Vaše dijete je u izazovnom razdoblju života? Evo pet načina kako mu možete pomoći

Brojni se roditelji suočavaju s izazovima s kojima se bore njihova djeca u različitim aspektima života

Brojni se roditelji suočavaju s izazovima s kojima se bore njihova djeca u različitim aspektima života, kao što su akademski neuspjesi, nesigurnost posla, problemi u vezi ili izazovi mentalnog zdravlja.

Unatoč ozbiljnoj želji da budu podrška, roditelji se suočavaju sa surovom stvarnošću da njihova djeca moraju sama odrediti svoj put i da trebaju stvoriti ravnotežu između pružanja pomoći i poticanja neovisnosti.

Dugotrajna i nepredvidiva priroda ovih izazova može pogoršati nevolje roditelja, ostavljajući ih preopterećenima i nesigurnima oko najboljeg načina da djeluju kako bi pomogli svojoj djeci da postignu stabilnost i ispunjenje.

Važno je da roditelji shvate da ne mogu kontrolirati izbore svoje djece.

Međutim, mogu usvojiti zdraviji način razmišljanja kako bi promovirali brigu o sebi i istovremeno bili pozitivan uzor.

Važno je da roditelji shvate da ne mogu kontrolirati izbore svoje djece
FOTO: Shutterstock

Evo pet temeljnih strategija kako to učiniti.

Potaknite samoosnaživanje i neovisnost

Potaknite dijete da se aktivno bavi svojim izazovima i identificira rješenja. Prepoznavanjem i slavljenjem njihovih snaga i postignuća možete usaditi osjećaj osnaženosti i podići njihovo samopouzdanje.

Postavite granice i dajte prednost brizi o sebi

Dok pružate podršku, održavajte zdrave granice i potaknite dijete da preuzme odgovornost za svoje postupke.

Olakšajte povezivanje s mrežama podrške

Potaknite svoje dijete da gradi odnose izvan obitelji radi dodatne emocionalne podrške i različitih perspektiva. Primjerice, povezivanje s mentorima ili grupama za podršku može ponuditi vrijedne uvide i smanjiti osjećaj izoliranosti.

Pratite napredak i prilagođavajte strategije podrške

Redovito procjenjujte napredak djeteta i prema tome prilagodite svoje strategije podrške. Ostanite fleksibilni i reagirajte na njihove rastuće potrebe dok se nose sa svojim izazovima.

Obrazujte se o relevantnim pitanjima

Odvojite vrijeme da se obrazujete o specifičnim izazovima s kojima se vaše dijete suočava. Razumijevanjem njihovih borbi, kao što je npr. ovisnost o drogama, možete pružiti informiraniju pomoć i podršku.

Potpora djetetu koje se bori zahtijeva strpljenje, empatiju i spremnost na prilagodbu. Upamtite da je svaki pojedinac jedinstven i da ne postoji univerzalni pristup. Primjenom ovih strategija roditelji mogu bolje pomoći djeci u prevladavanju prepreka i kretanju prema svjetlijoj budućnosti.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Bernstein, J. (2024). The 5 Best Ways to Help Your Struggling Adult Child. Psychology Today.
  2. Burns, J. What to Do When Your Adult Child Is Messing Up. Parent Cue.
  3. HELPING A STRUGGLING ADULT CHILD. Focus on the Family.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu