Ovih 7 infekcija možete dobiti u teretani! Evo kako maksimalno spriječiti zarazu i zdravo voditi zdrav život

teretane mogu biti i leglo raznih infekcija

Teretana bi trebala biti mjesto gdje se okupljaju osobe koje rade na raznim fitness ciljevima – od poboljšanja kondicije i izgleda da jednostavno zdravijeg i aktivnijeg života.

Međutim, teretane mogu biti i leglo raznih infekcija zahvaljujući prekomjernom znojenju različitih ljudi u istoj prostoriji i dijeljenju opreme za trening.

Dok vježbanje nudi brojne zdravstvene prednosti, treba osvijestiti i zdravstvene rizike koji dolaze s treningom u teretani. Zbog toga smo u nastavku izdvojili sedam infekcija koje možete dobiti u teretani i savjete o tome kako maksimalno spriječiti zarazu i zdravo voditi zdrav život.

Atletsko stopalo je uobičajena gljivična infekcija koja se razvija u toplim, vlažnim okruženjima kao što su svlačionice u teretanama i tuševi
FOTO: Shutterstock

Atletsko stopalo

Atletsko stopalo je uobičajena gljivična infekcija koja se razvija u toplim, vlažnim okruženjima kao što su svlačionice u teretanama i tuševi. Karakteriziraju ga svrbež, crvena i ispucana koža, osobito između nožnih prstiju. Kako biste spriječili atletsko stopalo, uvijek nosite posebnu obuću za tuširanje (npr. japanke) u zajedničkim prostorijama, održavajte stopala čistima i suhima i često mijenjajte čarape.

Lišaj na koži (ringworm)

Slično atletskom stopalu, lišajevi su još jedna gljivična infekcija koju možete dobiti u teretanama. Karakteriziraju ih kružne, crvene i ljuskave mrlje na koži. Dijeljenje ručnika, prostirki ili opreme za trening može povećati rizik od prijenosa lišajeva. Održavajte dobru osobnu higijenu, dezinficirajte opremu prije i nakon uporabe i izbjegavajte dijeljenje osobnih predmeta kako biste spriječili širenje.

lišajevi su još jedna gljivična infekcija koju možete dobiti u teretanama
FOTO: Shutterstock

Infekcije stafilokokom (Staphylococcus aureus)

Infekcije stafilokokom, uključujući MRSA-u (Staphylococcus aureus otporan na meticilin), mogu se širiti kontaktom s kontaminiranim površinama ili kontaktom kože na kožu. Te se infekcije obično pojavljuju kao crvene, natečene, bolne izbočine koje mogu sadržavati gnoj. Kako biste smanjili rizik od infekcije stafilokokom, održavajte pravilnu higijenu ruku, obrišite opremu prije i nakon upotrebe i izbjegavajte dijeljenje ručnika ili osobnih predmeta.

Gripa i prehlada

Respiratorne infekcije poput gripe i obične prehlade mogu se lako proširiti u okruženjima prepunih teretana, osobito kada polaznici teretana ne pokriju usta kada kišu ili kašlju. Ove infekcije karakteriziraju simptomi kao što su vrućica, kašalj, curenje nosa i bolovi u tijelu. Kako biste smanjili rizik, držite se na sigurnoj udaljenosti od osoba koje pokazuju simptome, redovito dezinficirajte ruke i razmislite o vježbanju izvan teretane kako biste izbjegli gužve.

Respiratorne infekcije poput gripe i obične prehlade mogu se lako proširiti u okruženjima prepunih teretana
FOTO: Shutterstock

Plantarne bradavice

Plantarne bradavice uzrokuje humani papiloma virus (HPV) i često se pojavljuju na tabanima. Podovi teretane, svlačionice i tuševi mogu biti utočište ovog virusa, što dovodi do njegovog prijenosa. Plantarne bradavice su tvrde, zrnate izrasline koje mogu biti bolne kada hodate. Nošenje obuće u zajedničkim prostorima i prakticiranje pravilne higijene stopala može spriječiti pojavu ovih bradavica.

Norovirus

Norovirus, vrlo zarazan virus odgovoran za želučane i crijevne infekcije, može preživjeti na površinama danima ili čak tjednima. Oprema i površine u teretani glavni su nositelji raznih klica, što također dovodi i do širenja ovog virusa. Simptomi uključuju mučninu, povraćanje, proljev i grčeve u želucu. Kako biste smanjili rizik, temeljito dezinficirajte opremu, često perite ruke i ostanite kod kuće ako imate simptome kako biste spriječili širenje virusa.

Konjunktivitis mogu uzrokovati bakterije, virusi ili alergeni i može se širiti kontaktom s kontaminiranim površinama
FOTO: Shutterstock

Konjunktivitis

Konjunktivitis je upala prozirne membrane koja prekriva bjeloočnicu. Mogu ga uzrokovati bakterije, virusi ili alergeni i može se širiti kontaktom s kontaminiranim površinama. Simptomi uključuju crvenilo, svrbež, iscjedak i osjetljivost na svjetlost. Kako biste spriječili pojavu konjuktivitisa, izbjegavajte dodirivanje očiju neopranim rukama, suzdržite se od dijeljenja ručnika ili osobnih predmeta i redovito dezinficirajte površine.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu