Sedam savjeta za dobar san s ulceroznim kolitisom

Ulcerozni kolitis predstavlja mnoštvo prepreka povezanih sa spavanjem

Kada je Sahara Fleetwood-Beresford 2007. godine dobila dijagnozu ulceroznog kolitisa, to je označilo početak neumoljive potrage za boljim snom, prenosi portal Everyday Health.

Boreći se s operacijama, živeći s vrećama za stomu, trpeći kroničnu bol i suočavajući se s raznim izazovima ulceroznog kolitisa, u početku se borila osigurati više od tri sata sna po noći.

Međutim, predanim istraživanjem i usvajanjem dobrih higijenskih praksi spavanja – kao što su redovita tjelovježba, umjerena količina kofeina i režim opuštanja – Fleetwood-Beresford je uspjela produljiti trajanje svojeg noćnog sna na 6,5 – 7,5 sati, kao što je navedeno u njezinom eseju na InflammatoryBowelDisease.net.

Ulcerozni kolitis predstavlja mnoštvo prepreka povezanih sa spavanjem

Oni koji se bore s problemima spavanja povezanim s ulceroznim kolitisom trebaju shvatiti da nisu sami; zapanjujućih 75 % osoba s aktivnim upalnim bolestima crijeva, uključujući ulcerozni kolitis, prijavljuje poremećaje spavanja.

Ulcerozni kolitis predstavlja mnoštvo prepreka povezanih sa spavanjem, uključujući nelagodu u trbuhu, grčeve, učestalo pražnjenje crijeva i druge prepreke koje mogu ometati ili prekidati obrasce spavanja. Ipak, kako pokazuje iskustvo Fleetwood-Beresford, nastojanje da se postigne kvalitetan san itekako se isplati.

Istraživanja pokazuju korelaciju između lošeg sna i povišenih razina upalnih markera u krvotoku, koji zauzvrat pojačavaju osjećaj boli. Štoviše, kronična bol i spavanje dvosmjerno su povezani, pri čemu jedno drugo pogoršava.

Dr. Dawn Beaulieu, gastroenterologinja i profesorica na Sveučilišnom medicinskom centru Vanderbilt, naglašava primarnu važnost upravljanja aktivnim ulceroznim kolitisom. Naglašava nužnost suradnje s pružateljima zdravstvenih usluga kako bi se postigla remisija.

Dr. Neilanjan Nandi, gastroenterolog u Penn Presbyterian Medical Centeru, ističe uzajamni odnos između sna i aktivne bolesti, napominjući da su osobe s upalnim bolestima crijeva koje dovoljno spavaju manje sklone pojavljivanju pogoršanja.

Međutim, postizanje remisije samo je početni korak, prema dr. Beaulieu, koja navodi da osobe s upalnom bolešću crijeva imaju utjecaj na poboljšanje sna i ukupne kvalitete života kroz svakodnevnu praksu.

Prilikom uvođenja promjena u životni stil ključno je nastaviti postupno, postaviti ostvarive ciljeve i razlučiti što je najbolje za vas. Dr. Beaulieu savjetuje da ne pokušavate odjednom potpuno promijeniti svoju rutinu spavanja, naglašavajući važnost ostvarivih ciljeva i individualiziranih pristupa.

75 % osoba s aktivnim upalnim bolestima crijeva prijavljuje poremećaje spavanja
FOTO: Shutterstock

Sedam savjeta za dobar san s ulceroznim kolitisom

Evo strategija za poboljšanje sna.

Njegujte rutinu opuštanja

Uključite tehnike opuštanja u dnevne rutine, kao što su korištenje umirujućih hidratantnih krema, bavljenje jogom, vođena meditacija ili aromaterapija za poticanje opuštanja.

Rasporedite obroke

Izbjegavajte jesti unutar 3 – 4 sata prije spavanja i razmislite o laganoj šetnji nakon večere, kako biste poboljšali probavu i pospješili opuštanje.

Razmotrite studiju spavanja

Pojedinci s upalnim bolestima crijeva, uključujući ulcerozni kolitis, mogu imati koristi od podvrgavanja studiji spavanja kako bi identificirali i riješili stanja poput opstruktivne apneje u snu, koja mogu poremetiti kvalitetu sna.

Ograničite vrijeme pred ekranom

Smanjite izlaganje ekranima prije spavanja kako biste ublažili poremećaje u ciklusu spavanja uzrokovane emisijom plave svjetlosti. Osim toga, suzdržite se od stimulativnih aktivnosti ili konzumiranja kofeina i alkohola prije spavanja.

Bavite se mentalnim zdravljem

Liječenje stanja poput anksioznosti i depresije može ublažiti poremećaje spavanja povezane s ulceroznim kolitisom. Kognitivno bihevioralna terapija posebno je učinkovita u upravljanju nesanicom i srodnim problemima.

Optimizirajte okruženje za spavanje

Stvorite pogodno okruženje za spavanje korištenjem maski za spavanje, čepića za uši, održavanjem hladne, tamne i tihe sobe i prepuštanjem toploj kupki prije spavanja.

Usvojite zdrave životne navike

Dajte prednost izlaganju prirodnom svjetlu, uključite redovitu tjelovježbu u svoju rutinu (isključujući snažnu aktivnost prije spavanja), njegujte odnose podrške i upravljajte razinama stresa kako biste promicali opću dobrobit i uravnoteženu funkciju živčanog sustava.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu