Djeca čiji se roditelji ponašaju ovako teže se nose s emocijama i pate od socijalne anksioznosti!

pretjerano zaštitničko roditeljstvo povezano je s povećanom socijalnom anksioznošću kod djece

Nedavna studija u časopisu Journal of Social and Personal Relationships bavila se vezom između prezaštitničkog roditeljstva i dječje emocionalne regulacije i tjeskobe. Dok su ranija istraživanja utvrdila vezu između prezaštitničkog roditeljstva i dječje anksioznosti, temeljni razlozi nisu bili jasni.

Ova je studija istraživala mogu li vještine emocionalne regulacije razjasniti odnos između prezaštitničkog roditeljstva i tjeskobe u djetinjstvu.

Ključni pronalasci studije

U istraživanju je sudjelovalo 278 švicarskih tinejdžera (u dobi 14 – 17 godina) koji su ispunili upitnike u kojima su procjenjivali pretjeranu zaštitu svojih roditelja, simptome socijalne anksioznosti i vještine emocionalne regulacije.

Ključni pronalasci studije su sljedeći:

  • pretjerano zaštitničko roditeljstvo povezano je s povećanom socijalnom anksioznošću kod djece, u skladu s prethodnim istraživanjem
  • pretjerana zaštita također je bila povezana s emocionalnom disregulacijom (poteškoće u razumijevanju i moduliranju emocija) kod djece
  • emocionalna disregulacija bila je povezana sa socijalnom anksioznošću, a statističke analize sugeriraju da emocionalna disregulacija djelomično objašnjava vezu između prezaštitničkog roditeljstva i socijalne anksioznosti.
Jednostavnije rečeno, studija sugerira da bi pretjerano zaštitničko roditeljstvo moglo pridonijeti emocionalnoj disregulaciji djece, posljedično povećavajući rizik od socijalne anksioznosti.

To bi moglo biti zato što pretjerano zaštitnički roditelji štite svoju djecu od negativnih emocija, ometajući razvoj strategija suočavanja s negativnim emocijama.

studija sugerira da bi pretjerano zaštitničko roditeljstvo moglo pridonijeti emocionalnoj disregulaciji djece
FOTO: Shutterstock

Ograničenja studije

Međutim, studija ima ograničenja, kao što je oslanjanje na djetetova pristrana izvješća o pretjeranom zaštitničkom ponašanju svojih roditelja. Osim toga, usredotočilo se na trenutačne razine pretjerane zaštite bez procjene trendova u djetinjstvu. Korelacijska priroda istraživanja onemogućuje konačne zaključke o uzročnosti.

Za roditelje anksiozne djece ključno je da shvate da ovo istraživanje ne krivi njih za anksioznost njihovog djeteta jer različiti čimbenici utječu na razvoj socijalne anksioznosti. Unatoč tome, studija naglašava važnost davanja neovisnosti djeci primjerene dobi, poticanjem bitnih vještina poput emocionalne regulacije.

Kako bi se pomoglo anksioznoj djeci, predlaže se da je korisno baviti se i roditeljskim vještinama i emocionalnom regulacijom. Roditelji se potiču da dopuste djeci da iskuse negativne emocije, preuzmu rizike primjerene dobi, samostalno donose odluke, razumiju svoje emocije, prakticiraju strategije emocionalne regulacije i modeliraju vještine suočavanja.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Goodwin, C. (2023). Does Overprotective Parenting Lead to Anxiety in Children? Psychology Today.
  2. Mathijs, L. i sur. (2023). Overprotective parenting and social anxiety in adolescents: The role of emotion regulation. Journal of Social and Personal Relationships, 10.1177.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu