Pijenje alkohola značajno povećava rizik od ove vrste raka

Konzumacija alkohola, osobito u umjerenim do velikim količinama, može značajno povećati rizik od razvoja kolorektalnog karcinoma

Konzumacija alkohola, osobito u umjerenim do velikim količinama, može značajno povećati rizik od razvoja kolorektalnog karcinoma, vrste raka koja zahvaća debelo crijevo ili rektum.

Rak debelog crijeva, jedan od najraširenijih malignih tumora u svijetu, nastaje iz unutarnje sluznice debelog crijeva ili rektuma. Često se razvija iz prekanceroznih polipa, može tiho napredovati, manifestirajući simptome poput rektalnog krvarenja, promjena u crijevnim navikama ili nelagode u trbuhu u kasnijim fazama.

Rano otkrivanje testovima probira poput kolonoskopije značajno poboljšava prognozu, a stručnjaci naglašavaju i važnost redovitih pregleda za osobe starije od 50 godina ili one s čimbenicima rizika.

Mogućnosti liječenja uključuju operaciju, kemoterapiju i terapiju zračenjem.

Rezultati studija

Alkohol sadrži etanol koji, kada se razgradi u gastrointestinalnom traktu, može proizvesti štetne tvari poput acetaldehida. Te tvari mogu oštetiti DNK stanica u debelom crijevu i rektumu, što dovodi do nekontroliranog rasta stanica i stvaranja tumora. Štoviše, etanol može promijeniti crijevni mikrobiom, dovodeći do upale crijeva i aktivirajući enzime koji potiču razvoj raka.

Studije su pokazale da osobe s poremećajem upotrebe alkohola, koje karakterizira uobičajeno pijenje i gubitak kontrole nad unosom alkohola, imaju značajno veći rizik od raka debelog crijeva u usporedbi s osobama koje ne piju. Rizik se povećava s poremećajem dugotrajne konzumacije alkohola, pri čemu su osobe koje često piju suočene s posebno povećanim rizikom.

Studije su pokazale da osobe s poremećajem upotrebe alkohola, koje karakterizira uobičajeno pijenje i gubitak kontrole nad unosom alkohola, imaju značajno veći rizik od raka debelog crijeva
FOTO: Shutterstock

U pregledu 16 studija iz 2019. istraživači su prikupili podatke 14.276 osoba s kolorektalnim rakom i 15.802 osobe bez kolorektalnog raka. Pronašli su potkrepljujuće dokaze da veza između konzumacije alkohola i raka debelog crijeva slijedi J-krivulju, pri čemu veće količine alkohola brzo uzrokuju veće stope raka debelog crijeva.

Čak je i lagana konzumacija alkohola povezana s većom vjerojatnošću razvoja kolorektalnog karcinoma, osobito među određenim etničkim skupinama i pojedincima s posebnim čimbenicima u prehrani i načinu života.

Važno je napomenuti da konzumacija alkohola ne samo da povećava rizik od raka debelog crijeva, već također povećava rizik od drugih vrsta raka, uključujući rak glave i vrata, jednjaka, jetre i dojke.

Unatoč tvrdnjama o potencijalnim zdravstvenim dobrobitima tvari poput resveratrola koji se nalazi u crnom vinu, studije nisu otkrile značajnu povezanost između umjerene konzumacije crnog vina i smanjenog rizika od raka debelog crijeva.

Prevencija raka debelog crijeva

Genetika također igra ulogu u kolorektalnom raku povezanom s alkoholom, pri čemu su pojedinci s obiteljskom poviješću bolesti izloženi većem riziku. Međutim, prestanak konzumacije alkohola može s vremenom dovesti do smanjenja rizika od raka, iako mogu proći godine da se rizik smanji na razinu onih koji nikada nisu pretjerano konzumirali alkohol.

Što se tiče prevencije, mogu pomoći redoviti pregledi od 45. godine, zajedno s promjenama načina života kao što su povećanje tjelesne aktivnosti, održavanje zdrave tjelesne težine, ograničavanje konzumacije alkohola, izbjegavanje duhana i usvajanje prehrane bogate voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu