Sezona respiratornih virusa je u punom jeku: Vrhunac gripe se tek očekuje, a dobra je vijest da je RSV u padu

Sezona respiratornih virusa je u punom jeku

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj je dosad evidentirano 4.130 slučajeva gripe, no stvarni su brojevi značajno veći, a vjerojatni vrhunac broja oboljelih očekuje se krajem siječnja, izjavila je za HINA-u epidemiologinja Goranka Petrović. Dodala je:

Riječ je o broju prijavljenih pacijenata oboljelih od gripe, dok su stvarni brojevi značajno veći, a u narednim tjednima očekuje se daljnji rast broja oboljelih. Sam plato može trajati 1 – 3 tjedna, a potom bi se broj oboljelih trebao početi smanjivati. 
Trenutno “ko-cirkuliraju” oba podtipa virusa gripe A, a sporadično se detektira i virus gripe B. Među subtipiziranim uzorcima pozitivnim na gripu A posljednjih je tjedana veći udio virusa gripe A/H1N1.
Najveća stopa prijava gripe na 100.000 stanovnika bilježi se u Brodsko-posavskoj, Koprivničko-križevačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji
FOTO: Shutterstock

Najveća stopa prijava gripe na 100.000 stanovnika bilježi se u Brodsko-posavskoj, Koprivničko-križevačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, dok je najmanja stopa u Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji.

U Gradu Zagrebu je dosad zaprimljeno 575 prijava, a u Brodsko-posavskoj 442 prijave. Sisačko-moslavačka županija nema nijednu prijavu, a Karlovačka županija svega tri. 

Postupni pad zaraženih RSV-om

U Hrvatskoj se kretanje respiratornog sincicijskog virusa (RSV) procjenjuje na temelju podataka Referentnog laboratorijskog centra HZJZ-a za gripu i druge respiratorne viruse, a prema njima dio uzoraka pozitivnih na RSV bio je najveći krajem mjeseca studenog i početkom prosinca. Otad se bilježi postupni pad, s oko 7 % pozitivnih uzoraka tjedno u posljednja tri tjedna.

Postupni pad zaraženih RSV-om
FOTO: Shutterstock

Sezona respiratornih virusa i dalje traje. Osim gripe, RSV-a i virusa SARS-CoV-2, cirkulira niz drugih virusa poput virusa parainflunece, rinovirusa, adenovirusa, humanog metapneumovirusa i “običnih” koronavirusa, upozorava epidemiologinja.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu