Češnjak i limun – osigurajte snažan imunitet i zdravo srce
- 4 komentara
- 6 min čitanja
Kombinacija češnjaka i limuna donosi brojne dobrobiti za zdravlje našeg organizma te predstavlja jedan od najboljih načina za podržavanje zdravlja krvnih žila. Osim toga, limun je bogat vitaminom C za jačanje imuniteta, dok češnjak posjeduje iznimno antimikrobno djelovanje.
Zasebno, limun i češnjak koriste se za brojne tegobe i najpoznatiji su po svojem djelovanju na jačanje otpornosti organizma i samog imuniteta. Ova kombinacija u kulinarstvu je često zaslužna za ukusna riblja jela te nije ni čudno što je dio mediteranske prehrane, najzdravije u svijetu.
U nastavku članka pročitajte više o ljekovitosti češnjaka i limuna za zdravlje organizma.
Češnjak i limun – zdravstvene dobrobiti
Češnjak ili bijeli luk proglašen je ljekovitom namirnicom zbog svog iznimnog sastava vitamina i minerala. Bijeli luk, tj. češnjak, na organizam djeluje antimikrobno, antivirusno i antifungalno. Ta se svojstva pripisuju aktivnom sastojku češnjaka, spoju koji se naziva alicin.
Osim alicina, češnjak sadrži i mnoge druge spojeve koji djeluju antioksidativno, a posebno su korisni i klinički zanimljivi oni koji u strukturi sadrže i sumpor.
Češnjak kao namirnica je već stoljećima prisutan u tradicionalnim kuhinjama naroda diljem svijeta. Za vrijeme prvih Olimpijskih igara u Grčkoj češnjak je korišten kao stimulans, a u rimsko doba su ga vojnici prije bitke žvakali za snagu. Češnjak je i danas zanimljiv zbog svog jedinstvenog okusa, kemijskog sastava i bioloških svojstava.
Zbog svog posebnog sastava, češnjak:
- smanjuje krvni tlak,
- potiče širenje suženih krvnih žila,
- smanjuje koncentraciju “štetnog” kolesterola u krvi,
- djeluje preventivno u zaštiti od ateroskleroze,
- smanjuje razinu šećera u krvi – iako je potrebno još istraživanja na ljudima,
- pospješuje rad i obnovu jetre,
- jača imunitet organizma.
Češnjak i njemu slično povrće sadrže komponente koje mogu utjecati na različite stupnjeve razvoja tumora, a poznat je i njihov biološki učinak na smanjenje rizika od obolijevanja od tumora.
“Češnjak predstavlja i antikancerogeni agens. Nakon mnogo istraživanja provedenih na kulturama stanica, zaključilo se kako spojevi nađeni u češnjaku zaustavljaju prekomjerne diobe stanice tako što blokiraju ciklus dijeljenja. Međutim, još uvijek je nedovoljno istraživanja provedeno na ljudima kako bi se rezultatima pristupilo u kliničkom smislu“, ističu istraživači u znanstvenom članku objavljenom 2014. godine u časopisu Avicenna Journal of Phytomedicine.
Epidemiološka studija provedena na Nacionalnom institutu za rak 2015. godine u Beltsvillu (SAD) potvrdila je tvrdnje kako češnjak ima antikancerogena svojstva, a njegov učinak je najjači na tumore probavnog sustava. Međutim, svaki organizam zasebno reagira na učinak češnjaka ovisno o faktorima kao što su genetika, način konzumacije češnjaka i način prehrane. Istraživači navode kako su potrebna daljnja istraživanja u svrhu što točnijeg određivanja doze češnjaka koja bi bila djelotvorna kod tumorskih oboljenja.
Više o češnjaku, njegovom korištenju, nutritivnim vrijednostima te ljekovitim svojstvima pročitajte ovdje.
Limuni su jedni od najpoznatijih citrusa, a svi ih znaju upravo po tome što sadrže mnogo vitamina C. Osim toga sadrže kalcij, magnezij te vitamine A i B skupine.
Limuni mogu pomoći kod:
- održavanja normalnih vrijednosti krvnog tlaka,
- podupiranja sinteze kolagena,
- povećavanja apsorpcije željeza,
- podupiranja imuniteta,
- zaštite stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.
Sve o korištenju limuna, zdravim receptima te mnogim dobrobitima konzumacije limuna za naš organizam, pročitajte ovdje.
Češnjak i limun preporučuju se za zdravlje organizma jer mogu štititi srce i krvne žile te jačati imunitet. Osim toga, češnjak i limun:
- smanjuju razinu kolesterola u krvi,
- reguliraju razinu šećera u krvi,
- podržavaju zdravlje jetre,
- sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka,
- poboljšavaju cirkulaciju,
- štite organizam od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima,
- jačaju imunitet i otpornost organizma,
- podržavaju rad bubrega.
Kombinacija češnjaka i limuna također će pomoći kod raznih infekcija i upalnih stanja u organizmu. Stoga su odlično rješenje kod sezonskih prehlada i gripe.
Kardiovaskularne bolesti danas predstavljaju vodeći uzrok smrti kod ljudi diljem svijeta, a kroz naredna desetljeća očekuje se još veći porast smrtnih slučajeva uzrokovanih ovim bolestima. U nastavku donosimo rezultate dvaju istraživanja koja su dokazala učinak češnjaka i limunovog soka na poboljšanje kod pacijenata oboljelih od kardiovaskularnih bolesti.
2016. u časopisu International Journal of Preventive Medicine objavljena je studija koja je potvrdila pozitivan učinak konzumacije limuna i češnjaka kod osoba s hiperlipidemijom. Studiju su napisali znanstvenici s Fakulteta Medicinskih znanosti u Isfahanu (Iran).
Radilo se o kontroliranom kliničkom istraživanju u kojem je sudjelovalo ukupno 112 pacijenata s hiperlipidemijom u dobi od 30 do 60 godina. Pacijenti su podijeljeni u četiri grupe, a na početku istraživanja uzeti su uzorci krvi i zabilježena je visina, težina i krvni tlak.
- Prva grupa je dnevno konzumirala 20 g češnjaka i jednu čajnu žličicu limunovog soka,
- druga grupa 20 g češnjaka,
- treća 1 čajnu žličicu limunovog soka i
- četvrta grupa pacijenata nije konzumirala ništa.
Nakon osam tjedana ponovo je obavljena analiza krvne slike.
Rezultati su pokazali značajno smanjenje vrijednosti ukupnog kolesterola i LDL kolesterola kod prve grupe u odnosu na ostale.
Osim kolesterola, rezultati su pokazali smanjenje sistoličkog i dijaboličkog tlaka kao i smanjenje indeksa tjelesne mase.
Istraživači su zaključili kako kombinacija češnjaka i limunovog soka dovodi do poboljšanja u razini lipida u krvi i krvnom tlaku kod osoba s hiperlipidemijom.
Alali i suradnici navode kako je češnjak posebno je učinkovit kao prevencija za dobivanje i tretman za liječenje kardiovaskularnih bolesti. Njihov članak objavljen 2017. u časopisu Current Pharmaceutical Design imao je za cilj potvrditi djelotvornost češnjaka po pitanju kardiovaskularnih bolesti, a temelj njihovog članka su bile prijašnje studije o češnjaku. Znanstvenici su zaključili kako češnjak ima potencijala u liječenju blage hipertenzije, smanjenju visoke koncentracije kolesterola i sprječavanju ateroskleroze.
Napitak od češnjaka i limuna – priprema
Za pripremu ovog ljekovitog napitka ćete trebati:
- 30 češnjeva češnjaka,
- 6 oguljenih limuna,
- 2 L vode.
Priprema:
- Ukoliko možete koristite organske (nešpricane) limune, potrebno ih je samo oprati i nasjeckati na manje komadiće. Češnjak također očistite i usitnite. Možete ih usitniti u blenderu.
- Dodajte usitnjen češnjak i limun u 2 litre vode, pustite da voda zavrije te kuhajte još 10-ak minuta.
- Kada se tekućina dovoljno ohladila, procijedite ju i prelijte u staklenu teglu ili bocu. Čuvajte smjesu u frižideru.
Naravno, kuhanjem ovih namirnica će se neki termolabilni sastojci deaktivirati, ali će dio ljekovitih sastojaka i preostati. Ovo je dobro rješenje za ljude koji češnjak i limun ne mogu zbog okusa konzumirati sirove.
Napitak konzumirajte svakodnevno tijekom 3 tjedna. Svaki dan nakon obroka popijte 50 ml napitka i ponavljajte dok ne prođu tri tjedna, a zatim napravite pauzu od 7 dana. Nakon pauze, ponovite postupak od 3 tjedna. Ovaj tretman provodite svakih 6 mjeseci.
Prije započinjanja ovakvih tretmana se obavezno savjetujte s liječnikom, posebno ako namjeravate tretirati neku bolest.
Med, limun i bijeli luk kao lijek
Osim prethodnog napitka, češnjak možete konzumirati i direktno u kombinaciji sa svježe iscijeđenim limunovim sokom. Jednostavno usitnite nekoliko češnjeva češnjaka, iscijedite pola ili cijeli limun te jedite žlicom.
Zbog neugodnog okusa, ovom pripravku poželjno je dodati malo prirodnog meda. Za najbolje rezultate, koristite organski proizveden med od lokalnih pčelara.
Med je ljekovit zbog toga što:
- sadrži polifenole, alkaloide i flavonoide koji djeluju kao antioksidansi,
- sadrži biljne šećere i visoko je hranjiv,
- je prirodni izvor energije,
- djeluje protuupalno i protiv infekcija,
- vlaži sluznicu grla te pomaže kod bolesti dišnog sustava.
Više o ljekovitosti meda i češnjaka pročitajte ovdje.
Limun i češnjak za mršavljenje
Bijeli luk i limun u kombinaciji mogu djelovati na smanjenje koncentracije “lošeg” kolesterola u krvi, kao i koncentracije šećera u krvi.
Idealno vrijeme za konzumaciju bijelog luka i limuna je u jutarnjim satima jer se tako može ubrzati rad metabolizma. Poželjno je i malo zagrijati ovaj napitak i popiti ga toplog kako biste potaknuli probavu.
To su zdrave namirnice koje sadrže vrijedne nutrijente, ali nisu čarobni sastojci od kojih ćete mršavjeti bez truda. Mogu biti odlična vrijedna potpora već zdravoj i uravnoteženoj prehrani i tjelovježbi.
Češnjak i limun – mjere opreza
Uz neugodan miris svojstven češnjaku, potreban je oprez kod određenih zdravstvenih stanja. Primjerice, osobe osjetljivog želuca ili podložne žgaravici trebaju izbjegavati konzumaciju ovih sastojaka.
Češnjak i limun protiv visokog tlaka djeluju izuzetno pozitivno, no kod osoba nižeg tlaka mogu imati loše posljedice. Osobe koje pate od niskog krvnog tlaka, konzumiraju mnogo alkoholnih pića ili koriste kontraceptivne pilule trebale bi izbjegavati češnjak, upozoravaju stručnjaci s medicinskog portala WebMD.
Ovakve pripravke nemojte koristiti na svoju ruku, posebno ako ste kronični bolesnik i već pijete neke lijekove koji djeluju na krvni tlak.
Izvori:
- Bayan, L., Hossain Koulivand, P., Gorji, A. (2014) Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna J. Phytomed. 4(1): 1–14.
- Nordqvist, C. (2017) .Garlic: Proven benefits. Healthline.
- Olsen, N., Ware, M. (2018) How can lemons benefit your health? Medical News Today.
- Garlic: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning. (2019) WebMD.
- Aslani N., Entezari M.H., Askari G., Maghsoudi Z., Maracy M.R., (2016.) Effect of Garlic and Lemon Juice Mixture on Lipid Profile and Some Cardiovascular Risk Factors in People 30-60 Years Old with Moderate Hyperlipidaemia: A Randomized Clinical Trial., International Journal of Preventive Medicine
- Nicastro H.L., Ross S.A., Milner J.A., (2015.) Garlic and onions: Their cancer prevention properties
Alali F.Q., El-Elimat T., Khalid L., Hudaib R., Al-Shehabi T.S., Eid A.H., (2017.) Garlic for Cardiovascular Disease: Prevention or Treatment?, Current Pharmaceutical Design