Sve više mladih razmišlja o samoubojstvu! Ovi razlozi stoje iza krize koja pogađa djecu i tinejdžere

Sve više mladih razmišlja o samoubojstvu

Mentalno zdravlje američke mladeži u kritičnom je stanju, pogoršano globalnom pandemijom COVID-19, podijeljenim političkim i društvenim okruženjem i stalnom izloženošću društvenim medijima od rane dobi. Dr. Lee Savio Beers, bivši predsjednik Američke akademije pedijatara, naglašava potrebu za hitnom reakcijom, navodeći da je zabrinutost za mentalno zdravlje djece bila značajna i prije pandemije.

Sve više mladih razmišlja o samoubojstvu

Izvješća zdravstvenih organizacija ističu alarmantno stanje mentalnog zdravlja mladih. CDC je izvijestio o povećanim stopama pokušaja samoubojstva mladih tijekom pandemije, sa značajnim porastom posjeta hitnoj službi zbog sumnje na pokušaje samoubojstva među adolescentima.

Američka akademija za pedijatriju, Američka akademija za dječju i adolescentnu psihijatriju i Udruga dječjih bolnica proglasili su nacionalnu izvanrednu situaciju u mentalnom zdravlju mladih, navodeći kao razlog pogoršanje krize 2010. – 2020., koju je dodatno pojačala pandemija.

Naknadne preporuke pozivale su na provjeru suicidalnih misli kod svih adolescenata, izražavajući ozbiljnost situacije. Izvješće CDC-a iz veljače 2023. istaknulo je dramatičan porast stope samoubojstava među mladim Afroamerikancima, otkrivajući razlike među različitim demografskim skupinama.

Godišnje istraživanje projekta Trevor među LGBTQ mladima u svibnju 2023. izvijestilo je o alarmantnim statistikama, s 41 % osoba koje ozbiljno razmišljaju o samoubojstvu, naglašavajući potrebu za njegom mentalnog zdravlja kojoj mnogi teško pristupaju.

Društvene mreže su povezane s problemima mentalnog zdravlja
FOTO: Shutterstock

Uzroci krize mentalnog zdravlja kod mladih

Temeljni uzroci ove krize su složeni. Pandemija COVID-19 ubrzala je postojeće probleme mentalnog zdravlja mladih, koji su se pogoršavali više od desetljeća. Čimbenici koji pridonose ovom padu uključuju društvene mreže, akademske i sportske pritiske, klimatske promjene, pitanja roda i seksualnog identiteta te korištenje supstanci.

Društvene mreže, s platformama kao što su YouTube, TikTok, Snapchat i Instagram, povezane su s problemima mentalnog zdravlja kao što su internetsko zlostavljanje, nezadovoljstvo tijelom i tjeskoba.

Akademski i sportski pritisci doveli su do tragičnih ishoda, ilustriranih slučajevima visokog profila poput povlačenja Simone Biles s Olimpijskih igara i samoubojstava mladih sportaša.

Klimatske promjene pridonose “ekološkoj tjeskobi”, utječući na mentalno zdravlje kroz teške vremenske prilike i ekonomske poteškoće.

LGBTQ+ mladi suočeni su s diskriminacijom i nedostatkom podrške, što pridonosi visokim stopama problema s mentalnim zdravljem.

Dok se upotreba supstanci među tinejdžerima smanjila, smrtni slučajevi od nenamjernog predoziranja drogama su porasli.

Pandemija COVID-19 ubrzala je postojeće probleme mentalnog zdravlja mladih
FOTO: Shutterstock

Stručna pomoć je ključna

Rješavanje ove krize zahtijeva sustavna rješenja. Stručnjaci nude savjete za podršku mentalnom zdravlju mladih, ali ne potpunu zabranu društvenih mreža, već postavljanje ograničenja, promicanje medijske pismenosti, stvaranje sigurnog prostora za dijeljenje i učenje prepoznavanja znakova problema s mentalnim zdravljem.

Stručna pomoć je ključna, a zajednice bi trebale tražiti ili osigurati besplatne ili jeftine resurse za mentalno zdravlje kako bi se uhvatile u koštac s ovim hitnim i raširenim problemom.

Pročitajte članak s portala Zadovoljna.hrZašto ne govorimo o tome? Mentalno zdravlje djece mora postati prioritet“.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu