Što stil spavanja govori o vašem dugoročnom zdravlju?

Kako spavate?

Ryanu Wongu su vikendi bili teška borba dok je pokušavao nadoknaditi san. 34-godišnji voditelj ljudskih resursa iz Cheyennea noću se često prevrće, što dovodi do iscrpljenosti tijekom dana, prenosi WebMD.

Iako je bio u iskušenju da odrijema tijekom dana, zbog toga se osjećao ošamućeno i dezorijentirano. Međutim, kada se Ryan odlučio usredotočiti na poboljšanje svoje noćne rutine, doživio je značajno poboljšanje kvalitete sna.

Zamijenivši popodnevno drijemanje smirujućom rutinom odlaska na spavanje koja uključuje čitanje, lagano istezanje i toplu kupku, Ryan je otkrio da pridržavanje ove rutine čini značajnu razliku u njegovoj kvaliteti sna.

Četiri “stila” spavanja

Utjecaj obrazaca spavanja na zdravlje istaknut je u nedavnoj studiji Sveučilišta Penn State. Istraživači su sudionicima istraživanja postavili četiri jednostavna pitanja kako bi započeli ovu analizu – koliko je njihov san bio redovit, koliko su prosječno dugo spavali, jesu li se osjećali svježima nakon buđenja i jesu li imali dnevnu pospanost.

Na temelju podataka koje su sami prijavili ispitanici su klasificirani u četiri “stila spavanja”:

  • dobri spavači koji imaju redovit odmor
  • osobe s nesanicom
  • ljudi koji koriste vikende za dodatno spavanje
  • uobičajeni “drijemači”.

Istraživači su otkrili da su desetljeće kasnije osobe koje pate od nesanice imale 10 % veću vjerojatnost da će imati ozbiljne bolesti, poput dijabetesa, poremećaja srca i krvnih žila ili depresije.

Istraživanja sa Sveučilišta Kalifornija u San Franciscu i Medicinskog fakulteta Sveučilišta Yale također su naglasila dugoročne zdravstvene posljedice lošeg sna, uključujući kognitivni pad i povećan rizik od demencije i moždanog udara.

Srećom, postoje djelotvorni koraci koje pojedinci mogu poduzeti kako bi poboljšali svoju higijenu spavanja i ublažili te rizike.
Istraživači su otkrili da su desetljeće kasnije osobe koje pate od nesanice imale 10 % veću vjerojatnost da će imati ozbiljne bolesti
FOTO: Shutterstock

Kako poboljšati higijenu spavanja?

Uvođenje navika kao što je izbjegavanje vremena provedenog ispred ekrana u krevetu, ograničavanje unosa kofeina u popodnevnim satima i održavanje dosljedne rutine vježbanja može pozitivno utjecati na kvalitetu sna i cjelokupno zdravlje.

Osim toga, uspostavljanje redovitog rasporeda spavanja, optimiziranje uvjeta u spavaćoj sobi za odmor i prilagodba prehrane, poput izbjegavanja teških obroka i alkohola prije spavanja, mogu dodatno podržati bolji san.

Melissa Wolak, terapijska trenerica i kognitivna terapeutkinja, za WebMD je podijelila svoje putovanje prevladavanja poteškoća sa spavanjem uključivanjem noćnih rituala poput vođenja dnevnika, nježne joge i meditacije, zajedno s akupunkturom i dodatkom magnezija, koji su značajno poboljšali kvalitetu njezina sna.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu