Prvi oralni lijek za “loš” kolesterol snižava razine za 65 %! Znanstvenici su ga ispitali na 114 sudionika iz različitih sredina

Prvi oralni lijek za loš kolesterol snižava razine za 65 %

Otprilike 20 – 25 % svjetske populacije ima povišenu razinu lipoproteina(a), koji se obično naziva Lp(a), što je genetska varijanta kolesterola lipoproteina niske gustoće (LDL), često označenog kao “loš” kolesterol. Za razliku od drugih tipova kolesterola, modifikacije načina života poput prehrane i tjelovježbe ne utječu učinkovito na Lp(a), a trenutno ne postoji lijek ili odobreni tretman za snižavanje razine istog.

Istraživači s Victorian Heart Institute Sveučilišta Monash i Victorian Heart Hospital u Australiji nedavno su proveli revolucionarno kliničko ispitivanje faze 1 koje uključuje eksperimentalni oralni lijek dizajniran za smanjenje Lp(a). Njihovi nalazi, objavljeni u časopisu JAMA, pokazuju da je ovaj lijek smanjio razinu Lp(a) za 65 %.

Lipoprotein(a) ili Lp(a) je specifična vrsta LDL kolesterola poznata po svojoj ljepljivosti
FOTO: Shutterstock

Što je Lp(a)?

Lipoprotein(a) ili Lp(a) je specifična vrsta LDL kolesterola poznata po svojoj ljepljivosti, što ga čini sklonijim nakupljanju i izazivanju začepljenja arterija. Genetska povijest i etnička pripadnost određuju razine Lp(a) pojedinca, s višim rizicima uočenim među određenim etničkim skupinama, poput Afroamerikanaca. Povišene razine Lp(a) povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti poput koronarne bolesti srca i moždanog udara.

U ovoj studiji istraživači su ispitali eksperimentalni lijek pod nazivom muvalaplin, s ciljem procjene njegove sigurnosti, podnošljivosti i učinkovitosti u snižavanju razine Lp(a) kod ljudi. Ispitali su 114 sudionika iz različitih sredina koji su primali muvalaplin ili placebo tijekom 14 dana.

Rezultati su pokazali da je dnevni unos muvalaplina smanjio razinu Lp(a) za 65 %, bez značajnih sigurnosnih problema.

Najčešće prijavljene nuspojave sudionika studije uključivale su glavobolju, bolove u leđima, umor, proljev, bolove u trbuhu i mučninu.

vjerojatno će proći više od pet godina prije nego što muvalaplin postane dostupan na recept
FOTO: Shutterstock

Muvalapin još neće biti dostupan na recept

Unatoč ovom obećavajućem razvoju, vjerojatno će proći više od pet godina prije nego što muvalaplin postane dostupan na recept, budući da je potrebno dodatno istraživanje u većim i duljim kliničkim ispitivanjima.

Medicinski stručnjaci prepoznaju Lp(a) kao često zanemaren čimbenik rizika za srčane bolesti, prvenstveno zbog njegove genetske prirode i ograničenih metoda za njegovo smanjenje. Trenutačno je afereza lipoproteina jedina terapija za snižavanje razine Lp(a) koju je odobrila FDA, dostupna određenim osobama s visokim razinama Lp(a) i dodatnim čimbenicima rizika. Istraživači istražuju inhibitore PCSK9 i različite kandidate za lijekove kroz klinička ispitivanja kao potencijalne tretmane za snižavanje razine Lp(a).

Medicinski stručnjaci naglašavaju važnost probira razina Lp(a) kod visokorizičnih osoba. Redoviti probir može pomoći u prepoznavanju osoba s povišenim razinama Lp(a) koje mogu biti izložene većem riziku od srčanih bolesti. Širenje istraživanja o muvalaplinu i provođenje većih ispitivanja ključno je kako bi se osigurala njegova sigurnost i učinkovitost za širu populaciju.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o kolesterolu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu