Apel roditeljima: Djeca koja provode sate pred ekranima imaju veće šanse da razviju ovaj opasan poremećaj

Među predtinejdžerima koji provode previše vremena za ekranima pametnih telefona ili računala uočeni su veći izgledi za razvoj opsesivno-kompulzivnog poremećaja

Među predtinejdžerima koji provode previše vremena za ekranima pametnih telefona ili računala uočeni su veći izgledi za razvoj opsesivno-kompulzivnog poremećaja (OKP), pokazalo je novo istraživanje.

Šanse da se u ovoj dobnoj skupini razvije OKP u dvogodišnjem razdoblju porasle su za 13 % za svaki sat igranja videoigrica i za 11 % za svaki sat gledanja videa, rezultati su nove studije koju su proveli istraživači sa sveučilišta UC San Francisco (UCSF), a objavljeni su u stručnom časopisu Journal of Adolescent Health

Glavni autor studije upozorio je roditelje da previše vremena provedenog pred ekranima može vrlo štetno utjecati na mentalni razvoj djece u predtinejdžerskoj dobi. Dr. Jason Nagata, pedijatar i asistent na UCSF-u, je istaknuo:

Djeca koja provode previše vremena igrajući videoigrice kažu da s vremenom osjećaju potrebu da nastave s takvim igrama te kažu da ne uspijevaju prestati unatoč svojim nastojanjima. Intruzivne, neželjene misli o sadržaju videoigara u neke se djece mogu razviti u opsesije ili kompulzije, a neprestano gledanje video sadržaja predtinejdžere potiču na kompulzivno praćenje sličnog sadržaja. Takvo ponašanje obično pogoršavaju algoritmi i reklame.
Pokazalo se da su videoigre i streaming videa povezani s većim rizikom od razvoja OKP-a
FOTO: Shutterstock

Zbog OKP-a mogu patiti svi životni aspekti

Opsesivno-kompulzivni poremećaj spada u skupinu anksioznih poremećaja, a karakterizira ga pojava opsesivnih misli i kompulzivnih radnji. Osobe koje pate od ovog poremećaja shvaćaju iracionalnost svojih postupaka i doživljavaju ih neugodnim, ali ih ne uspijevaju spriječiti. Zbog toga mogu patiti svi životni aspekti (posao, škola, međuljudski odnosi), a mnoge aktivnosti mogu postati limitirane. 

Pročitajte članak “Opsesivno-kompulzivni poremećaj (OCD) – simptomi i liječenje“.

Američki su istraživači u sklopu istraživanja pitali 9.204 predtinejdžera u dobi od devet do 10 godina koliko vremena provode na različitim platformama. Prosjek je iznosio 3,9 sati dnevno i pritom je bila isključena upotreba ekrana u obrazovne svrhe. Dvije godine kasnije kod 4,4 % predtinejdžera otkriven je novonastali OKP.

Pokazalo se da su videoigre i streaming videa povezani s većim rizikom od razvoja OKP-a.

Slanje poruka, videochat i društveni mediji nisu bili pojedinačno povezani s OKP-om, no to je možda zato što ih predtinejdžeri uključeni u istraživanje nisu često koristili, rekli su istraživači, dodavši da se rezultati mogu razlikovati u slučaju starijih tinejdžera.

Previše vremena provedenog pred ekranima može vrlo štetno utjecati na mentalni razvoj djece u predtinejdžerskoj dobi
FOTO: Shutterstock

Roditelji, osvijestite opasnosti

Dr. Nagata i njegovi kolege su otkrili da se vrijeme koje su adolescenti provodili pred ekranima u vrijeme pandemije udvostručilo. Nagata je iznio i prijedlog:

Premda vrijeme provedeno pred ekranom može imati nekih prednosti, osobito kada su posrijedi obrazovanje i povećana socijalizacija, roditelji bi trebali biti svjesni mogućih rizika, posebno za mentalno zdravlje djeteta. Članovi obitelji mogli bi se dogovoriti o korištenju internetskih sadržaja ili medija, tako da se prije spavanja oni izostave. 

Istraživanje je objavljeno u trenutku kada su objavljeni i rezultati odvojene studije kojom se roditelji upozoravaju da sasvim maloj djeci dugoročno mogu nanijeti više štete nego koristi ako im često daju pametne telefone da ih umire. Rezultati su objavljeni u časopisu JAMA Pediatrics, a studijom je obuhvaćeno 422 roditelja i 422 djece u dobi 3 – 5 godina u razdoblju od kolovoza 2018. do siječnja 2020.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu