Legalizacija istospolnih brakova smanjuje broj samoubojstava gay adolescenata

gay-brak

Broj samoubojstava među LGBT tinejdžerima je manji u državama koje su legalizirale istospolne brakove. Na cijelom području SAD je odlukom Vrhovnog suda od lipnja 2015. Saveznim zakonom dozvoljeno gay i lezbijskim parovima sklapanje istospolnih brakova. Prije stupanja na snagu ove odluke, pojedine savezne države su imale različite pristupe i regulativu.

Samoubojstvo, nakon fatalnih nesreća i ubojstava,  najčešći je uzrok smrti mladih Amerikanaca u dobi od 15 do 24 godine. Pojedine skupine su posebno izložene riziku umiranja od vlastite ruke. Gay, lezbijski i biseksualni mladi ljudi pokušavaju si oduzeti život četiri puta češće od njihovih heteroseksualnih vršnjaka.

Istraživanje John Hopkins Bloomberg škole narodnog zdravlja, objavljeno u JAMA Pediatrics, pokazuje da je broj pokušaja samoubojstava među srednjoškolcima i studentima značajno manji u državama koje dozvoljavaju istospolne brakove. Taj pad pokušaja oduzimanja života je osobito izražen među gay, lezbijskim i biseksualnim adolescentima.

Ispitivani su srednjoškolci i studenti, dakle osobe koje vjerojatno neće tako skoro stupati u brak” kaže Dr. Julia Raifman, voditeljica istraživanja.“Ipak, legalizacija istospolnih brakova smanjuje strukturnu stigmu povezanu sa seksualnom orijentacijom. Jednaka prava, čak i ako nemaju neposredne planove iskoristiti ih – pružaju učenicima i studentima manji osjećaj stigmatizacije i više nade za budućnost”

U ovom ispitivanju, 29 posto homoseksualnih mladih osoba je navelo pokušaj samoubojstva u prethodnih 12 mjeseci, u odnosu na samo šest posto heteroseksualnih tinejdžera.

istospolni-brak

Pad pokušaja samoubojstava nakon legalizacije istospolnih brakova

Znanstvenici su uspoređivali promjene u broju pokušaja samoubojstva  kod gotovo 763.000 srednjoškolaca i studenata prije i poslije legalizacije istospolnih brakova u pojedinim državama u periodu pet godina prije legalizacije i nakon legalizacije gay brakova. Te podatke su dodatno uspoređivali s državama u kojima istospolni brakovi nisu bili dozvoljeni.

Legalizacija istospolnih brakova je dovela do smanjenja ukupnog broja pokušaja samoubojstava od 7 posto, a među gay, lezbijskim i biseksualnim tinejdžerima za čak 14 posto.

I dalje znatno više pokušaja samoubojstva kod gay adolescenata

Usprkos velikom smanjenju stope pokušaja samoubojstava homoseksualnih i biseksualnih tinejdžera, ona je još uvijek viša nego kod njihovih heteroseksualnih vršnjaka.

“Nije lako biti adolescent, a za one adolescente koji tek počinju shvaćati da su seksualne manjine,  još je i teže – to nam govore podaci o nejednakosti na koju utječe gay, lezbijska i biseksualna orijentacija”kaže Dr. Raifman.
Kao zaključak ove studije, autori navode: “Pružili smo dokaze da politika odobravanja istospolnih brakova smanjuje broj pokušaja samoubojstava adolescenata.  Mnoge države diljem svijeta se bave pitanjem omogućavanja  ili zabrane, a mi pružamo dokaz da je politika legalizacije istospolnih brakova povezana s poboljšanjem javnog zdravlja.”

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Legalizacija istospolnih brakova smanjuje broj samoubojstava gay adolescenata

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.