Mjesečeve mijene – najvažniji događaji lunarne 2017. godine i njihov utjecaj na nas

promatranje-mjeseca

Sutra je pun mjesec! [11.4.] Mislite li da je samo narodna predaja da se pod njegovim utjecajem ljudi mijenjaju? Mnogo bolničara, policajaca, pa i brokera može vas razuvjeriti. Oni znaju da on čini ljude neuobičajeno hrabrima, da ne kažemo ludima tih nekoliko dana u mjesecu.

Pun mjesec samo je jedna od mjesečevih faza ili mijena. Jeste li znali da vam njihovo razumijevanje može pomoći da isplanirate kada zatrudnjeti ili posijati vrt? Mjesečev ciklus utječe na vašu plodnost i kreativnost, a razdoblja njegova rasta pozitivno djeluju na vaš organizam.

Već smo pisali o mjesečevoj dijeti, a danas vam donosimo pregled godine u mjesečevim mijenama.

Što su mjesečeve mijene?

mjeseceve-mijene

Mjesec nema svoje svjetlo. Njegova površina pod različitim kutevima odbija sunčevu svjetlost. Ovisno o kutu, tijekom jednog mjeseca izmijeni se osam njegovih faza ili mijena. One su:

 1. Mladi ili novi mjesec
 2. Srpoliki mjesec
 3. Prva četvrt
 4. Grbavi mjesec
 5. Puni mjesec
 6. Raspršeni mjesec
 7. Zadnja četvrt
 8. Balzamički ili tamni mjesec

Kako mjesečeve mijene mogu utjecati na nas?

Poznato je kako mjesečev ciklus utječe na plodnost, menstruaciju, pa i poremećaje spavanja. Isto tako, povećani broj prijema u bolnicama i hitnim jedinicama, zbog različitih uzroka (kardiovaskularnih i akutnih srčanih stanja, varikoziteta, proljeva i sl.), korelira s mjesečevim fazama.

Osim toga, čini se kako su i prometne nesreće, zločini i samoubojstva pod utjecajem lunarnog ciklusa. Međutim, često je nemoguće dokazati korelaciju između lunarnog ciklusa i ljudske reproduktivnosti ili prijema u klinikama i policijskim postajama. O vama ovisi hoćete li ih prihvatiti.

Mladi i puni mjesec

mladi-mjesec

Logika utjecaja različitih faza ili razdoblja je jednostavna. Faza mladog mjeseca idealna je za nove početke, a može u nama izazvati nemir, zbog vlastite nesigurnosti u nove ideje. Suprotno od njega, pun mjesec nas čini hrabrima, sigurnijima u sebe i otvorenima prema drugima.

Te dvije faze daleko su najutjecajniji i najvažniji trenuci ciklusa. Riječ je o razdoblju u kojem se energija budi i razdoblju u kojem ona dosegne svoj vrhunac. Osma, posljednja mijena vraća nas nama samima, tromosti i introspekciji te nas tako priprema za još jedan novi početak.

Koji su glavni događaji ostatka lunarne 2017. godine?

 • puni mjesec – 11. travnja; novi mjesec – 26. travnja
 • puni mjesec – 10. svibnja; novi mjesec – 25. svibnja
 • puni mjesec (mini-mjesec) – 9. lipnja; novi mjesec – 24. lipnja
 • puni mjesec – 9. srpnja; novi mjesec – 23. srpnja
 • djelomična pomrčina mjeseca – 7. kolovoza; novi mjesec – 21. kolovoza
 • puni mjesec – 6. rujna; novi mjesec – 20. rujna
 • puni mjesec – 5. listopada; novi mjesec – 19. listopada
 • puni mjesec – 4. studeni; novi mjesec – 18. studeni
 • puni supermjesec – 3. prosinca; novi mjesec – 18. prosinca

Pomrčine

djelomicna-pomrcina-mjeseca

Za vrijeme mladog mjeseca događaju se pomrčine sunca, a za vrijeme punog pomrčine mjeseca. Iako one često nisu vidljive sa svih strana svijeta, svake godine događaju se barem dvije od obje vrste.

Pomrčina mjeseca nastaje kada se mjesec nađe u Zemljinoj sjeni, što se može dogoditi samo za faze uštapa, kada je mjesec nasuprot suncu. U slučaju da je u potpunosti zašao u Zemljinu sjenu pomrčinu nazivamo potpunom.

U slučaju kada samo dio mjesečeve površine zalazi u Zemljinu sjenu, pomrčinu nazivamo djelomičnom. Ako Mjesec prolazi samo kroz Zemljinu polusjenu, tada govorimo o pomrčini u polusjeni.

Ovogodišnja djelomična pomrčina mjeseca dogodit će se 7. kolovoza i bit će vidljiva u većem dijelu južne i istočne Azije, Europe, Afrike i Australije. (Druga, pomrčina mjeseca u sjeni dogodila se u veljači.)

Smatra se da promjene koje se dogode tijekom pomrčine mjeseca imaju trajnije posljedice. Bez obzira na to što doživimo za vrijeme pomrčine, bolno ili ne, ono nas potiče na pomicanje vlastitih granica. Pomrčine su katalizatori revolucije i evolucije.

Mini- i supermjesec

supermjesec-2016

Mjesečeva orbita oko Zemlje nije savršen krug, već eliptičan, s jedne strane bliže Zemlji. Iz toga proizlazi da udaljenost između mjeseca i Zemlje varira tijekom godine. Kada priđe najbliže Zemlji, govorimo o supermjesecu.

Ove godine on će se pojaviti u prosincu i mogao bi uzrokovati baby boom. Naime, neke studije pokazuju da se više djece rađa kada je mjesec najbliži Zemlji, odnosno kada je gravitacijska sila najjača.

S druge strane, tzv. mini- ili mikro-mjesec razdoblje je kada je mjesec najudaljeniji od zemlje, a njegov utjecaj na prirodu i ljude najslabiji. Prema narodnoj predaji ovaj mjesec može biti sudionik u prirodnim katastrofama, ali to nije lako dokazati.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: mjesečeve mijene 2017, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu