Pregoreksija: Ovaj je poremećaj sve češće prisutan u medijima zbog poznatih trudnica! Psihologinja otkriva detalje

Pregoreksija

Poremećaji u prehrani veliki su zdravstveni problem u posljednjih nekoliko godina. Među onim manje poznatima ističe se pregoreksija, izraz koji se koristi za opisivanje poremećaja u prehrani tijekom trudnoće. Iako nije službena dijagnoza, pregoreksija je itekako prisutna kod mnogih trudnica, a uočava se u nepravilnoj prehrani tijekom trudnoće, strogim dijetama i restrikcijama u prehrani te ekstremnom vježbanju.

Sva navedena ponašanja mogu ozbiljno ugroziti zdravstveno stanje majke i bebe, posebno ako se na vrijeme ne potraži pomoć.
Poremećaj u prehrani tijekom trudnoće
FOTO: Shutterstock

Što je pregoreksija?

Pregoreksija je izraz često prisutan u medijima posljednjih godina, ali i u stvarnosti. Statistički podaci pokazuju porast svih poremećaja u prehrani (anoreksije, bulimije i kompulzivnog prejedanja), ali i onih nespecifičnih oblika poremećaja u prehrani kojih je sve više (manoreksija, ortoreksija, bigoreksija, pregoreksija itd.). Pregoreksija je poremećaj u prehrani koji se odnosi na trudnice koje tijekom trudnoće imaju pretjeranu potrebu kontrolirati tjelesnu težinu ekstremnim vježbanjem i restrikcijskim unosom prehrane.

Također je prisutna i nenormalna potreba brzog skidanja kilograma nakon poroda, što uz brojne psihičke promjene koje se događaju (hormonske promjene, prilagodbu na novu ulogu, brigu o djetetu) otežava prilagodbu na majčinstvo i povećava rizik od nastajanja ozbiljnijih psihičkih problema (npr. postporođajna depresija).

S obzirom na to da tijelo prolazi kroz brojne promjene tijekom devet mjeseci trudnoće, potrebno mu je minimalno isto toliko da se na zdrav i prirodan način brojne stvari stabiliziraju, pa tako i težina.

Zbog brojnih fizičkih i psihičkih promjena kroz koje žena prolazi tijekom trudnoće, pregoreksija često ostaje u pozadini
FOTO: Shutterstock

Kako prepoznati pregoreksiju?

Zbog brojnih fizičkih i psihičkih promjena kroz koje žena prolazi tijekom trudnoće, pregoreksija često ostaje u pozadini. Mnoge žene svjesno skrivaju simptome zbog silne potrebe za kontrolom tjelesne težine, a neki od znakova upozorenja koje bi svakako trebalo uzeti u obzir su:

 • restrikcijski unos prehrane – pribjegavanje strogim dijetama, odbijanje određene hrane itd.
 • nekvalitetna prehrana i neredoviti obroci – preskakanje obroka, premale porcije s obzirom na stanje, izbjegavanje obroka u društvu
 • pretjerana usmjerenost na sebe i vlastiti izgled, opsesivno brojanje kalorija te stalno provjeravanje tjelesne težine
 • pretjerano i ekstremno vježbanje u svim mjesecima trudnoće unatoč upozorenjima liječnika
 • namjerno izazvano povraćanje i korištenje laksativa
 • osjećaji srama, krivnje i tjeskobe zbog debljanja te strah od gubitka kontrole nad vlastitom tjelesnom težinom
 • izbjegavanje odlazaka na liječničke preglede
 • nemogućnost prihvaćanja nove uloge i promjena koje se događaju (u psihičkom i fizičkom kontekstu).

Nažalost, liječnici procjenjuju da od ovog poremećaja pati sve više žena te da češće obolijevaju one koje su i prije trudnoće bile okupirane tjelesnom težinom i izgledom ili su već prije imale neke poremećaje u prehrani. Kod većine žena pregoreksija ostaje neprepoznata zbog toga što se simptomi nerijetko pripisuju uobičajenim simptomima trudnoće (npr. jutarnje mučnine, često povraćanje, odbijanje određene hrane itd.).

Debljanje tijekom trudnoće je normalno te se smatra da žene u prosjeku dobivaju između 9 – 17 kg u trudnoći
FOTO: Shutterstock

Kako liječiti pregoreksiju?

Poremećaji u prehrani mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene posljedice. Tijekom trudnoće posebno su prisutni zdravstveni rizici povezani s nepravilnom prehranom koji mogu zakomplicirati trudnoću te ugroziti majku i dijete (npr. gubitak koštane mase trudnice, brojni problemi u razvoju djeteta, manja porođajna težina djeteta zbog nedostatka hranjivih tvari, vrtoglavica i iscrpljenost trudnice, intrauterino krvarenje, povećan rizik od gubitka ploda, nemogućnost dojenja itd.).

U početnim mjesecima trudnoće jutarnje mučnine su prisutne kod većine trudnica, stoga je ponekad teško prepoznati simptome pregoreksije, posebno ako ih ni sama trudnica nije svjesna. Poremećaji u prehrani su kombinacija brojnih čimbenika koji pridonose razvoju ovakvih poremećaja, posebno prethodne povijesti poremećaja u prehrani, stresnih događaja bez adekvatne podrške okoline i nerazriješenih psihičkih poteškoća povezanih s depresivnim i anksioznim stanjima.

Svakako treba naglasiti i izraženi društveni pritisak, posebno u virtualnom svijetu, koji nameće ideal mršavosti. Preplavljenost fotografijama nerealnih tijela trudnica itekako utječe na one kojima nedostaje podrška tijekom brojnih promjena i odgovori na mnoga pitanja.

Debljanje tijekom trudnoće je normalno te se smatra da žene u prosjeku dobivaju između 9 – 17 kg u trudnoći, što ovisi o njihovoj tjelesnoj konstituciji.
Liječenje pregoreksije provodi se pod stručnim nadzorom liječnika
FOTO: Shutterstock

Liječnici ne sugeriraju dijetu tijekom trudnoće, nego zdravu prehranu i umjereno kretanje (ako je trudnoća uredna) te socioemocionalnu podršku. Ako je to prisutno i nakon poroda, tijelo će se postupno vraćati u prvobitno stanje i gubiti kilograme tijekom nekoliko mjeseci, što je potpuno normalno i zdravo. Ubrzavanje tog prirodnog procesa može stvoriti brojne zdravstvene komplikacije.

Liječenje pregoreksije provodi se pod stručnim nadzorom liječnika. Vjerojatnije je da će simptome prepoznati bliski članovi obitelji trudnice, zbog čega se savjetuje da se na vrijeme reagira i potraži pomoć. Uz ambulantnu terapiju i nutricionističko savjetovanje te obiteljsku i individualnu psihoterapiju, trudnici je moguće pomoći, pripremiti je za sve ono što dolazi te pružiti adekvatnu stručnu podršku njoj i obitelji. Liječenje je važno i za trudnicu i za bebu, a treba ga nastaviti i nakon poroda (ako je moguće i tijekom nekoliko godina praćenjem potencijalnih simptoma).

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Vasiliu, O. (2023). The complex interplay between psychosocial and biological factors in pregorexia nervosa—a rapid review. Frontiers in Psychology, 14.
 2. Bothwell, S. (2021). What is Pregorexia? Eating Disorder Hope.
 3. Mandera, A. i sur. (2019). The pregorexia-anorexia during the pregnancy. Journal of Education, Health and Sport, 9(5): 137–144.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu