Legalizacija istospolnih brakova smanjuje broj samoubojstava gay adolescenata

gay-brak

Broj samoubojstava među LGBT tinejdžerima je manji u državama koje su legalizirale istospolne brakove. Na cijelom području SAD je odlukom Vrhovnog suda od lipnja 2015. Saveznim zakonom dozvoljeno gay i lezbijskim parovima sklapanje istospolnih brakova. Prije stupanja na snagu ove odluke, pojedine savezne države su imale različite pristupe i regulativu.

Samoubojstvo, nakon fatalnih nesreća i ubojstava,  najčešći je uzrok smrti mladih Amerikanaca u dobi od 15 do 24 godine. Pojedine skupine su posebno izložene riziku umiranja od vlastite ruke. Gay, lezbijski i biseksualni mladi ljudi pokušavaju si oduzeti život četiri puta češće od njihovih heteroseksualnih vršnjaka.

Istraživanje John Hopkins Bloomberg škole narodnog zdravlja, objavljeno u JAMA Pediatrics, pokazuje da je broj pokušaja samoubojstava među srednjoškolcima i studentima značajno manji u državama koje dozvoljavaju istospolne brakove. Taj pad pokušaja oduzimanja života je osobito izražen među gay, lezbijskim i biseksualnim adolescentima.

Ispitivani su srednjoškolci i studenti, dakle osobe koje vjerojatno neće tako skoro stupati u brak” kaže Dr. Julia Raifman, voditeljica istraživanja.“Ipak, legalizacija istospolnih brakova smanjuje strukturnu stigmu povezanu sa seksualnom orijentacijom. Jednaka prava, čak i ako nemaju neposredne planove iskoristiti ih – pružaju učenicima i studentima manji osjećaj stigmatizacije i više nade za budućnost”

U ovom ispitivanju, 29 posto homoseksualnih mladih osoba je navelo pokušaj samoubojstva u prethodnih 12 mjeseci, u odnosu na samo šest posto heteroseksualnih tinejdžera.

istospolni-brak

Pad pokušaja samoubojstava nakon legalizacije istospolnih brakova

Znanstvenici su uspoređivali promjene u broju pokušaja samoubojstva  kod gotovo 763.000 srednjoškolaca i studenata prije i poslije legalizacije istospolnih brakova u pojedinim državama u periodu pet godina prije legalizacije i nakon legalizacije gay brakova. Te podatke su dodatno uspoređivali s državama u kojima istospolni brakovi nisu bili dozvoljeni.

Legalizacija istospolnih brakova je dovela do smanjenja ukupnog broja pokušaja samoubojstava od 7 posto, a među gay, lezbijskim i biseksualnim tinejdžerima za čak 14 posto.

I dalje znatno više pokušaja samoubojstva kod gay adolescenata

Usprkos velikom smanjenju stope pokušaja samoubojstava homoseksualnih i biseksualnih tinejdžera, ona je još uvijek viša nego kod njihovih heteroseksualnih vršnjaka.

“Nije lako biti adolescent, a za one adolescente koji tek počinju shvaćati da su seksualne manjine,  još je i teže – to nam govore podaci o nejednakosti na koju utječe gay, lezbijska i biseksualna orijentacija”kaže Dr. Raifman.
Kao zaključak ove studije, autori navode: “Pružili smo dokaze da politika odobravanja istospolnih brakova smanjuje broj pokušaja samoubojstava adolescenata.  Mnoge države diljem svijeta se bave pitanjem omogućavanja  ili zabrane, a mi pružamo dokaz da je politika legalizacije istospolnih brakova povezana s poboljšanjem javnog zdravlja.”

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu