Narcisoidna majka: Ostavlja dubok trag na dječjoj psihi! Psihologinja otkriva kako je prepoznati i kako se nositi s njom

Narcisoidna majka

Uloga majke u životu djeteta je neizmjerno važna i utječe na gotova sva područja njegovog života. Većina majki ima poseban odnos sa svojom djecom, a majčinska bezuvjetna ljubav je nešto što ni najveći stručnjaci nikad neće moći izmjeriti.

No, postoji i druga strana medalje, a to je narcisoidna majka, odnosno narcisoidna žena koja pati od psihičkog poremećaja ličnosti koji obilježavaju grandioznost, potreba za divljenjem i nedostatak empatije

Narcisoidne majke su one majke koje ne vole svoju djecu, a nerijetko se dogodi da njihov poremećaj stvori i narcisoidno dijete.

Drugim riječima, narcisoidne majke koje ne mogu voljeti svoju djecu boluju od narcističkog poremećaja ličnosti koji počinje u ranoj odrasloj dobi i prisutan je u različitim situacijama.

One su opčinjene pojmom o sebi te nemaju dovoljno ljubavi za svoju djecu.
Narcisoidna majka i sin
FOTO: Shutterstock

Narcisoidna majka – karakteristike

Narcisoidna majka je osoba koja ima potrebu na različite načine pokazivati svoju veličinu i moć nad djetetom, a najčešće je možete prepoznati po sljedećim karakteristikama:

 • posjeduje grandiozni osjećaj vlastite važnosti
 • prekomjerno se divi sama sebi i svojim sposobnostima
 • nema dovoljno razvijenu empatiju
 • iskorištava dijete kako bi dobila ono što želi
 • manipulira djecom kako bi ostvarila fantazije neograničenog uspjeha, moći, pameti i ljepote
 • ponaša se arogantno i oholo
 • jako je osjetljiva na kritike, a ujedno neprestano kritizira vlastitu djecu
 • voli se hvaliti svojim majčinstvom pred drugima i zahtijeva biti u centru pažnje
 • uživa u nabijanju osjećaja krivnje zato što zahtijeva da je uvijek u pravu
 • nikada ne preuzima odgovornost za svoje postupke, već za njih okrivljuje djecu
 • često fizički zlostavlja djecu, a psihičko zlostavljanje je neprestano.
Narcisoidna majka prema kćeri
FOTO: Shutterstock

Narcisoidna majka – kako se s njom nositi?

Narcisoidna majka pati od narcističkog poremećaja ličnosti koji se ne može izliječiti, ali se simptomi mogu značajno ublažiti. No, kada je u pitanju narcisoidni poremećaj ličnosti, ljubav je potpuno strana pojava za takve pojedince.

Međutim, općenito možemo zaključiti kako je život s narcisoidnom majkom zasigurno teži nego kada je u pitanju narcisoidni otac, prvenstveno zato što su upravo majke one koje su nas mjesecima nosile ispod svojeg srca i predstavljaju nepresušni izvor ljubavi za djecu.

Isto tako, narcisoidna majka prema kćeri ima poseban, osjetljiviji odnos od onog koji imaju narcisoidna majka i sin. Kćeri su obično više povezane s majkama tijekom cijelog života, dok se sinovi u većini situacija ranije osamostale i emocionalno odvoje od roditelja.

Narcisoidna majka - utjecaj na djecu
FOTO: Shutterstock

Narcisoidna majka – utjecaj na djecu

Djeca s narcisoidnim majkama nikad ne mogu napredovati zato što one iz njih emocionalno, psihički i fizički crpe svu energiju, truju njihov život negativnostima i uništavaju svaku želju za ostvarenjem ciljeva.

Narcisoidne majke ponekad toliko mogu uništiti život djeteta da ono pomišlja na suicidalne radnje zbog pretjeranog osjećaja krivnje za takvo stanje i straha za budućnost. U većini situacija narcisoidnost se ukazuje tek nakon rođenja djece i nije kod svih žena jednaka.

One koje pate od ovakvog poremećaja ličnosti obično dobro znaju prekriti svoje stanje prije braka dok ne dobiju ono što žele, zato što je zaista teško zamisliti kako može izdržati narcisoidna osoba u vezi.

Nažalost, svi simptomi poremećaja se uglavnom iskaljuju na neiskvarenu djecu koja već od početka svojeg života trpe neopisivo teške životne uvjete koji nerijetko ostavljaju dubok trag na njihovoj psihi.

Narcisoidnost se ne može potpuno izliječiti, ali se simptomi mogu ublažiti redovitim odlascima na psihoterapije
FOTO: Shutterstock

Narcisoidna majka – kako joj pomoći?

Narcisoidnost se ne može potpuno izliječiti, ali se simptomi mogu ublažiti redovitim odlascima na psihoterapije te podrškom prijatelja i obitelji.

No, narcisoidni pojedinci su upravo specifični po tome što ne uočavaju probleme koje imaju i ne žele priznati da s njima nešto nije u redu.

Ono što bi definitivno trebalo postojati kod narcisoidnih majki jesu redovita obiteljska medijacija i psihološko savjetovanje koje će pratiti rast i razvoj djece te stanje majki. Iako neki smatraju da je najbolje prekinuti svaki kontakt s takvim majkama, one su ipak obitelj i to je nešto najteže što se može učiniti.

Iako je put poboljšanja dugotrajan i mukotrpan, ali uvijek morate vjerovati da će se sve to na kraju isplatiti.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   10

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu