Žvakaće gume štete crijevnoj flori i imunitetu

zvakace-gume

Unos nanočestica preko kemikalija koje se koriste u poljoprivredi i industrijski obrađenim namirnicama, gotovo je neizbježan. Jedan od često korištenih dodataka je titanijev dioksid (E171). Žvakaćim gumama i pastama za zube daje učinak izbjeljivanja zubi, a nalazimo ga još u širokom spektru svakodnevnih namirnica, uključujući kruh.

Nanočestice, rak, imunitet i probava

Neke tvari koje dolaze u veličini nanočestica su već dulje pod lupom kao mogući uzročnici raka, a istraživači s njujorškog sveučilišta Binghamton su istražili utjecaj na crijevnu floru – ključnu kariku obrane imuniteta i probavljanja hrane.

Osim spomenutih žvakaćih guma i paste za zube, titanijev dioksid (E171) se još dodaje u sljedeće industrijske proizvode:

  • Kozmetičke pripravke za zaštitu od UV zraka, kreme i mlijeka sa zaštitnim  faktorom
  • Čokolade, u svrhu postizanje glatke teksture
  • Krafne i konditorske proizvode
  • Obrano mlijeko za svjetliju boju i neproziran izgled
  • Majonezu
  • Šećer u prahu

zvakaca-guma

Utjecaj na mikroresice tankog crijeva

Za istraživanje je korišten in-vitro model crijevnog epitela koji je izlagan fiziološki relevantnim dozama titanijevog dioksida. Ispitivano je akutno djelovanje tijekom četiri sata i kronično, simulirajući tri obroka dnevno tijekom pet dana

Sposobnost apsorpcije hrane stanica epitela tankog crijeva i njihovog djelovanja kao prepreke patogenima, značajno je umanjena nakon kronične izloženosti nanočesticama titanijevog dioksida. Zbog svog utjecaja na mikroresice, barijera tankog crijeva je oslabljena, metabolizam usporen a neke hranjive tvari, osobito željezo, cink i masne kiseline, se teže apsorbiraju. Funkcije enzima su bile oslabljene a znakovi upale povećani.

Akutna izloženost nije pokazivala tako dramatičan učinak.

Iako se titanijev dioksid (dodatak E171) ne smatra štetnim i njegova uporaba kao aditiva nije ograničena, ovo istraživanje pokazuje da bi ga ipak valjalo izbjegavati.

Članak uređen:

Saznajte više o imunitetu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Žvakaće gume štete crijevnoj flori i imunitetu

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.