Posljedice su drastične! Roditelji, evo važnog savjeta za odgoj kad su u pitanju društvene mreže

ključno je razmotriti potencijalni utjecaj društvenih mreža na raspoloženje i ponašanje vašeg tinejdžera

Društvene mreže donose razne prednosti tinejdžerima, poput pružanja i primanja društvene podrške, poticanja osjećaja zajednice i širenja perspektiva. Međutim, ključno je razmotriti potencijalni utjecaj na raspoloženje i ponašanje vašeg tinejdžera.

Kako društvene mreže utječu na mlade?

Postoje pojedina istraživanja koja ispituju poveznicu mentalnog zdravlja i društvenih mreža. Metaanaliza iz 2023. pokazuje da društvene mreže često potiču društvene usporedbe, osobito kod ranjivih pojedinaca.

Takve usporedbe, u kojima netko procjenjuje svoj život u odnosu na druge, obično se događaju na društvenim mrežama i mogu dovesti do smanjenog osjećaja blagostanja i vlastite vrijednosti.

I ostali stavovi i ponašanja povezani s društvenim mrežama mogu predstavljati prijetnju mentalnom zdravlju. Pasivna uporaba, poput “skrolanja“, povezana je s višim razinama anksioznosti, depresije, simptoma stresa i impulzivne kupnje.

Korištenje nalik ovisnosti povezuje se s dugotrajnim tjeskobama, dok se fokus na samoprezentaciju na društvenim mrežama povezuje s više problema s mentalnim zdravljem i smanjenom kvalitetom života.

Strah od propuštanja (FOMO) povezan je s tjeskobom, isprekidanim snom, poteškoćama u koncentraciji i borbom da se pronađe zadovoljstvo izvan društvenih mreža.

Mladi i društvene mreže – opasnosti

Osim istraživanja, anegdotski dokazi također upućuju na to da faktori poput utjecaja viralnih trendova i izazova te opasnosti od ekstremnih pokušaja selfieja (npr. selfieja na rubovima litice i sl.) mogu predstavljati životnu ugrozu, a posljedica kombiniranja perfekcionizma s društvenim mrežama, internetskog zlostavljanja i mogućnosti usporedbe na društvenim mrežama mogu pridonijeti i lošem mentalnom zdravlju i poremećajima prehrane.

devet od 10 tinejdžera koristi YouTube
FOTO: Shutterstock

Profit iznad sigurnosti

Prema Reutersu, u tužbama protiv tvrtki društvenih mreža navodi se da je prioritet profit iznad sigurnosti, s tvrdnjama o nenadziranom i neograničenom pristupu koji dovodi do negativnih fizičkih, mentalnih i emocionalnih posljedica, uključujući samoubojstvo.

Podaci iz njihove nedavne ankete pokazuju veliku upotrebu društvenih mreža među tinejdžerima – oko devet od 10 koristi YouTube, a otprilike polovica koristi TikTok, Snapchat i Instagram na dnevnoj bazi. Kontinuirano znanstveno istraživanje otkrit će više o vezama između stavova, emocija i ponašanja povezanih s korištenjem društvenih mreža.

Savjet za odgoj

Kao roditelj ili skrbnik ključno je da se uključite u razgovore o online iskustvima vašeg tinejdžera. Osvrćući se na dosadašnju praksu razgovora o školi i prijateljima, prilagodite svoj pristup njihovom društvenom životu na internetu. Postavljajte pitanja na način koji im odgovara, istražujući njihove omiljene platforme, emocije tijekom korištenja društvenih mreža, izazove društvenog života na mreži i percepcije njegovog utjecaja na njihovu dobrobit.

Dok se tinejdžeri u početku mogu opirati takvim upitima, iskazivanje istinske brige za njihov društveni život i mentalno zdravlje definitivno se isplati. Resursi o pismenosti na društvenim mrežama i traženju podrške od prijatelja, drugih roditelja ili terapeuta mogu pomoći u vođenju ovih razgovora.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu