Žvakaće gume štete crijevnoj flori i imunitetu

zvakace-gume

Unos nanočestica preko kemikalija koje se koriste u poljoprivredi i industrijski obrađenim namirnicama, gotovo je neizbježan. Jedan od često korištenih dodataka je titanijev dioksid (E171). Žvakaćim gumama i pastama za zube daje učinak izbjeljivanja zubi, a nalazimo ga još u širokom spektru svakodnevnih namirnica, uključujući kruh.

Nanočestice, rak, imunitet i probava

Neke tvari koje dolaze u veličini nanočestica su već dulje pod lupom kao mogući uzročnici raka, a istraživači s njujorškog sveučilišta Binghamton su istražili utjecaj na crijevnu floru – ključnu kariku obrane imuniteta i probavljanja hrane.

Osim spomenutih žvakaćih guma i paste za zube, titanijev dioksid (E171) se još dodaje u sljedeće industrijske proizvode:

  • Kozmetičke pripravke za zaštitu od UV zraka, kreme i mlijeka sa zaštitnim  faktorom
  • Čokolade, u svrhu postizanje glatke teksture
  • Krafne i konditorske proizvode
  • Obrano mlijeko za svjetliju boju i neproziran izgled
  • Majonezu
  • Šećer u prahu

zvakaca-guma

Utjecaj na mikroresice tankog crijeva

Za istraživanje je korišten in-vitro model crijevnog epitela koji je izlagan fiziološki relevantnim dozama titanijevog dioksida. Ispitivano je akutno djelovanje tijekom četiri sata i kronično, simulirajući tri obroka dnevno tijekom pet dana

Sposobnost apsorpcije hrane stanica epitela tankog crijeva i njihovog djelovanja kao prepreke patogenima, značajno je umanjena nakon kronične izloženosti nanočesticama titanijevog dioksida. Zbog svog utjecaja na mikroresice, barijera tankog crijeva je oslabljena, metabolizam usporen a neke hranjive tvari, osobito željezo, cink i masne kiseline, se teže apsorbiraju. Funkcije enzima su bile oslabljene a znakovi upale povećani.

Akutna izloženost nije pokazivala tako dramatičan učinak.

Iako se titanijev dioksid (dodatak E171) ne smatra štetnim i njegova uporaba kao aditiva nije ograničena, ovo istraživanje pokazuje da bi ga ipak valjalo izbjegavati.

Članak objavljen:

Saznajte više o imunitetu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu