Tikovi kod djece: Roditelji često krivo reagiraju na njih! Psihologinja otkriva što stoji iza tikova i kako pomoći djetetu

Tikovi kod djece

Tikovi su brzi, ponavljajući pokreti dijelova tijela koje dijete ne može kontrolirati. Javljaju se iznenada i nesvjesno, a dijete ih ne može spriječiti.

Postoje različite vrste tikova, kao što su motorni i vokalni tikovi. Motorni se uglavnom pojavljuju na vratu, licu, leđima ili nogama, dok se vokalni tikovi kod djece odnose na pojavu nekontroliranih zvukova.

Tikove također možemo razlikovati po težini, odnosno dijelimo ih na jednostavne i složene. Primjerice, jednostavan tik je treptanje očima, a složeni izvijanje određenih dijelova tijela.

Najsloženiji oblik tikova je Touretteov sindrom kod djece, koji obuhvaća različite motoričke i vokalne te jednostavne i složene tikove.

Kada nastaju tikovi?

Tikovi kod djece se obično krenu javljati između 3. i 7. godine života, a ponekad se mogu pojaviti i tikovi kod beba, stoga vrijeme pojavljivanja nije strogo određeno. Nadalje, mogu se pojaviti tikovi u pubertetu, a to se posebno veže uz naglu promjenu ili stresnu situaciju. Ista stvar se javlja kad su u pitanju i tikovi kod odraslih.

Tikovi kod djece se obično krenu javljati između 3. i 7. godine života
FOTO: Shutterstock

Tikovi kod djece – uzroci

Specifični uzroci tikova još uvijek nisu točno određeni i ne postoji određeni gen, iako se ponekad pretpostavlja da postoji genetska sklonost. Međutim, tikovi kod djece mogu biti uzrokovani različitim zdravstvenim čimbenicima, kao što su:

Tikovi kod djece – stres i emocije

Tikovi se također povezuju s doživljavanjem negativnih emocija. Dijete se ne zna nositi sa stresnim situacijama i problemima kao što znaju odrasli. Ono ne može reći što ga boli i muči, nego stvara obrambene mehanizme kako bi se suočilo s različitim problemima koje doživljava.

Zbog toga se javlja i obrambeni mehanizam psihe kroz koji se dijete pokušava osloboditi nakupljenog stresa i napetosti.

Stresni događaji (npr. selidba, polazak u vrtić, razvod braka roditelja) kod djece uzrokuju nakupljanje velikog broja različitih emocija koje dijete ne zna izraziti. Jedini način na koji se može obraniti je stvaranjem mehanizma koji će ga zaštititi. U takvim situacijama se najčešće pojave prolazni tikovi.

Ovo je samo jedna od mnogih teorija nastanka tikova, zato što su njihovi uzroci zaista mnogobrojni i kod svakog djeteta se javljaju drugačije vrste i uzroci tikova.

Tikovi češće nastaju kod dječaka nego kod djevojčica i ne mogu se spriječiti.

Tikovi kod djece – vrijeme trajanja

Tikovi mogu biti prolazni i kronični. Ako su u pitanju prolazni tikovi, vrlo vjerojatno će nestati nakon otprilike godinu dana i više se neće pojavljivati. Međutim, ako su u pitanju kronični tikovi, pojavljivat će se svaki dan duže od godinu dana. Češće se javljaju prolazni tikovi, dok se kronični pojavljuju kod manje od 1 % djece.

Iako su izrazito uznemirujući, tikovi ne ometaju razvoj djeteta, ali mogu dovesti do različitih socijalnih problema. Međutim, ako su u pitanju prolazni tikovi, potpuno nestaju odrastanjem i ne utječu na tijek razvoja osobe.

Tikovi kod djece i ponašanje roditelja

Roditelji često znaju krivo postupati kada su u pitanju tikovi kod djece. Najvažnije je da ih ne upozoravate da to ne smiju raditi. Morate shvatiti da su tikovi nevoljne i nesvjesne reakcije. Dijete bi ih kontroliralo kad bi moglo utjecati na njih, ali nažalost ne može.

Roditelji se također ponekad znaju sramiti kada dijete ima tikove te se često znaju drugima ispričavati i objašnjavati situaciju. To zaista nije potrebno jer dijete nije krivo za ono što mu se događa, a samim time i nema mjesta sramu. Djetetu treba pomoći i biti mu podrška.

Kvalitetan razgovor neće moći izliječiti tikove, ali će pomoći vašem djetetu da se bolje osjeća
FOTO: Shutterstock

Tikovi kod djece – dijagnoza i liječenje

Da bi se postavila dijagnoza, potreban je samo pregled djeteta. Roditeljski opisi tikova također mogu pomoći liječniku u točnom definiranju djetetovog stanja.

Također, ako liječnik sumnja da je u pitanju još neki psihički poremećaj u pozadini tikova ili su tikovi zapravo samo simptom neke bolesti, vrlo vjerojatno će biti potrebno obaviti još nekoliko pregleda te proći psihološko testiranje, kako bi se utvrdilo ima li bilo kakve povezanosti sa psihičkim stanjem djeteta.

Trenutno ne postoji lijek za tikove, ali detaljnom dijagnozom moglo bi se otkriti postoje li kakve bolesti u pozadini koje bi se mogle izliječiti. Kod većine djece tikovi nestaju odrastanjem, osim ako su u pitanju kronični tikovi.

Najvažnije je pružiti djetetu podršku i razgovarati s njim o onome što ga muči. Kvalitetan razgovor neće moći izliječiti tikove, ali će pomoći vašem djetetu da se bolje osjeća i ubuduće nauči izražavati ono što osjeća.

Vježbe protiv tikova

Iako nema konkretnog lijeka protiv tikova, uvijek postoji neka metoda za alternativno liječenje tikova. Tako se predlaže da roditelji vježbaju s djecom vježbe razgibavanja i istezanja uz metafore (npr. glumite mačku koja se rasteže ili glumite drvo šireći svoje ruke kao grane koje vjetar njiše).

Korisne su i meditativne vježbe ili vježbe opuštanja, koje također možete provoditi razgovarajući o različitim metaforama koje kasnije možete pokušati nacrtati.

S obzirom na to da su tikovi često posljedica napetosti i nakupljenog stresa koji pokušava izaći iz organizma, uzmite u obzir i tehnike progresivne mišićne relaksacije i vježbe disanja.

Budite podrška djetetu i pomozite mu u njegovoj borbi protiv tikova.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu