospješivanje ovulacije
 • održavanje plodnosti ženskog reproduktivnog sustava
 • pripremu maternice za začeće
 • poticanje zdrave laktacije
 • smanjenje i liječenje upale spolnih organa
 • vlaženje suhih tkiva spolnih organa
 • zdrav prijelaz u menopauzu
 • adaptogen i hranjivi tonik za sva tijela
 • balansiranje za vatu i pittu došu
 • djelovanje poput afrodizijaka
 • poboljšanje opće slabosti.
Shatavari ghee - kućni recept
FOTO: Shutterstock

Shatavari ghee – kućni recept

I ghee i shatavari su rasayane koje izgrađuju, regeneriraju, pomlađuju i hrane tjelesna tkiva. Kao rasayane, ovi sastojci podržavaju, štite i grade ojas, tajanstvenu esenciju koja nam daje imunitet, vitalnost, mladolikost i životnu snagu.

Sastojci:

Priprema

 1. Stavite shatavari i vodu u lonac.
 2. Lagano kuhajte smjesu na srednjoj/niskoj vatri dok se voda ne smanji na 1/4 (jedna šalica).
 3. Ovaj proces kuhanja može potrajati sat ili dva.
 4. Procijedite gotovu smjesu kroz gazu ili vrlo fino cjedilo i sačuvajte tekućinu (biljni uvarak).
 5. Stavite ghee i biljni uvarak u lonac i nastavite kuhati na laganoj vatri dok sva voda ne ispari.
 6. Ovaj postupak može trajati do dva sata.
 7. Ohladite i spremite shatavari ghee u staklenu posudu s hermetičkim poklopcem.

Čuvajte na sobnoj temperaturi do tri mjeseca, odnosno do godinu dana u hladnjaku.

Kao podršku zdravlju, uzmite čajnu žličicu dnevno u toploj vodi ili mlijeku. Povećajte unos do dva puta dnevno ako želite poboljšati zdravstveno stanje.

Napomena

Kod ozbiljnijih zdravstvenih stanja najbolje je da se posavjetujete sa svojim ayurvedskim liječnikom.

Nemojte koristiti shatavari ghee kao samoliječenje, naročito ako uzimate lijekove.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu