Imate li prehladu ili alergiju? Evo kako ih razlikovati

Curenje iz nosa, napadaji kihanja i grebanje u grlu mogu natjerati mnoge da se zapitaju je li riječ o običnoj prehladi ili alergiji

Kako se mijenjaju godišnja doba, mijenjaju se i bolesti koje nas pogađaju. Curenje iz nosa, napadaji kihanja i grebanje u grlu mogu natjerati mnoge da se zapitaju je li riječ o običnoj prehladi ili alergiji.

Razlikovanje između to dvoje može biti ključno za učinkovito liječenje i upravljanje. Evo koje su razlike između obične prehlade i alergije.

Razumijevanje obične prehlade

Prehlada je virusna infekcija gornjih dišnih puteva. Obično je uzrokuju rinovirusi, iako drugi virusi poput koronavirusa i adenovirusa također mogu biti uzročnici. Simptomi obično uključuju curenje ili začepljen nos, kihanje, grlobolju, kašalj, blagi umor, a ponekad i povišenu temperaturu.

Ovi simptomi obično dosegnu vrhunac unutar nekoliko dana i povuku se unutar tjedan ili dva.
alergije obično traju sve dok je alergen prisutan
FOTO: Shutterstock

Prepoznavanje alergije

Alergije su, s druge strane, reakcije imunološkog sustava izazvane izlaganjem alergenima poput peludi, dlake kućnih ljubimaca, grinja ili plijesni. Kada se tijelo susretne s ovim alergenima, oslobađa histamine, što može dovesti do upale i raznih simptoma.

Simptomi alergije mogu nalikovati simptomima prehlade, uključujući kihanje, curenje iz nosa, začepljenost, kašalj i svrbež ili suzenje očiju. Međutim, alergije obično traju sve dok je alergen prisutan i mogu se ponavljati sezonski ili tijekom cijele godine, ovisno o okidaču.

Ključne razlike

Iako prehlada i alergija imaju slične simptome, postoje ključne razlike koje mogu pomoći u razlikovanju:

  • trajanje – prehlada obično traje od tjedan dana do 10 dana, a simptomi se s vremenom postupno poboljšavaju; simptomi alergije mogu potrajati tjednima ili čak mjesecima, osobito tijekom najjačih sezona
  • groznica – prehlade mogu biti popraćene povišenom temperaturom, dok alergije obično ne uzrokuju groznicu
  • vrijeme – prehlade su češće tijekom jesenskih i zimskih mjeseci, dok alergije često izbijaju tijekom proljeća i jeseni kada je koncentracija peludi visoka
  • početak – prehlade često počinju postupno, sa simptomima koji se pogoršavaju tijekom dan ili dva; simptomi alergije mogu se pojaviti iznenada nakon izlaganja alergenu
  • sezonski obrasci – ako se vaši simptomi ponavljaju u isto vrijeme svake godine, vjerojatnije je da imate alergiju, a ne prehladu.
Liječenje prehlade i alergije razlikuje se ovisno o temeljnom uzroku
FOTO: Shutterstock

Liječenje i upravljanje

Liječenje prehlade i alergije razlikuje se ovisno o temeljnom uzroku:

  • prehlada – odmor, hidracija, lijekovi za prehladu koji se izdaju bez recepta (kao što su dekongestivi ili lijekovi protiv bolova) i ublažavanje simptoma (kao što su pastile za grlo ili sprejevi za nos) mogu pomoći u ublažavanju nelagode; antibiotici nisu učinkoviti protiv virusa prehlade
  • alergije – izbjegavanje alergena kadgod je to moguće prva je linija obrane; antihistaminici koji se izdaju bez recepta, nazalni kortikosteroidi, dekongestivi i injekcije protiv alergija (imunoterapija) obično se koriste za upravljanje simptomima alergije; savjetovanje s alergologom može pomoći u prepoznavanju specifičnih okidača i izradi personaliziranog plana liječenja.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu