Žvakaće gume štete crijevnoj flori i imunitetu
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Unos nanočestica preko kemikalija koje se koriste u poljoprivredi i industrijski obrađenim namirnicama, gotovo je neizbježan. Jedan od često korištenih dodataka je titanijev dioksid (E171). Žvakaćim gumama i pastama za zube daje učinak izbjeljivanja zubi, a nalazimo ga još u širokom spektru svakodnevnih namirnica, uključujući kruh.
Nanočestice, rak, imunitet i probava
Neke tvari koje dolaze u veličini nanočestica su već dulje pod lupom kao mogući uzročnici raka, a istraživači s njujorškog sveučilišta Binghamton su istražili utjecaj na crijevnu floru – ključnu kariku obrane imuniteta i probavljanja hrane.
Osim spomenutih žvakaćih guma i paste za zube, titanijev dioksid (E171) se još dodaje u sljedeće industrijske proizvode:
- Kozmetičke pripravke za zaštitu od UV zraka, kreme i mlijeka sa zaštitnim faktorom
- Čokolade, u svrhu postizanje glatke teksture
- Krafne i konditorske proizvode
- Obrano mlijeko za svjetliju boju i neproziran izgled
- Majonezu
- Šećer u prahu
Utjecaj na mikroresice tankog crijeva
Za istraživanje je korišten in-vitro model crijevnog epitela koji je izlagan fiziološki relevantnim dozama titanijevog dioksida. Ispitivano je akutno djelovanje tijekom četiri sata i kronično, simulirajući tri obroka dnevno tijekom pet dana
Sposobnost apsorpcije hrane stanica epitela tankog crijeva i njihovog djelovanja kao prepreke patogenima, značajno je umanjena nakon kronične izloženosti nanočesticama titanijevog dioksida. Zbog svog utjecaja na mikroresice, barijera tankog crijeva je oslabljena, metabolizam usporen a neke hranjive tvari, osobito željezo, cink i masne kiseline, se teže apsorbiraju. Funkcije enzima su bile oslabljene a znakovi upale povećani.
Akutna izloženost nije pokazivala tako dramatičan učinak.
Iako se titanijev dioksid (dodatak E171) ne smatra štetnim i njegova uporaba kao aditiva nije ograničena, ovo istraživanje pokazuje da bi ga ipak valjalo izbjegavati.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja