Eggshell parents ili roditeljstvo u ljusci jajeta: Dovodi djecu do psihosomatskih oboljenja i kroničnih bolesti! Psihologinja otkriva o čemu je riječ

Eggshell parents

Eggshell parents ili roditeljstvo u ljusci jajeta predstavlja roditeljski stil odgoja popraćen nestabilnim raspoloženjima roditelja, njihovim nedosljednim i nepredvidivim ponašanjem te nekontroliranim ispadima koji često nemaju jasan uzrok u okolini.

Upravo zbog takvih ponašanja, njihova djeca hodaju oko njih kao po ljuskama jajeta, s pretjeranim oprezom i strahom da će ih nekim svojim postupkom povrijediti, isprovocirati ili dovesti do eksplozije emocija. Nažalost, što god dijete učinilo, roditeljsko ponašanje je toliko nepredvidivo i često nema nikakve povezanosti sa stvarnim stresorima u okolini, nego s teškim emocionalnim prazninama i roditeljskim nesigurnostima.

roditeljstvo u ljusci jajeta
FOTO: Shutterstock

Eggshell parents i emocionalno nestabilni roditelji

Roditeljstvo u ljusci jajeta predstavlja stil roditeljstva povezan s emocionalno nezrelim i nestabilnim roditeljima koji su vjerojatno u nekom trenutku svojeg života doživjeli zastoj u vlastitom emocionalnom razvoju. Stručnjaci smatraju da je taj zastoj često povezan s doživljenim traumama u djetinjstvu koje osoba nije uspjela proraditi do odrasle dobi, nego ih prenosi na djecu putem prilično negativnog i nestabilnog roditeljskog stila (transgeneracijska trauma).

Emocionalna zrelost povezana je s emocionalnom inteligencijom koju je potrebno razvijati od prvog dana života, a podrazumijeva sposobnost prepoznavanja, izražavanja i reguliranja vlastitih emocija, ali i sposobnost prepoznavanja emocija drugih ljudi uz mogućnost suosjećanja i adekvatnog odgovaranja na njih.

Međutim, kada od ranog djetinjstva nedostaje emocionalna podrška od strane roditelja, dijete zaostaje u emocionalnom razvoju, odrasta u prilično nesigurnom okruženju i gradi nestabilne emocionalne stilove koji se kasnije u roditeljskoj ulozi mogu projicirati kroz eggshell roditeljstvo.

Emocionalno nezreli roditelji ne znaju kako izraziti i kontrolirati vlastite emocije, često su previše usredotočeni na sebe i ne znaju adekvatno odgovoriti na potrebe djeteta. Mnogi od njih reagiraju preburno na najmanje sitnice, ponekad su previše pasivni ili previše kontrolirajući, a često se doimaju emocionalno distanciranima u životima svoje djece.

Upitna je i prisutnost empatije koju ovakvi roditelji mogu pokazati u određenoj situaciji, a sukladno tome i odsutnost emocionalne podrške djeci. Stručnjaci tvrde da emocionalno nezreli roditelji svoju djecu stavljaju u prilično ugrožavajući položaj tako što od njih zahtijevaju da uvijek moraju biti pretjerano oprezni što će sljedeće napraviti ili reći, ne znajući što bi od strane roditelja mogli dobiti.

Roditeljstvo u ljusci jajeta popraćeno je nepredvidivim, iznenadnim i burnim emocionalnim ispadima roditelja
FOTO: Shutterstock

Odrastanje uz eggshell roditelje – hodanje po ljuskama jajeta

Roditeljstvo u ljusci jajeta popraćeno je nepredvidivim, iznenadnim i burnim emocionalnim ispadima roditelja koji često nisu uzrokovani trenutnim događajima u okolini. Težinu odrastanja u takvom okruženju najbolje shvaćaju djeca, danas odrasli ljudi, koji su zaista prošli kroz takav tretman. Roditelji koji su toliko usmjereni na sebe, egocentrični i pomalo narcisoidni, često teški i nezreli u svojim postupcima i izborima, nerijetko natjeraju dijete da nauči kako brzo odrasti i preuzeti brigu za sebe (i za svoje roditelje) da bi preživjelo.

Glavne karakteristike eggshell roditeljstva su nepredvidivost, ekstremni porast emocionalnog doživljaja i reakcije (emocionalni rollercoaster), brza promjena raspoloženja i osjećaj stalne praznine. Neki stručnjaci sumnjaju da je pozadina ovakvog roditeljskog stila potencijalna prisutnost određenih simptoma graničnog i/ili narcisoidnog poremećaja ličnosti kod jednog ili oba roditelja, a u pitanju mogu biti i neki drugi psihički problemi.

Međutim, važno je imati na umu da roditeljstvo nije nimalo lako i da su mnogim roditeljima potrebne pomoć i podrška u učenju roditeljskih vještina i strategija koje bi odgovarale djetetovom temperamentu. Stoga, zaključivanje o poremećajima u pozadini eggshell roditeljstva nije preporuka dok se ne sagleda šira slika, iz roditeljske i dječje perspektive.

Eggshell roditelji skloni su impulzivnim verbalnim ispadima te osjećajima ljutnje i bijesa, a time su djetetove potrebe često zanemarene i stavljene po strani, dok dijete uči kako takvom roditelju pomoći, zaštititi ga i preuzeti ulogu “odrasle” osobe, iako kronološki ni psihološki tome nije ni blizu.

Eggshell roditelji skloni su impulzivnim verbalnim ispadima te osjećajima ljutnje i bijesa
FOTO: Shutterstock

Djeca ovakvih roditelja su danas odrasle osobe koje su bile prisiljene tijekom svojeg odrastanja biti usmjerene na prepoznavanje emocionalnih potreba drugih, odnosno svojih roditelja, s ciljem da im pomognu i zaštite ih kako bi bili sigurni, prihvaćeni i poštovani od strane roditelja. Preuzimanje odgovornosti u tako ranoj dobi dovelo je takvu djecu do toga da ni u odrasloj dobi ne znaju prepoznati i ispuniti vlastite potrebe zato što su one od prvog dana bile zanemarivane.

Često su skloni potiskivanju vlastitih emocija što može dovesti do brojnih psihosomatskih oboljenja i kroničnih bolesti.

Roditeljstvo u ljusci jajeta destruktivno je u svakom pogledu.

Za djecu to predstavlja začarani krug traženja poštovanja i ljubavi od strane roditelja stavljanjem sebe u odraslu poziciju, a za roditelje to predstavlja neprestano zadovoljavanje vlastitih emocionalnih praznina koje nose iz vlastitog djetinjstva i nastoje ostvariti preko svoje djece jer nisu uspjeli od svojih roditelja.

Ako djeca emocionalno nezrelih roditelja ne osvijeste kroz kakvo odrastanje su prošli i do čega ih je to dovelo, postoji velika vjerojatnost da će i sami raditi isto – tražiti da njihova djeca odgovaraju na njihove potrebe koje im roditelji nisu zadovoljili. Pitanje je samo kako će se njihovo roditeljstvo izraziti – kroz burne emocionalne reakcije ili pasivnost, kroz pretjerani perfekcionizam ili potpunu distanciranost itd.

Oslobađanje od boli nanesene tijekom odrastanja uz emocionalno nestabilne roditelje nije jednostavno
FOTO: Shutterstock

Eggshell parents – kako pomoći i prestati hodati po ljuskama jajeta?

Oslobađanje od boli nanesene tijekom odrastanja uz emocionalno nestabilne roditelje nije jednostavno. Prvi korak je shvaćanje da ste uopće imali takve roditelje, a onda prihvaćanje posljedica koje ste izvukli iz toga. Teško je osvijestiti koje sve konfuzije iz djetinjstva ometaju i ograničavaju zdrav razvoj u odrasloj dobi. Kroz nove i pozitivne odnose u odrasloj dobi osoba će vjerojatno shvatiti koje obrasce ponašanja vuče iz odrastanja uz emocionalno nezrele roditelje i nastojati ih mijenjati.

Nažalost, mnoga djeca ovakvih roditelja su bila zanemarivana ili čak i zlostavljana, verbalno i/ili neverbalno, tijekom svojeg djetinjstva. Mnogi od njih još uvijek ne mogu zacijeliti rane koje su zadobili u prvim godinama svojeg života. Neki od njih su još uvijek pod utjecajem teških i egocentričnih roditelja koji im predbacuju za donošenje vlastitih životnih odluka, izazivaju krivnju zbog osamostaljivanja ili na sve načine zahtijevaju ostajanje uz njih i ispunjavanje njihovih potreba, kao što je to bio slučaj tijekom cijelog odrastanja.

Emocionalno nezreli odrasli pojedinci skloni su manipulaciji, kontroliranju drugih i laganju kako bi dobili ono što žele, a osobe s pretjeranom empatijom koje su cijeli život nastojale ugoditi takvim pojedincima da bi dobili ljubav teško se mogu oduprijeti negativnim posljedicama takvog tretmana (npr. nisko samopoštovanje i samopouzdanje, razvoj anksioznosti, depresije i drugih psihičkih poteškoća u odrasloj dobi).

Shvaćanje da ste možda imali takvo odrastanje dovodi vas u odrasloj dobi do brojnih životnih raskrižja u kojima je potrebno donijeti naizgled teške, ali izuzetno važne odluke, zauzeti se za sebe, naučiti prepoznavati vlastite potrebe, stvarati svoj život te shvatiti (i prihvatiti) da niste dobili ono što ste trebali od svojih roditelja.

Traženje pažnje i ljubavi, podrške i poštovanja tijekom formativnih godina, a nedobivanje istog, može dovesti do traženja svega toga u odrasloj dobi, ali možda na krive načine (posebno u partnerskim odnosima). To ne znači da ćete biti isti takvi roditelji svojoj djeci, ali možete otići u drugu krajnost – da ste previše angažirani oko djece i zatrpavate ih ljubavlju i brigom čime također stvarate teret. Zato je važno osvijestiti problem, dati mu ime i pronaći moguća rješenja, a onda postepeno naučiti usmjeriti vlastiti život u boljem smjeru.

prva preporuka je rad na sebi
FOTO: Shutterstock

Ako ste prepoznali problem, prva preporuka je rad na sebi, odnosno uključivanje u psihoterapijski tretman i traženje stručne pomoći. Također, preporučujemo knjige koje će vam pomoći rasvijetliti vlastito stanje i dati korisne savjete za daljnji rad na sebi:

  • Mason, P. T. i Kreger, R. (2003). Prestanite hodati po ljuskama jajeta. Naklada Jesenski i Turk: Zagreb.
  • Gibson, L. C. (2023). Odrasla djeca emocionalno nezrelih roditelja. Harfa: Split.
  • Maté, G.. (2020). Kad tijelo kaže ne. Mozaik knjiga: Zagreb.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Gibson, L. C. (2023). Odrasla djeca emocionalno nezrelih roditelja. Harfa: Split.
  2. Lai-Lim, C. (2023). How To Tell If You Are An Eggshell Parent, Or If You Had One. Her World.
  3. Mayer, B. A. (2023). What Is Eggshell Parenting? Parents.
  4. Mason, P. T. i Kreger, R. (2003). Prestanite hodati po ljuskama jajeta. Naklada Jesenski i Turk: Zagreb.

Ocijenite članak

4 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu