Što je u životu vrijedno življenja? Svjesni smo da životni put nije uvijek lagan uspon, ali evo kako posvetiti više pažnje lijepim stvarima

Tijekom prošle godine u Republici Hrvatskoj samoubojstvo je izvršilo 529 osoba

Tijekom prošle godine u Republici Hrvatskoj samoubojstvo je izvršilo 529 osoba, a u EU-u izvršeno je ukupno čak oko 46.000 suicida. Prema statistici Ministarstva unutarnjih poslova u Hrvatskoj su tijekom prošle godine od ukupno 529 osoba žene izvršile 128, a muškarci 401 samoubojstvo.

U dobnim skupinama 0 – 25 godina (djeca i mladi) bilo je 38 izvršenih suicida, što je porast od 52 % u odnosu na prethodnu godinu. U ostalim dobnim skupinama došlo je do određenog smanjenja stope. Od svih dobnih skupina najviše su suicida izvršile osobe iznad 65 godina, njih čak 192, što predstavlja 36,29 % od ukupnog broja suicida u Republici Hrvatskoj.

Od svih policijskih uprava daleko je najveći broj izvršenih samoubojstava zabilježila PU zagrebačka, njih 114, dok drugo mjesto zauzima PU primorsko-goranska s 42 izvršena samoubojstva, čime je prestigla PU osječko-baranjsku, koja je godinu ranije držala drugo mjesto.

Ove podatke prenijela nam je Udruga Životna linija, čiji predsjednik Tin Pongrac za naš portal otkriva kako pomoći ljudima koji su potonuli u najmračnije kutke svojih misli.

Predsjednik Udruge Životna linija Tin Pongrac
FOTO: privatni album Tina Pongraca

Život kao neizvjesno, ali vrijedno putovanje

Život je, sa svim svojim radostima i neizvjesnostima, putovanje kao nijedno drugo. To je zagonetna tapiserija protkana nitima radosti i tuge, ljubavi i gubitka, trijumfa i nevolja. Svaki pojedinac svira jedinstvenu notu i pridonosi bogatstvu našeg zajedničkog ljudskog iskustva. Ipak, usred kakofonije svakodnevnog života, lako je previdjeti duboku ljepotu i vrijednost koja se nalazi u njemu.

Svjesni smo da životni put nije uvijek lagan uspon, a ponekad se pojedinci nađu zarobljeni u najtamnijim kutcima svoje psihe, boreći se s emocijama koje prijete pomračiti svaki osjećaj svrhe. Upravo u ovim trenucima očaja moramo okupiti našu kolektivnu snagu, suosjećanje i mudrost kako bismo one kojima je potrebno uputili natrag prema svjetlu.

Što je u životu vrijedno življenja?

Život je vrijedan življenja zbog mnoštva iskustava koje nudi. Od radosti smijeha s prijateljima do zadovoljstva ostvarenjem osobnih ciljeva, život je pun trenutaka koji ga čine smislenim. Ljubav, odnosi, osobni razvoj i potraga za strastima vrijedni su življenja.

Upamtite, put svakog pojedinca do pronalaženja smisla života je jedinstven i ključno je poštovati i podržavati njihov put.

Na pitanje “Što je u životu vrijedno življenja?” Pongrac odgovara:

U prvom redu empatija (suosjećanje), altruizam, pomaganje drugima (osobito slabijima) i humanost.
Kako biste više pažnje posvetili lijepim aspektima života, prakticirajte sabranost i zahvalnost
FOTO: Shutterstock

Kako posvetiti više pažnje lijepim stvarima u životu?

Kako biste više pažnje posvetili lijepim aspektima života, prakticirajte sabranost i zahvalnost. Započnite tako što ćete svaki dan odvojiti trenutak za razmišljanje o tome na čemu ste zahvalni. To vam može pomoći da promijenite fokus s negativnosti na pozitivnost.

Okružite se ljudima koji vas inspiriraju i podižu, bavite se aktivnostima koje vam donose radost i odvojite vrijeme za prirodu, umjetnost i brigu o sebi. Njegovanje pozitivnog načina razmišljanja može vam pomoći da cijenite ljepotu koja postoji u svakodnevnom životu.

Pongrac dodaje:

Važno je uvidjeti vlastite vrijednosti i kvalitete, tj. načine na koji svijet činimo boljim mjestom za život svih ljudi. Dugoročno to donosi najveće zadovoljstvo sobom. Isto tako, važno je vrednovati i njegovati emocionalne odnose s bliskim osobama koje nam to uzvraćaju.

Kako vratiti nadu u život?

Vraćanje nade u nečiji život može biti izazovno, ali ključno je ponuditi podršku i razumijevanje. Slušajte bez prosuđivanja i dopustite im da izraze svoje osjećaje. Potaknite ih da potraže stručnu pomoć od terapeuta ili savjetnika koji su specijalizirani za mentalno zdravlje. Podsjetite ih na njihove snage, postignuća i ljude kojima je stalo do njih. Potaknite ih da postave male, dostižne ciljeve i budite tu da podržite njihov napredak.

Pongrac ističe:

Potrebno je osobi dati emocionalnu podršku i vrijeme da se oporavi. Ponekad se depresivnim i suicidalnim ljudima čini da je izgubljena svaka nada. Ako ih pretjerano pokušamo uvjeriti u suprotno, često ćemo proizvesti kontrareakciju. Zbog toga je potrebno s takvim osobama imati strpljenja i pružiti im priliku da se oporave od traume i da im se, uz naše suosjećanje i podršku, vrati osjećaj da je svijet sigurno mjesto, na kojem postoje dobri ljudi kojima je stalo do njih.
Vraćanje nade u nečiji život može biti izazovno, ali ključno je ponuditi podršku i razumijevanje
FOTO: Shutterstock

Kao član obitelji, prijatelj ili kolega, Pongrac navodi nekoliko stvari koje možete učiniti kada shvatite da vam je bliska osoba razmišljala o tome da oduzme vlastiti život:

 • održavajte kontakt s njom
 • možete razgovarati s njom o svemu, uključujući i suicidalne misli, ali ne razgovarajte o načinu izvršenja suicida (u tom slučaju skrenite na drugu temu)
 • nudite joj razne izlaze (posao, grupa, druženja, prijatelji, obitelj)
 • suosjećajte s njom
 • dobro je da više osoba razgovara s njom (npr. vi i još netko)
 • ponudite joj otvoreno opciju kratke psihijatrijske pomoći
 • dajte joj do znanja da vam je stalo do nje i da nije sama.

Što nikada ne bismo trebali reći suicidnoj osobi?

Pongrac navodi da se suicidalnu osobu nikako ne smije:

 • omalovažavati
 • ignorirati
 • stigmatizirati
 • posramljivati
 • uspoređivati s drugima
 • izolirati.

Primjerice, nikada nemojte govoriti stvari poput:

 • “Nije tako loše kao što misliš.”
 • “Samo se trgni.”
 • “Sebičan si. “
 • “Samo tražiš pozornost.”
 • “Drugima je gore. “

Takve izjave mogu dodatno izolirati i obeshrabriti pojedinca. Umjesto toga, izrazite svoju zabrinutost, ponudite podršku i potaknite ih da potraže stručnu pomoć.

Kultura internetskih memeova često normalizira i desenzibilizira ozbiljne probleme, uključujući samoubojstvo
FOTO: Shutterstock

Šale na račun samoubojstva

Kultura internetskih memeova često normalizira i desenzibilizira ozbiljne probleme, uključujući samoubojstvo. Šale o samoubojstvu mogu biti nevjerojatno štetne za pojedince koji se već bore s mislima o okončanju života, pogotovo ako su zlonamjerne i ponižavajuće. Ove šale mogu pojačati osjećaj beznađa, izoliranosti i uvjerenje da drugi njihovu bol ne shvaćaju ozbiljno.

Pongrac to komentira ovako:

Šale o samoubojstvu utječu na pojedince ovisno o tome jesu li to zlonamjerne i ponižavajuće poruke. Takve poruke silno negativno utječu. S druge strane, samo govorenje o suicidu u smislu upozorenja ili emocionalne prorade ne mora nužno biti loše. Dapače, može pružiti primjer da i drugi oko nas prolaze slične emocionalne izazove i da postoji potreba da se o takvim stvarima razgovara i da se prorađuju verbalno ili simbolički, bez potrebe za stvarnim izvršenjem suicida.
Udruga Životna linija
FOTO: Udruga Životna linija

Udruga Životna linija – potražite potrebnu pomoć

Budući da je osnovana s ciljem da pomogne ljudima, vizija Udruge Životna linija je povećanje kvalitete života depresivnih i suicidalnih osoba na području Republike Hrvatske. Predsjednik Udruge tvrdi da je njihov najveći izazov nedostatak empatije u društvu za tu temu, naročito među političarima i osobama na položajima.

Ako vam je potrebna hitna telefonska pomoć, besplatno i anonimno možete dobiti pomoć i potporu na broju Centra za krizna stanja i prevenciju suicida 01/2376-335 (radi 0 – 24 sata).

Uvijek im se možete obratiti na e-adresu pomoc@pomoc.hr kako bi vam preporučili najbolje psihijatre, psihologe, psihoterapeute i ostale stručnjake za mentalno zdravlje.

Pongrac za kraj poručuje:

Suicid je moguće spriječiti. Svaki se problem s vremenom može riješiti.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu