Hrvatsku pogađa epidemija jedne bakterije: Može uzrokovati meningitis i sepsu, a umrli su imali 35 – 65 godina

Hrvatsku je ove zime pogodila bakterijska streptokokna infekcija u obliku angine ili šarlaha

Hrvatsku je ove zime pogodila bakterijska streptokokna infekcija u obliku angine ili šarlaha, koja je poprimila razine epidemije, a od invazivnog oblika bolesti oboljelo je 15 osoba, od kojih su četiri umrle, doznaje se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ)

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin rekla je HINA-i:

Dosad imamo 15 slučajeva invazivnog streptokoka, među kojima je i dvoje djece predškolske dobi. Umrle su četiri zaražene osobe u dobi od 35 do 65 godina.

Ističe da u Hrvatskoj dosad nije zabilježena tolika eskalacija invazivne streptokokne infekcije. Situacija je slična diljem Europe, a prvi alarm krenuo je prije dva mjeseca iz Velike Britanije, gdje imaju i smrtne ishode oboljele djece.

Pavić Šimetin je objasnila:

Za razliku od prethodnih godina, imamo pojavu invazivnog streptokoka. To znači da se bakterija ne zadržava u grlu ili na koži, već može zahvatiti moždane ovojnice i izazvati meningitis ili pak ući u krvotok uzrokujući sepsu.
Streptokokna bolest uspješno se liječi penicilinskim antibioticima
FOTO: Shutterstock

Važno je odmah krenuti s liječenjem

Od prosinca traje epidemijsko širenje streptokoka. Oko 4.500 osoba je od rujna zatražilo liječničku pomoć zbog angine, a oko 1.500 zbog šarlaha.

Simptomi su gubitak apetita i opća slabost, otežano hodanje, promjena boje kože, bol kod gutanja i upala ždrijela, uz visoku temperaturu.

Streptokokna bolest uspješno se liječi penicilinskim antibioticima, kojih ima u ljekarnama.

Nije uočena rezistencija cirkulirajućih streptokoka na tu vrstu antibiotikavažno je samo na vrijeme početi terapiju i uzimati je do kraja. U suprotnom su moguće komplikacije poput reumatske groznice.

Pročitajte članak “Streptokok: Upala grla najčešći je simptom, a može dovesti do autoimune reakcije, upale pluća i bubrega te sepse! Evo kako se prenosi i liječi“.

HZJZ poziva građane na cijepljenje protiv gripe
FOTO: Shutterstock

HZJZ poziva građane na cijepljenje protiv gripe

Što se tiče gripe, i dalje se bilježi porast broja zaraženih, među kojima je dosad zabilježeno pet smrtnih slučajeva.

Prema posljednjim podacima HZJZ-a, registrirano je 15.326 oboljelih od gripe, a samo u posljednjem tjednu 4.123 novooboljele osobe.

Pavić Šimetin je naglasila:

Još uvijek imamo porast oboljelih. Očekujemo da će taj broj i dalje rasti još tjedan – dva, a nakon toga slijedi stagnacija i pad broja oboljelih.

Ponovno je pozvala ljude da se cijepe protiv gripe te poručila da cjepiva ima dovoljno, nabavljeno je 600.000 doza, a dosad utrošeno oko 300.000. Cijepiti se može kod obiteljskog liječnika, na punktovima Zavoda za javno zdravstvo i u epidemiološkim ambulantama.

Pročitajte članak “Sezona respiratornih virusa je u punom jeku: Vrhunac gripe se tek očekuje, a dobra je vijest da je RSV u padu“.

U Hrvatskoj je od pojave omikrona puno bolja klinička slika
FOTO: Shutterstock

Nova varijanta koronavirusa brže se širi

Vezano uz COVID, u siječnju je od te bolesti umrla 281 osoba, u prosjeku oko sedam dnevno, što pokazuje “stabilnu situaciju koja ide na bolje”. Pavić Šimetin podsjeća na vrijeme dominacije delta varijante, kada je dnevno umiralo i po 70 ljudi:

U Hrvatskoj je od pojave omikrona puno bolja klinička slika, virus se puno brže širi i puno osoba ni ne zna da je zaraženo. No, situacija u bolnicama je stabilna, nešto je manje od 400 hospitaliziranih. Imamo lagani pad broja preminulih na dnevnoj razini, iako je to i dalje puno.
Usporedbe radi, od gripe je u cijeloj sezoni umrlo pet oboljelih, a od COVID-a u protekla 24 sata – šestero.

Interes za cijepljenje protiv COVID-a i dalje je jako slab, a jučer je utrošeno samo 65 doza cjepiva.

Od studenog vlada iznimno mali interes za cijepljenje, a sada se koristi cjepivo koje štiti od BA.4/BA.5 omikron varijante, koja uključuje i zaštitu od izvornog wuhanskog soja koronavirusa. 

Neiskorištena cjepiva, kojima uskoro istječe rok trajanja, doniraju se u druge zemlje, većinom afričke, dodaje Pavić Šimetin.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu