S koliko su godina vaša djeca počela koristiti društvene mreže? Prema stručnjacima ovo je primjerena dob kako biste izbjegli štetu

Glavni američki liječnik Vivek Murthy istaknuo je da su djeca u dobi do 13 godina premala za društvene mreže jer još razvijaju svoj identitet

Glavni američki liječnik Vivek Murthy istaknuo je da su djeca u dobi do 13 godina premala za društvene mreže jer još “razvijaju svoj identitet”.

Meta, Twitter i mnoštvo drugih divova među društvenim medijima dopuštaju 13-ogodišnjacima da se pridruže njihovim platformama.

Murthy je za CNN Newsroom rekao:

Ja, osobno, na temelju podataka koje sam vidio, vjerujem da je 13 godina prerano. To je dob za koju je jako važno da razmislimo o tome kako oni razmišljaju o vlastitoj vrijednosti i svojim odnosima. A često iskrivljeno okruženje društvenih medija čini medvjeđu uslugu mnogima od te djece.

Broj tinejdžera na društvenim mrežama izazvao je uzbunu među medicinskim stručnjacima, koji ukazuju na sve veći broj istraživanja o štetnosti koju takve platforme mogu nanijeti adolescentima.

Broj tinejdžera na društvenim mrežama izazvao je uzbunu među medicinskim stručnjacima
FOTO: Shutterstock

Prvi čovjek američkog javnog zdravstva Murthy priznao je poteškoće u onemogućavanju djeci da se koriste tim platformama s obzirom na njihovu popularnost, ali je sugerirao da roditelji mogu postići uspjeh predstavljanjem ujedinjene fronte.

Ako se roditelji mogu udružiti i reći da, ujedinjeni, neće dopustiti djeci da koriste društvene medije do 16, 17, 18 ili koju god dob odaberu, to je mnogo učinkovitija strategija u osiguravanju toga da djeca ne budu rano izložena šteti.

Pročitajte članak “Apel roditeljima: Djeca koja provode sate pred ekranima imaju veće šanse da razviju ovaj opasan poremećaj“.

Može utjecati i na razvoj mozga

Novo istraživanje sugerira da surfanje društvenim medijima može promijeniti kemiju mozga adolescenata.

Prema studiji objavljenoj ovog mjeseca u časopisu JAMA Pediatrics učenici koji su redovitije pregledavali društvene mreže pokazali su veću neuralnu osjetljivost u određenim dijelovima svojeg mozga, zbog čega su njihovi mozgovi s vremenom više reagirali na društvene posljedice.

Novo istraživanje sugerira da surfanje društvenim medijima može promijeniti kemiju mozga adolescenata
FOTO: Shutterstock

Psihijatri poput dr. Adriane Stacey godinama ukazuju na tu pojavu. Stacey, koja prvenstveno radi s tinejdžerima i učenicima, ranije je za CNN rekla da korištenje društvenih medija izaziva “izbacivanje dopamina” u mozgu:

Kada radimo stvari koje izazivaju ovisnost, poput upotrebe kokaina ili pametnih telefona, naš mozak otpušta puno dopamina odjednom. Govori našem mozgu da to nastavi koristiti. Posebno je kod tinejdžera taj dio mozga zapravo hiperaktivan u usporedbi s odraslima. Ne mogu se motivirati da rade bilo što drugo. 

Nedavne studije pokazuju druge načine na koje prekomjerno vrijeme ispred ekrana može utjecati na razvoj mozga. Kod male je djece npr. prekomjerno vrijeme ispred ekrana značajno povezano sa slabijim vještinama pismenosti i sposobnošću korištenja ekspresivnog jezika.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu