Stručno odobrava

,

Učestali vjetrovi kod žena – kako ih se riješiti?

ucestali vjetrovi kod zena

Ispuštanje vjetrova normalna je i prirodna pojava. Plinovi se javljaju u svakog čovjeka nakon konzumacije hrane i njene prerade. Proces ispuštanja vjetrova naziva se flatulencija (od lat. flatus – vjetar).

Čovjek ispušta vjetrove i do 15 puta dnevno. Ponekad, pretjerani vjetrovi mogu ukazivati na probavne poremećaje.

Zbog loših prehrambenih navika u probavnom sustavu se stvaraju velike količine plinova koje osoba zatim obilno ispušta.

Plinovi u žena sadrže više sumporovodika. Zbog toga mogu biti vrlo neugodnog mirisa.

Ozbiljniji problemi, pretežito socijalnog karaktera, mogu se javiti kod osoba koje imaju izraženije simptome, npr. ispuštaju vjetrove (čak do 150 puta dnevno) ili učestalo podriguju.

Probavni plinovi javljaju se kao posljedica:

 • progutanog zraka prilikom unosa hrane, 
 • bakterijske obrade unesene hrane. 

Vjetrovi se mogu javiti ako eksperimentirate s novim namirnicama. Primjerice, velike količine crvenog mesa mogu uzrokovati pojačano stvaranje plinova koji imaju izrazito neugodan miris.

U slučaju konzumacije složenih ugljikohidrata, vjetrovi imaju znatno neutralniji miris.

Dakle, na učestalost ispuštanja vjetrova te njihov miris, mogu utjecati i namirnice koje konzumirate. Popratna pojava vjetrovima je nadutost

Nadutost (ili osjećaj napuhnutosti) možemo opisati kao nelagodu te osjećaj prepunjenosti i napuhanosti u području abdomena. Neugodan je osjećaj rastezanja crijeva zbog pojačanog stvaranja plinova.

Budući da je tvrd na dodir, naduti trbuh može uzrokovati bol. Zadržavanje vjetrova rezultira njihovim nagomilavanjem. Tada dolazi do pojave boli.

Nadutost se može javiti kod svakoga, bez obzira na dob, životne navike ili zdravstveno stanje.

Najveća količina progutanog zraka vraća se u obliku “podrigivanja”, a tek dio u obliku vjetrova.

Pri bakterijskoj obradi unesene hrane najviše plinova se stvara uzimanjem “zdravih namirnica” poput: žitarica, grahorica, voća i povrća. Umjetni zaslađivač je također čest uzrok stvaranja plinova.

Više o tome zašto se vjetrovi javljaju, ukazuju li na ozbiljan zdravstveni problem i kako ih minimizirati, saznajte u nastavku teksta.

vjetrovi kod zena
Foto: Stock Photo Secrets

Kruljenje u crijevima i vjetrovi

Otprilike jedan sat nakon što je tanko crijevo probavilo određenu hranu, ono se počinje čistiti. Kruljenje u crijevima ranije smo povezivali s osjećajem gladi. Kruljenje u želucu i crijevima ne javlja se kao posljedica gladi, riječ je o pojavi službenog naziva ”putujući motorički kompleks”. Kada su želudac i crijevo prazni, može se započeti s prirodnim procesom čišćenja.

Proces čišćenja ne mora uvijek biti glasan, ovisno o tome koliko je zraka prilikom unosa hrane dospjelo u želudac i crijevo. Ako tijekom ”kruljenja” nešto pojedete, proces čišćenja se obustavlja. Preporučuje se oko 3 – 5 sati stanke između obroka kako bi se želudac i crijeva očistili.

Za zvukove koje proizvodimo prilikom čišćenja crijeva zaslužna je peristaltika, odnosno kontrakcija mišića cjevastog organa čija je zadaća prvenstveno usmjeravanje hrane prema analnom otvoru.

Kruljenje u crijevima može biti praćeno i vjetrovima. Vjetrovi uz kruljenje u crijevima mogu biti uzrokovani nekim stanjima i bolestima probavnog sustava.

Kruljenje u crijevima može se javljati zbog primjene novih lijekova, a pogotovo ako je riječ o laksativima ili alergiji na specifičnu namirnicu. Takvo kruljenje većinom je praćeno bolovima u trbuhu, proljevom, krvlju u stolici, ali i oteklinama. Stresne situacije nerijetko uzrokuju kruljenje u crijevima i vjetrove.

Kruljenje u crijevima može potaknuti i sama pomisao ili pogled na hranu. Za tu je pojavu zaslužan mozak koji šalje signale u trbuh i crijeva koji su zaslužni za pokretanje probave.

Vjetrovi koji jako smrde

Smrdljivi vjetrovi mogu se javljati kod osoba koje imaju naviku brzo jesti ili pričati dok jedu. Riječ je o radnjama prilikom kojih se proguta mnogo zraka. U kombinaciji s hranom, velika količina zraka također putuje do želuca te uzrokuje nadutost.

Ako se hranite nezdravo, odnosno namirnicama koje sadrže mnogo škroba i šećera, plinovi će vjerojatno imati iznimno neugodan miris. 

Plinovi izrazito jakog mirisa mogu se pojaviti i zbog sumporovodika, koji nastaje prilikom probavljanja namirnica koje sadrže sumpor. Takve namirnice su: cvjetača, brokula, sirevi, mliječni proizvodi, grašak, grah, leća, šljive, češnjak, luk i avokado.

Kao što smo već spomenuli, smrdljivi vjetrovi mogu se javiti i nakon konzumacije crvenog mesa, ali i namirnica koje su bogate vlaknima.

Primjerice, pržena i masna hrana teže je probavljiva te se duže zadržava u crijevima i češće uzrokuje nastanak neugodnih smrdljivih vjetrova.

Smrdljivi vjetrovi nakon konzumacije određenih namirnica mogu značiti da vaš organizam sporije i teže probavlja vlakna, laktozu ili neke druge tvari. Česti vjetrovi neugodnog mirisa nisu neobična pojava ako u organizam unosite namirnice koje se teško probavljaju.

Uzrok smrdljivih vjetrova može biti i poremećaj broja bakterija. Vrlo je važno obavljati veliku nuždu svakodnevno i redovito te ne odgađati odlazak na toalet.

Bakterije u crijevima izazivaju fermentaciju (razgradnju pojedene hrane). Proces počinje u želucu i nakon toga u debelom crijevu. Ponekad se može nastaviti i u tankom crijevu zbog čega može doći do oslobađanja plinova koje izbacujete u obliku smrdljivih vjetrova.

Predugim zadržavanjem stolice (otpadaka hrane) u tankom crijevu, dolazi do gomilanja bakterija koje zatim počinju fermentirati i javljaju se plinovi koji imaju neugodan miris.

Povrat plina u crijevima (neispuštanje vjetrova) može kontinuirano poticati razvoj loših bakterija unutar vaših crijeva.

Smrdljivi vjetrovi mogu ukazivati na probleme kao što su čir na želucu ili infekcije crijeva.

Ako uz vjetrove koji jako smrde imate i nagon za povraćanjem, obratite se svom liječniku. Navedena stanja mogu biti po život opasna.

Učestali vjetrovi kod žena mogu se javiti tijekom menstruacije i za vrijeme trudnoće. Većina žena se u tom periodu žali na nadutost, stoga ispuštanje plinova (pa i onih neugodna mirisa) nije neobična, već prirodna pojava.

Premda smo ovdje naveli mnogo toga što je loše i neugodno, sa Sveučilišta Exeter stižu neobične, ali pozitivne vijesti. Istraživanje objavljeno u časopisu Medicinal Chemistry Communications baziralo se na analizi utjecaja hidrogen-sulfata na tijelo. Idući put kada vaš partner nehotično ispusti ”vjetar” možda se ne biste trebali ljutiti na njega. Znanstvenici sa Sveučilišta Exeter su otkrili da je taj ”miris” dobro udisati jer plinovi koje ispuštamo mogu pomoći u borbi tijela protiv bolesti.

U velikim količinama plin će imati loš utjecaj na tijelo, no u malim dozama sprječava nastajanje štete na mitohondrijima što pomaže u održavanju dobrog općeg zdravstvenog stanja

smrdljivi vjetrovi

Kako se riješiti vjetrova i kada posjetiti liječnika?

Problem ispuštanja vjetrova nažalost ne možete u potpunosti iskorijeniti, a ne biste niti trebali jer je ono zdravo i normalno. Ako vam se čini da vjetrove ispuštate više nego što je normalno te vam nije u potpunosti jasno zašto se to događa, obratite se svom liječniku.

Liječnika svakako posjetite ako uz vjetrove imate učestale, proljevaste, krvave i sluzave stolice. Kronične upalne bolesti crijeva nisu rijetkost, a pogotovo kada su smrdljivi vjetrovi kod djece praćeni navedenim simptomima. 

Posjet liječniku je obavezan ako ste:

 • u kratkom vremenskom razmaku izgubili na tjelesnoj težini,
 • malaksali ste,
 • izgubili ste osjećaj apetita,
 • razvili osjećaj gađenja prema određenim vrstama hrane.

Liječnik će se prilikom uzimanja anamneze fokusirati i na hranu koju konzumirate.

Dugotrajni simptomi koji se javljaju kod mladih osoba koje nisu izgubile na težini, vjerojatno nisu uzrokovani teškim fiziološkim tegobama. No, svakako treba uzeti u obzir i neredovitost prehrane kada je riječ o mladim ženama.

Ako ste stariji, liječnik će vjerojatno zahtijevati opsežnije pretrage kako bi se otklonila mogućnost ozbiljnijeg oboljenja.

Liječnik detaljnije pretrage može zahtijevati ako ste naduti i imate vjetrove.

Ako se dijagnozom ne utvrdi teže oboljenje koje zahtijeva posebne liječničke tretmane, najbolje je poraditi na prehrambenim navikama. Najbolja dijagnostička metoda je analiza stolice. Fizikalni pregled rijetko kad dovodi do dijagnoze u bolesnika koji podriguju ili imaju vjetrove. 

Ako vaši problemi nisu uzrokovani specifičnim medicinskim stanjem, liječnik će vam vjerojatno savjetovati da: 

 • prestanete konzumirati žvakaće gume (ako to učestalo činite),
 • prestanete pušiti
 • prestanete konzumirati gazirana pića
 • izbjegavate konzumirati hranu koja sadrži neapsorbirajuće ugljikohidrate
 • iz prehrane isključite konzumaciju mliječnih proizvoda ako ne podnosite dobro laktozu.

Tablete protiv nadutosti i vjetrova nemojte koristiti bez prethodnog savjetovanja s liječnikom. Prikrivanjem problema nažalost nećete otkloniti potencijalni medicinski uzrok koji je potrebno adekvatno liječiti.

Nadutost i vjetrovi – savjeti

Izdvojili smo nekoliko savjeta s kojima se slažu i liječnici. Konzervativnim liječenjem i pravilnom prehranom, svakako biste trebali poboljšati svoje zdravstveno stanje.

Ako imate učestale vjetrove koji vam stvaraju probleme, pokušajte sljedeće: 

 • Pijte čaj od kamilice ili metvice s dodatkom kumina ili anisa.
 • Priuštite si opuštanje u toploj kupki.
 • Hranu uvijek temeljito prožvačite prije gutanja.
 • Izbjegavajte konzumirati namirnice koje vam uzrokuju nadutost i vjetrove.
 • Tijekom obroka nemojte pričati jer tako gutate i dio zraka zbog kojeg će doći do nadutosti i povećane potrebe za ispuštanjem vjetrova.
 • Kod nadutosti i bolova u trbuhu, koristite termofor.
 • Za regulaciju vjetrova možete pokušati koristiti aktivni ugljen.
 • Ako vam smrdljivi vjetrovi stvaraju velike poteškoće na poslu, možete pokušati koristiti i klorofilne tablete koje smanjuju neugodne mirise.

Vjetrovi i nadutost su kronični problemi koje je terapijom moguće tek djelomično smanjiti. No, kao tegobe oni većinom nisu štetni za zdravlje, već su praktički dio normalnog funkcioniranja probavnog sustava. 

Članak objavljen:

Izvori: 

 1. Plinovi. MSD – Priručnik dijagnostike i terapije.
 2. Tegobe povezane s vjetrovima. MSD – Priručnik dijagnostike i terapije.
 3. What Causes Abdominal Bloating? Healthline.
 4. Bloating: Causes and Prevention Tips. Johns Hopkins Medicine.
 5. Le Trionnaire, S., Perry, A., Szczesny, B., Szabo, C., Winyard, P.G., Whatmore, J.L., Wood, M.E. and Whiteman, M. (2014). The synthesis and functional evaluation of a mitochondria-targeted hydrogen sulfide donor, (10-oxo-10-(4-(3-thioxo-3H-1,2-dithiol-5-yl)phenoxy)decyl)triphenylphosphonium bromide (AP39). Medicinal Chemistry Communications.

Saznajte više o nadutosti u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.60 / 5   10

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu