Stručno odobrava
Kristina Žuna, mag. ing. biotechn.
Mango – zdravstvene dobrobiti, podrijetlo i upotreba
- 2 komentara
- 4 min čitanja
Mango (Mangifera indica, L.) je tropsko citrusno voće koje je niskokalorično i bogato nutrijentima. Vitamini A i C pridonose zdravlju metabolizma, kože i kose, a dijetalna vlakna i antioksidansi zdravlju srca i probave.
U nastavku članka pročitajte kako jesti mango te kako napraviti zdravu masku za lice.
Mango – podrijetlo
Mango (Mangifera indica, L.) je kod nas još uvijek egzotično voće, no riječ je o jednom od najstarijih predstavnika južnog voća na svijetu. Postoji mnogo vrsta manga koje se razlikuju bojom, oblikom, okusom i veličinom. Danas razlikujemo oko 35 vrsta i 500 podvrsta manga.
Premda boja vanjske kore varira od zelene preko crvene do žute i narančaste, unutarnji plod je uvijek zlatno – žute boje, slatkastog i kremastog okusa koji podsjeća na okus između ananasa i breskve.
Može se kombinirati s drugim voćem u voćnoj salati, može se dodati u sok ili shake, koristi se i za pripremu džema, umaka, kolača i sladoleda.
Mango sadrži preko 20 vitamina i minerala. Bogat je kalcijem, kalijem, magnezijem, željezom, aminokiselinama, beta-karotenom i vlaknima. Izuzetno je bogat izvor vitamina A, C i E. Količina vitamina i hranjivih tvari povećava se sa stupnjem zrelosti ploda.
Mango se posebno preporučuje jesti kada je zreo jer u toj fazi sadrži najviše vitamina A.
Mango se uzgaja u tropskim i suptropskim krajevima. Mango je u Indiji povezan s vjerskim i folklornim običajima. Listovi i plodovi manga, tradicionalno se koriste za ukrašavanje svatova i javnih religijskih ceremonija.
Mango – nutritivna vrijednost i zdravstvene dobrobiti
U 100 grama manga se nalazi:
- 59 kalorija,
- 0.4 grama masti,
- 15 grama ugljikohidrata, a od toga 1.6 grama dijetalnih vlakana,
- 0.8 grama proteina,
- 36.4 miligrama vitamina C,
- 0.2 miligrama željeza, 168 miligrama kalija, 0.1 miligram vitamina B6 i 1 miligram natrija.
Korijen, sjeme, plod, lišće i kora manga sadrže fenole i flavonoide. Oni uključuju antioksidanse koji štite stanice, kao što su:
- mangiferin,
- katehini,
- antocijani,
- kvercetini,
- kempferoli,
- benzojeva kiselina.
Mango se u narodnoj medicini koristi za oslobađanje od toksina, u liječenju anemije te kao prirodni lijek za bolesti živčanog sustava.
Budući da je bogat vlaknima, mango je odlična namirnica i za sve one koji imaju problema s usporenom probavom.
Stručnjaci sa zdravstvenog portala Medical News Today navodi neke od zdravstvenih prednosti konzumiranja manga:
- smanjenje rizika od makularne degeneracije (gubitak vidne oštrine kod pacijenata starije dobi),
- smanjenje rizika obolijevanja od raka debelog crijeva,
- pospješivanje probave,
- poboljšanje zdravlja kostiju,
- zdravlje kože i kose.
Mnoge studije su pokazale da povećana konzumacija manga smanjuje rizik od pretilosti, dijabetesa i bolesti srca. Jedna šalica narezanog manga opskrbljuje organizam s 25% potrebnog dnevnog unosa vitamina A, koji je važan za zdravlje očiju.
Mango posjeduje i vitamin B6 koji je odgovoran za normalno funkcioniranje živčanog sustava i mozga.
“Fitokemikalije nađene u ekstraktu manga sudjeluju u borbi protiv proupalnih molekula ili aktivnih kisikovih radikala koji dokazano sudjeluju razvoju kardiovaskularnih bolesti, raka i neurodegenerativnih sindroma”, zaključuju talijanski znanstvenici u literaturnom pregledu objavljenom 2017. godine u časopisu Nutrients.
Kako se jede mango?
U našim krajevima nije uvijek jednostavno pronaći dobar i ukusan mango. Mango koji se može kupiti u našim trgovinama često nije ni sličan mangu koji ćete probati u nekoj egzotičnoj zemlji. Ako je dozrio, mango će imati malo deblju kožu i imat će gorkast okus.
Mango pojedite tako da:
- Najprije ga operite pod mlazom vode i osušite.
- Uzmite nož i presijecite mango na pola po dužini.
- Odstranite košticu koju ćete vidjeti na sredini.
- Narežite mango na kockice, ostavite koru i zasijecite nožem mrežu od koje ćete naknadno dobiti kockice.
- Nakon toga kockice nožem odvojite od kore manga.
- Postupak ponovite s drugom polovicom manga, te poslužite mango.
Mango se može jesti na različite načine, najviše se konzumira svjež, no zbog svog slatkastog okusa odličan je dodatak jelima, sladoledima, sokovima i različitim desertima.
Recepti s mangom mogu biti odličan izbor tijekom ljetnih mjeseci. Ako još nije zreo možete ubrzati proces dozrijevanja tako da zeleni mango, stavite u papirnatu vrećicu da sam dozre.
Kada je mango zreo? Zreli mango ima žuto crvenu koru.
Više o tome kako pripremiti mango doznajte u našem članku —> Kako jesti mango na 3 briljantna načina
Pri prvoj konzumaciji manga obavezno pripazite jer može izazvati jaku alergijsku reakciju.
Mango potencijalno djeluje preventivno protiv raka
Prehrana bogata beta-karotenom može odigrati ključnu ulogu u borbi protiv raka prostate. Mango je bogat vitaminom C koji štiti organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala.
Istraživanja su pokazala da antioksidansi u ekstraktu manga mogu usporiti rast tkiva raka crijeva, dojke, prostate i usporiti proces razvoja leukemije, ali istraživanja nisu provedena na ljudima.
Jedan plod manga sadrži oko 75% potrebne dnevne vrijednosti vitamina C. Jedan plod sadrži oko 75% potrebne dnevne vrijednosti vitamina C, koji je iznimno važan u pravilnom funkcioniranju imuniteta.
Foto: Photospin
Mango snižava kolesterol i poboljšava probavu
Visoke razine vlakna, pektina i vitamina C u mangu pomažu snižavanju razine “lošeg” kolesterola u krvi.
Zbog velike količine vlakna i vode, mango pomaže spriječiti zatvor, a probavni enzimi smiruju želudac i pomažu kod povećanog lučenja želučane kiseline.
Redovna konzumacija manga može pripomoći zdravlju metabolizma jedino ako se konzumira uravnotežena i zdrava prehrana.
Mango za zdravlje kose i bolji ten
Mango poboljšava unutarnji i vanjski izgled kože i kose jer:
- vitamin A potiče proizvodnju sebuma vlasišta,
- vitamin C sudjeluje u procesu proizvodnje kolagena, proteina koji je važan za izgradnju kože i kose.
Foto: Photospin
Za njegu lica možete napraviti prirodu masku za sve tipove kože. Za izradu maske potrebna vam je:
- pulpa manga,
- jedna žlica meda,
- jedna žlica bademovog ulja.
Postupak:
- Miješajte sastojke sve dok ne dobijete jednoliku smjesu.
- Masku nanesite na čisto lice i ostavite da djeluje 15 minuta.
- Potom lice isperite hladnom vodom.
Nakon što isperete lice, koža će vam biti mekša i podatnija.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
Izvori:
- Ware, M. (2017) Everything you need to know about mangoes. Medical News Today.
- Raman, R. (2018) Mango: Nutrition, Health Benefits and How to Eat It. Healthline.
- Grupa autora (2017) Multifaceted Health Benefits of Mangifera indica L. (Mango): The Inestimable Value of Orchards Recently Planted in Sicilian Rural Areas. Nutrients. 9(5): 525.