Djeca i tinejdžeri primaju ogroman broj obavijesti na svoje telefone tijekom dana i noći! Evo zašto to može biti štetno za njih

Djeca i tinejdžeri primaju ogroman broj obavijesti na svoje telefone

Četrnaestogodišnja Armita Mojazza predana je obožavateljica Harryja Stylesa.. Dok “vrti” videozapise na TikToku, Stylesovi videozapisi stalno se pojavljuju, prilagođeni njezinim interesima. To, u kombinaciji s obavijestima s raznih platformi društvenih medija, navodi Armitu, koja dolazi iz White Plainsa u New Yorku, da provede do pet sati na ekranu radnim danima i najmanje osam sati vikendom, prenosi portal NBC News.

Shahrzad Mojazza, njezina majka, bila je zatečena kada je otkrila razmjere internetske aktivnosti svoje kćeri, primijetivši da se “osjeća se kao da se budi s ovim vijestima”.

dječje navike korištenja pametnih telefona
FOTO: Shutterstock

Štetnost korištenja pametnih telefona za djecu

Nedavno izvješće fokusiralo se na dječje navike korištenja pametnih telefona, nudeći upozorenje za roditelje. Djeca poput Armite primaju ogroman broj obavijesti na svoje telefone tijekom dana i noći, čak i tijekom školskih sati ili kada bi se trebali odmarati. Jim Steyer, osnivač Common Sense Media, opisao je to kao “konstantno zujanje”, naglašavajući kako djeca posežu za svojim telefonima prije svega, čak i prije nego što se posvete osobnim potrebama.

Studija objavljena u Common Sense Media otkriva da približno polovica djece u dobi 11 – 17 godina dnevno primi najmanje 237 obavijesti. Četvrtina ovih obavijesti javlja se tijekom školskih sati, a 5 % se događa noću. Neki čak prime gotovo 5.000 obavijesti unutar 24 sata, uglavnom na temelju upozorenja društvenih medija.

Dr. Benjamin Maxwell, stručnjak za dječju i adolescentnu psihijatriju, izrazio je veliku zabrinutost zbog ovog vrlo stimulativnog digitalnog okruženja, sugerirajući da ono može nepovoljno utjecati na kognitivne sposobnosti, raspon pažnje i pamćenje, posebno tijekom ključnih razvojnih faza. Postavio je pitanja o mogućim dugoročnim posljedicama koje su i dalje nepoznate.

obavijesti na pametnom telefonu
FOTO: Shutterstock

Istraživanje na 203 mladih sudionika

U istraživanju je sudjelovalo 203 mladih sudionika u dobi 11 – 17 godina. Ti subjekti su na devet dana instalirali aplikaciju na svoje telefone kako bi pratili korištenje pametnog telefona, pružajući detaljne podatke o korištenju aplikacije i broju obavijesti. U anketu su uključene platforme društvenih medija kao što su TikTok, Snapchat, Facebook, Instagram i Discord.

Iznenađujuće je otkriće da je 59 % djece bilo na mreži od ponoći do 5:00, pri čemu su se neki koristili društvenim mrežama, dok su drugi koristili svoje telefone za slušanje umirujuće glazbe ili bijelog šuma kako bi lakše zaspali.

Zapanjujućih 97 % djece bilo je na svojim telefonima tijekom redovnih školskih sati. Iako bi obavijesti na pametnom telefonu potencijalno mogle odvratiti njihovu pozornost, izvješće ne preporučuje školama provođenje strogih pravila za pametne telefone.

Voditeljica istraživanja, dr. Jenny Radesky, naglasila je potrebu da škole surađuju s mladim pojedincima kako bi im pomogle da uspostave kontrolu nad korištenjem telefona. Mnoga su djeca izjavila da koriste svoje telefone za komunikaciju s roditeljima tijekom školskih sati ili kao sredstvo za mentalni odmor od školskih zahtjeva.

Studija je također otkrila da mnoga djeca pokušavaju upravljati svojim online aktivnostima koristeći postavke “ne uznemiravaj” na svojim telefonima. Kako odrastaju, razvijaju bolji osjećaj kada i kako koristiti svoje telefone kako bi izbjegli osjećaj pretrpanosti obavijestima.

Međutim, privlačnost obavijesti ostaje neodoljiva mnogim tinejdžerima, uključujući Armitu Mojazzu. Iako postavlja ograničenja u vremenu koje provodi ispred ekrana, priznaje da ih često prekoračuje.

Kontrola nad vremenom ispred ekrana
FOTO: Shutterstock

Kontrola nad vremenom ispred ekrana

Glavne platforme društvenih medija pozabavile su se izvješćem, a TikTok, Snapchat, Discord i Meta (vlasnik Facebooka i Instagrama) podijelili su korake koje su poduzeli kako bi korisnicima, posebice tinejdžerima, omogućili veću kontrolu nad vremenom koje provodi ispred ekrana i obavijestima.

Stručnjaci Common Sense Media predlažu određena pitanja koja roditelji mogu postaviti svojoj djeci kako bi stekli uvid u njihovu upotrebu pametnih telefona. Oni potiču razgovore bez osuđivanja i zagovaraju roditelje da podijele svoje internetske navike.

Naposljetku, savjetuje se da se oduzimanje telefona ne koristi kao redoviti oblik kazne, jer to može spriječiti otvorenu komunikaciju s djecom o njihovim aktivnostima na internetu. Naglašava se važnost zdravorazumskog roditeljstva u upravljanju ovim digitalnim dobom.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu